• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pod lupą u emeryta.

OP
OP
adam-modellbau

adam-modellbau

Aktywny użytkownik
Producent
Reakcje
354 0 0
Roco robi bardzo dużo fajnych modeli, ale zrobiła się jakaś dziwna zasada, że muszą coś sknocić. :X3:
Ten model byłby super gdyby nie zapomnieli polakierować błotniki. Kiedyś robiono jakość, a nie jak teraz połowa samochodu to plastik i wtedy te czarne elementy w modelu tak nie rażą.
IMG_20220919_133556_HDR.jpg

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
27.622 390 20
Pługopiaskarka na Steyrze wygląda świetnie. Ciągnik z naczepą też fajnie zrobiony. Lubię tą ciężarówkę, także każda przeróbka mnie cieszy. (y)

OP
OP
adam-modellbau

adam-modellbau

Aktywny użytkownik
Producent
Reakcje
354 0 0
Dziękuję :cool:
teraz chcę pokazać, co udało mi się zakupić u znajomego modelarza w Salzburgu. Herpa zrobiła dużą kabinę, a on wąską, bez miejsca do spania.
To jest odlew z żywicy - jak on to robi nie mogłem z niego wydusić. Jakość jest rewelacyjna.
IMG_20220920_065504_HDR.jpg
Jak będzie gotowy to oczywiście też go tu pokażę.

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.529 301 15
jak on to robi nie mogłem z niego wydusić
Przypuszczam, że dokładnie tak jak ja obniżyłem kabinę Ziła 130 - wycinam nadmiar ze środka i sklejam skrajne części, szpachluję, szlufuję i voilà. Łatwiej skrócić niż wydłużyć ;)
Odlew faktycznie wygląda dobdze.
Steyry świetne. Czołgi świetne. Wszystko świetne.

marpama28

Znany użytkownik
Reakcje
54 4 0
Jak się dokładnie przyjrzysz, to te dachy są różne. ;)
Boki kabiny też. a on nie ma nawet odrobiny wiedzy o 3D - stara gwardia - ręczna robota. :cool:
Różnią się ponieważ porównujesz kabiny dwóch różnych generacji. Kabina ciemnozielona wykonana jest na bazie MANa F2000. Natomiast przeróbka wykonana przez znajomego wykonana jest z modelu MAN TGA/TGS i taką generację Herpa również wykonała. :)

OP
OP
adam-modellbau

adam-modellbau

Aktywny użytkownik
Producent
Reakcje
354 0 0
Najpierw cieszło mnie kupowanie i posiadanie fajnych modeli, w miarę możliwości unikaty. Z czasem doszedłem do wniosku, że najciekawsze
modele są te, które sami wykonamy. Tak jak "syifo30", "Flotoma" i jeszcze paru stało sie moim wzorem do naśladowania. Robienie modeli jest prawdziwą satysfakcją.
Dosyć filozofii, tu jest model też w trakcie przeróbek. Docelowo ma stać w towarzystwie szwajcarskich lokomotyw.
IMG_20220921_173358_HDR.jpg

OP
OP
adam-modellbau

adam-modellbau

Aktywny użytkownik
Producent
Reakcje
354 0 0
Adrian, daleko mi do przez Ciebie zrobionych modeli, ale staram się. ;)
Masz racje, ten dziadek jest bardzo prosty. Spelni jednak swoją rolę.
Mam w planie do końca roku zrobić up-date proszkowców. To zespolenie 2 wersji, było moim niedopatrzeniem.
Teraz będą zrobione prawidłowo. :cool: