• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pociąg ratunkowy

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.480 552 30
Ten "niebieski" okres zaczął się dość dawno, już w latach 1970. XX wieku, więc i napisy się zmieniały wiele razy wraz z reorganizacjami PKP.

poziomek72

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
NAMR
Reakcje
78 3 0
Stojące w Krakowie wagony pociągu ratunkowego z Łaz i dawnego Specjalnego Pociągu Ratunkowego Kraków.
Osobiście pamiętam pociąg ratunkowy z Płaszowa ( za ucznia malowaliśmy wagony w ramach praktyk ).
Była to zbieranina różnych starych wagonów osobowych z przebudowanymi wnętrzami ( warsztat, dyżurka z zapleczem socjalnym, wagon z przedziałami do spania) i platforma z czołgiem ( przebudowane na spychacz działo samobieżne SU-100) oraz wagony towarowe.
Wszystko w kolorze niebieskim jaki właśnie był w magazynie. Napisy na bokach pociągu to radosna twórczość pracujących na pociągu ,na jednym wagonie był nawet orzełek jak w epoce 3. No i oczywiście dźwig EDK-750.

Załączniki

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.272 39 0
Mam dużo zdjęć pociągu ratunkowego który stacjonuje w Stargardzie ,ale wrzucę dopiero w sobotę (awaria sprzętu )
Będę czekał.

@poziomek72 - fotki super klimatyczne.

Ten "niebieski" okres zaczął się dość dawno, już w latach 1970. XX wieku, więc i napisy się zmieniały wiele razy wraz z reorganizacjami PKP.
Z pewnością tak było a i samych pociągów i zestawień na sieci PKP też sporo. Większość fotek jakie można znaleźć przez wyszukiwanie w sieci raczej jest z oddali i nie pozwala odczytać napisów. Oczywiście byłoby idealnie jakby trafił się pełen opis konkretnego pociągu - chociaż w mojej skali to i tak trzeba lupę żeby coś odczytać. Chcę jednak spróbować zrobić coś chociaż "uprawdopodobnionego".

spur 1

Znany użytkownik
Reakcje
1.571 2 0
Tak jak obiecałem, wrzucam zdjęcia napisów na pociągu ratunkowym ,który stoi na stacji Stargard

Załączniki

spur 1

Znany użytkownik
Reakcje
1.571 2 0
No to jeszcze trochę ,mam dużo zdjęć szczegółów dźwigu i wagonu przeciwciężaru ,będzie tego z 200szt,jak ktoś coś potrzebuje ,pisać to wyślę .

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 3
Tabor 2
Tabor 7
Tabor 9
Tabor 2