• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pociąg ratunkowy

adi

Aktywny użytkownik
Reakcje
224 10 0
Witam,
interesuję mnie ten temat, bo chciałem taki zestaw sobie z kompletować w H0 i stąd moje pytania:
- czy dźwig EDK 750 był używany w latach 1968-1989 na PKP?
- jakie wagony można było spotkać w takim pociągu?
- czy do prowadzenia składu wykorzystywano tylko spalinowe lokomotywy, czy też parowozy?

Hardtech

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
92 0 0
Interesuje Cie skład z lat których podałeś czy teraźniejszy?
Jeśli się nie mylę to w skład wchodzi:
Kolejowy żuraw EDK750/1000
Wagony gospodarcze (y-ki, gags'y, pocztowce, mieszkalno gospodarcze - lubanie)
platforma 401z
Wóz zabezpieczenia technicznego - WZT 2

OP
OP
adi

adi

Aktywny użytkownik
Reakcje
224 10 0
Czyli wszystko co im nie było potrzebne, przerabiali na wagony do pociągu ratunkowego.
A czy parowozy też były używane do takiego składu?

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.359 17 2
W zasadzie mam to samo pytanie jednakże czy w takich składach ratunkowych jeździły dźwigi EDK 80?
Czy skład EDK80, platforma na wóz zabezpieczenia technicznego, gags, mieszkalno gospodarczy. jest realny?

OP
OP
adi

adi

Aktywny użytkownik
Reakcje
224 10 0
Cytat znaleziony na jednym z forum:
"Był pociąg ratunkowy (amatorski) składający się z dźwigu EDK80, salonki
ostrowskiej ;-) i jedengo czy dwóch GAgsów. Do tego był czołg. Obecny
skład poc rat. MD Skierniewice to żuraw EDK10"

kozaa

Aktywny użytkownik
Reakcje
825 2 0
Zacznijmy od tego, że były dwa rodzaje pociągów ratunkowych:
Specjalny pociąg ratunkowy - z etatową obsadą, dźwigiem i ciągnikiem ewakuacyjnym
Pociąg ratunkowy - bez dźwigu i ciągnika, obsadzany tylko w razie potrzeby przez pracowników technicznych.

Także spokojnie możesz skompletować skład pociągu ratunkowego bez dźwigu i ciągnika i będzie on poprawny w epoce IV.
Odrębną kwestią jest dobór wagonów. Ja nigdy nie znalazłem dokumentacji pozwalającej odtworzyć konkretny skład jakiegokolwiek pociągu ratunkowego.

slavko1111

Aktywny użytkownik
Reakcje
60 1 0
A posiada ktoś jakieś dokładne zdjęcia dźwigu EDK 750 w barwach PKP , chodzi mi głównie o oznaczenia i ich umiejscowienie

wilczeecho

Użytkownik
Reakcje
9 0 0
Jeśli komuś by się przydały to mam (mogę też zrobić dodatkowe) fotki EDK1000 Tczew obecnie stojącego w "muzeum" na Warszawa Praga.
edk100.jpg

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.268 39 0
Proszę - jeśli masz - o więcej fotek wagonu na którym oparte jest ramię dźwigu. Może być na PRV.

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.268 39 0
Czy ktoś ma zdjęcia pociągów ratunkowych lub jakieś zapiski pozwalające na ustalenie napisów na wagonach i numerów inwentarzowych - chodzi mi o okres w którym pociągi malowano na niebiesko.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 3
Tabor 2
Tabor 7
Tabor 9
Tabor 2