• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Połączenie centralki z21 start z wzmacniaczem 10764

Noah

Znany użytkownik
Reakcje
638 3 0
Cześć!

Niedawno wymieniłem sterowanie z Roco 10764 na z21 start. Powoli klaruje się też mój docelowy układ torowy, w związku z czym zastanawiam się czy samo z21 start temu podoła i czy nie warto wykorzystać posiadanego już wzmacniacza 10764.
Plan zakłada poruszanie się jednocześnie do 4 lokomotyw plus około 4-6 w stanie spoczynku na torach bocznych. Dodatkowo sterownie rozjazdami za pomocą 4 dekoderów Digikeijs DR4018. Później być może dojdą jeszcze jakieś dekodery dla semaforów.

Chciałem podzielić tory na 2 części - czerwona podpięta będzie do z21 start, niebieska do wzmacniacza 10764.
Rozumiem że jedyne co muszę zrobić to odizolować obie części i połączyć oba urządzenia takim kablem (ROCO 10757)?
Łącze wtedy wyjście B-BUS w z21 i Booster out w wzmacniaczu. Obie myszki podpinam tylko do z21 (pytanie: czy w wzmacniaczu do slotów Master/Slave mogę wsadzić same wtyczki bez kabli jako "zaślepki", aby nikt porzypakiem nie podłączył tam myszki?).
Oczywiście, czy taki układ zasilania ma w ogóle sens i nie będzie przerostem formy nad treścią?

makieta.jpg

Ostatnio edytowane:

cyruss

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
366 1 0
To co chcesz zrobić to takie trochę pomieszanie dwóch epok w DCC.
Zasadniczo w instrukcji Z-21 znalezionej w necie napisano że 10764 NIE JEST kompatybilne z Z-21, tam jako booster zalecają 10765. To dwa dość mocno różne - choć w podobnej obudowie - urządzenia. Przede wszystkim 10764 nie ma gniazda "booster in" a jedynie "booster out".
10764 jak i 10765 nie ma stabilizacji napięcia zasilającego końcówkę mocy więc jest ono tylko tak stabilne jak stabilny jest zasilacz. Jeśli zasilaczem jest transformator to stabilność jest żadna. Jeśli jakiś zasilacz DC ze stabilizacją to lepiej.
"odizolować obie części " - ale po tym miejscu jednak coś czasem przejedzie, jeśli napięcia obu sekcji będą się różnić to mogą być niespodzianki, np. chwilowe zadziałanie zabezpieczenia przeciążeniowego.
"kabel 10757" - wyjście na booster w "centralce" 10764 jak i oba gniazdka w boosterze 10765 są czteropinowe, B-BUS jest chyba sześciopinowe. Nie wiem jakie wtyki ma ten kabel, ale połączenie 10764<->10765 wymaga kabla obustronnie czteropinowego, coś mi tu nie pasuje choć Roco pisze o łączeniu Z-21 z 10765 TYM kablem. Ja tego nie sprawdzałem. Wtyk czteropinowy da się wetknąć w sześciopinowe gniazdo ale nie jest to stabilne a ponadto uszkadza styki 1 i 6 gniazda.
"czy w wzmacniaczu do slotów Master/Slave mogę wsadzić same wtyczki bez kabli jako "zaślepki" - właśnie dlatego 10765 nie ma gniazd XpresNetu...
Co ja bym radził: 10764 z oddzielnym manipulatorem użyć do obwodów nietrakcyjnych (semafory, rozjazdy) a do zasilania torów na makiecie dokupić jakiś booster z prawdziwego zdarzenia. A najlepiej to nabyć dwa boostery (jeden - druga sekcja torów, dugi - akcesoria), sterować tym z manipulatorów pracujących w jednej sieci lub z komputera (akcesoria).
Oczywiście pamiętaj o takich ustawieniach wartości i "biegunowości" napięcia w torach z Z-21 i z boostera by na łączeniu sekcji nie było zbyt dużej różnicy napięć albo odwrócenia "biegunowości". Bo wtedy przy przejeździe po tym łączeniu może działać zabezpieczenie przeciążeniowe albo po prostu lokomotywa stanie. Ale temat "polaryzacja ("biegunowość") sekcji i jej sprawdzanie" to już materiał na inny wątek.

cyruss

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
366 1 0
Napiszę krótko co i jak z gniazdami 10761. Nie wiem czy 10764 i 10765 mają tak samo. Wszelkie eksperymenty robicie na własną odpowiedzialność.

Gniazdo "Master":
1 - sygnał DCC z myszy do "centralki" z poziomami 0 - +11,5 V, w stanie "STOP" jest tu +10 V
2 - masa = 0 V
3,4 - RS485
5 - zasilanie z "centralki" do myszy = + 12 V
6 - sygnał "przeciążenie" z "centralki" do myszy, sygnał DCC z poziomami 0 - +1,15 V, przy przeciążeniu "centralki" jak i boostera jest tu podawana masa z wyjść typu OC na zasadzie "wired OR", w stanie "STOP" jest tu +1,15 V
Pomiędzy 1 i 6 jest włączony rezystor 1,2 k. Jeśli sygnał DCC wysłany z myszy po 1 wróci do niej po 6 - to mycha uważa że jest wszystko OK.

Gniazdo "Slave":
1 i 6 - nie podłączone
2 - 5 - jak w "Master"

Gniazdo "Booster out":
1 - DCC - połączone z 1 "Master"
2,3 - masa = 0 V
4 - "przeciążenie" - połączone z 6 "Master"

Czyli właściwie do podłączenia boostera musimy wykorzystać co najmniej piny "DCC" i masa, a jeżeli jeszcze chcemy by zwarcie na jednej sekcji wyłączało nam całe DCC - to i pin "przeciążenie". W awaryjnym wyłączeniu zasilania pośredniczy mycha, po impulsie od strony boostera lub centralki przestaje generować DCC. Nie wiem jak się zachowa przeciążony booster jeśli mycha tego nie zauważy z powodu nie podłączenia pinu 6.

I na koniec: według mnie ze względu na możliwe spadki napięcia na przewodzie masy, na wejściu sygnału DCC do boostera powinien być włączony transoptor np. 6N137.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 1
DCC 0
DCC 10
DCC 70
DCC 11