Po 82 latach widzimy obraz, w kolorach takich, w jakich widział fotograf
Nie ukrywam efekt naprawdę miły dla oka !!! choć nie do końca zgodzę się z tym, że tak widział to fotograf
Można się czepiać, a to, że pewnie elewacja budynku była jasnopomarańczowa, że komin w dali był z czerwonej cegły, a i sam budynek za nim był przecież z czerwonej cegły... no i ta zieleń, zieleń raczej taka soczysta, letnia, a zdjęcie pewnie z marca 1937 - kiedy parowóz przygotowywano do wysyłki na wystawę w Paryżu (prawdopodobnie już 31.03.1937 stał na swoim miejscu - patrz plan niżej, wg. stanu właśnie na 31.03.1937), ale może się mylę i wykonano je po powrocie z wystawy, tylko, że wystawa trwała od 25 maja do 25 listopada, i jak parowóz wrócił (koniec listopada) to takiej zieleni też raczej nie było (zakładając, że zdjęcie jest z 1937 roku, bo tak jest przecież opisywane)...
No wiem, trochę się czepiam, za co przepraszam

. Nie umniejsza to faktu, że program pięknie wydobył barwę Pm36-1, cała reszta.... bez komentarza. Wydaje się, że program przyjmuje, tak jak napisał Kolega
FENIX pewne odnośniki w stosunku do otoczenia (o czym już napisałem wcześniej, że np. trawa jest zielona) i dobiera odcień głównego obiektu na planie, jednak to, że "trafił" w barwę Pm36-1 nie oznacza, że trzeba mu "wierzyć" bezgranicznie, bo byłbym bardzo ostrożny "obrabiając" tym programem inne zdjęcia... sam Kolega
Robert zauważył, że w przypadku Pm36-2 już nie sprawdził się tak dobrze. Podsumowując, zapewne korzystając z algorytmów i bezgranicznej otchłani zasobów internetowych, program po prostu z pewnym prawdopodobieństwem dobiera barwę obiektu (w tym rozpoznając co to za obiekt)... jednak co wyniknie np. po "obróbce" zdjęć Pm36-1 w pociągu sanitarnym i z Poznania, z czerwca 1940 ??? Czekam z niecierpliwością na efekt "pokolorowania" wspomnianych zdjęć... mam jednak wrażenie, że efekt nie będzie już taki spektakularny / przekonywujący jak w przypadku dotychczas "pokolorowanych" zdjęć.... Tak czy siak, fajnie jest widzieć granatowy Pm36-1 na zdjęciach znanych dotychczas tylko w czarno-białej tonacji. Gratuluję Koledze Robertowi pomysłu, dzięki temu mamy całkiem "inne", takie "świeże", spojrzenie, na wydawałoby się "opatrzone" od lat zdjęcia...
Poniżej plan wystawy m.in. "kolejowej" na EXPO w Paryżu, sporządzony wg. stanu na 31.03 1937