• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Plany stacji... Skąd wziąć?

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.489 3 0
Witam serdecznie.

Chciałbym dowiedzieć się skąd wziąć plan stacji (układ torów)
Gdzieś czytałem, że idzie się "gdzieś tam" i "oni" udostępniają taki plan za jakąś bliżej nie określoną opłatą.
Mnie interesuje plan stacji Kłodzko Główne. Może ma ktoś z Was, lub wie gdzie mogę go zobaczyć/skserować/...przerysować? Czy taki plan znajduje się w mieście (urząd miasta), czy tylko w jakiejś dyrekcji kolei? No chyba gdzieś jest ten plan prawda?

Pozdrawiam

PS: Oczywiście mogę ubrać kamizelkę, wziąć aparat foto i wyruszyć na podbój, ale przecież nie będę mierzył każdego metra każdego toru?! To zajęło by wieki, a gdzie czas na budowę makiety?

Reakcje
0 0 0
plan ten, a właściwie kilka z nich(z różnych lat) , znajdują się w wydziale geodezji i kartografii w dyrekcji okręgowej PKP we Wrocławiu. ul. Joannitów 13 duży budynek za dworcem PKP obok PKS. Na trzecim piętrze, pokój na przeciwko windy. nie pracują w środy, a w pozostałe dni od 9-14. Na wejściu musisz wyrobić sobie przepustkę gościa.(zostawić dowód i podać powód wejścia do budynku.) Polecam odwiedzenie biblioteki w tym samym budynku na pierwszym piętrze. Co do kosztów to zależy jak duży będzie to format. ja za 3 plany zapłaciłem ok 150pln. Ale to była stacja dużo mniejsza Strzelin. Tańsze są plany historyczne a dużo droższe plany aktualne. Po około tygodniu od złożenia zamówienia odbiera się odbitki zamówionych planów. po drugiej stronie dworca za kilka złotych można je dodatkowo zeskanować .

Gdybyś chciał jeszcze jakieś informacje to proponuje PW lub email.

OP
OP
Lucky

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.489 3 0
Dziękuję Panowie, pomogliście mi bardzo :)
xdamian - Budujesz Strzelin :grin: ? Jeśli tak, to super! Będzie elewator, albo bocznica kamieniołomu?

Pozdrawiam

Reakcje
0 0 0
na razie mam na warsztacie 2 skrzynki szlaku 2 torowego po 1mb. a czy będę budował Strzelin to się zobaczy jeszcze. Chcę budować stację węzłową z linią 2 torową z obrotnicą i parowozownią wachlarzową ( w Strzelinie była do 45 roku). tylko jak rozrysowałem skrzynki na Strzelin na planie to wyszło mi 26 skrzynek ca 14mb samej stacji przy podziałce 1:100.
Zastanawiam się jeszcze nad Dzierżoniowem Śląskim. Decyzję podejmę po skończeniu zaczętych skrzynek.

do Wilczek19 nie wiem gdzie można dostać ale kupić można na pewno w geodezji PKP w dyrekcji danego okręgu PKP czy jak to się tam teraz nazywa. Tylko po co ci one?? na 99% tak dużych stacji nie zrobisz w modelu.

Reakcje
0 0 0
Tomasz Wojczyk napisał(a):
www.semafor.prv.pl

(....)

pozdrawiam
Tomek
Na wspomnianej przez kolegę stronie znajdziesz LUBLIN ZEMBORZYCE - plan schematyczny (układ torów)...
Z kolei LUBLIN znajdziesz jako plik wsadowy do programu Kolejarz (też układ torów) TUTAJ

Typowych planów sytuacyjnych stacji i okolic (w "skali") raczej w necie nie znajdziesz. Szansą jest kupienie ich w odpowiednim wydziale WDOKP za "jakąś" kwotę - o ile sprzedadzą... bo stacja jest spora i .... "używana" :LOL:

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
OLF, mi chodzi o tą miastową w UM nie wiem jak się nazywa. To tam trafiają wszystkie mapy robione przez geodetów. Ale za darmo to mi nie dali

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.345 32 10
A, jasne. Teraz to się 'kataster' zwie. Faktycznie można spróbować, nie wiem jednak czy oprócz granic działek na miejskich mapach geodezyjnych są inne szczegóły jak układy torowe. Nie wypowiadam się jednak, wydaje mi się że trzymają tam mapy współczesne, a to mnie nie interesowało.

Ponieważ jednak do modelu i tak wszystko się przeskalowuje, to chyba łatwiej temat załatwić metodą zumi (jak dla mnie ma zdjęcia lotnicze lepsze niż googlemaps) + wycieczka ze szkicownikiem i aparatem.

lyck

Użytkownik
Reakcje
192 1 0
OLF napisał(a):
A, jasne. Teraz to się 'kataster' zwie.
Kataster to się to nazywa od ponad 150 lat. W PRL-u słowo wymazano ze słownika, co nie znaczy że przestało istnieć i mieć sens. Wystarczy zajrzeć do dowolnego archiwum z aktami dot. tzw. ziem odzyskanych. Kwitów katastralnych tam pod dostatkiem.