• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Plany semaforów

glowawojtas

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam. Czy ma ktoś plany semafora karzełkowego i może je udostępnić?? Chodzi mi o główną konstrukcje, wymiary. Może to być dowolny karzełek. Tarcza ostrzegawcza, zaporowa, Sp itd. :) Chciałbym sobie takiego skonstruować w skali i postawić jako lampkę na biurku...

OP
OP
G

glowawojtas

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam znów. Semafor mam zamiar zbudować nieco mniejszy niż rzeczywisty rozmiar ;) Może do 1 m góra(!) Jakie macie propozycje na jego wykonanie? Ja bym proponował zrobić obudowę ze sztywnego 2mm kartonu. Skleić wikolem by powstało pudełko. Wyciąć otwory na okulary szkieł i klapki inspekcyjne i kable na dole. Całość na koniec oblepić białym papierem by zakryć karton i jego "harmonijki" na sklejaniu boków. Następnie okulary zrobić z kolorowej folii (?) Klapki inspekcyjne także wykonać z kartonu. Następnie wmontować jakieś żarówki. Pod podstawką karzełka zrobić transformator i przełączniki do świateł. Całość na koniec pomalować lakierami Humbrol na kolory Tz. :) Ma ktoś lepszy, efektywniejszy i PROSTSZY sposób?? Dziś zamierzam sobie wszystko przeskalować i zgromadzić materiały. Ciekawe czy pomysł wypali :)

P.S. Sory że post pod postem.

OP
OP
G

glowawojtas

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
A skąd ja ci chłopie w domowym lamusie wezmę blache ;) Według mnie karton jest dobry. Widziałem na fotum PTT (www.trainz.pl) Jak gościu zrobił model semafora z kartonu. Tylko słup z rurek PCV i stopnie drabinki z wykałaczek.

OP
OP
G

glowawojtas

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Acha dzięki :) to znajde :) Dziś idę na strych po jakieś pudło i siadam za deską kreślarską. Palany części już mam. 33 podstawowe elementy. Reszta to będą detale.

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.100 33 0
Jak wróce do domu to ci pokazę jak robiłem swoje semafory na makiecie. 13 sztuk stojących. TEMAT STRUMIEŃ/PADOWO Tak jest kilka fotek semaforów wykonanych przezemnie i uważam że żaden karton na to sie nienada :!:

OP
OP
G

glowawojtas

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dobra pokaż :) Tymczasem mój model w skali 1:2 nabiera kształtów. Założę nowy wątek o nim i tam się będę popisywał...

P.S. Możecie mi doradzić w jakim dziale o tym napisać?? Działu o modelach nie ma. Skala 1:1 nie pasuje bo to 1:2 techniki modelarskie-nie wydaje mi się. Makieta-raczej to to nie jest...

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Pisz po prostu tutaj w tym wątku, mam nadzieję że będzie miał swój finał.
W skali 1:2 to karton chyba za słaby będzie, jak nie blacha to może sklejka?

OP
OP
G

glowawojtas

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
No to piszę tu. Jest to model tarczy zaporowej karzełkowej. Mimo tego co mówiłeś, dwu milimetrowy karton po pudełku z patelni wykazał się :D Na razie sklejone są boki i dolne usztywnienie konstrukcji. W części przedniej i tylniej są wycięte takie same otwory. Z przodu umieści się soczewkę a z tyłu klapkę inspekcyjne. W dolnej płytce widać otwór, przez który ewentualnie (ale raczej tak) przejdzie kabel zasilający żarówki :) By tarcza była sprawna. sklejone boki dodatkowo wzmocniłem i zamaskowałem papierem by się lepiej trzymało i wyglądało. Konstrukcja jest solidna bo przez przypadek ją zrzuciłem z wysoka i jest cała :) Kopać nie próbowałem. Gdy jeszcze do jutra wikol wyschnie to pomaluję tarczę. następnie wezmę się za fundament detale, elektrykę i nałożę górne wieko. :smile: Zdjątka:
http://img339.imageshack.us/img339/5751/picture1to9.th.jpghttp://img507.imageshack.us/img507/2968/picture2fv1.th.jpghttp://img104.imageshack.us/img104/2488/picture4nb6.th.jpg

P.S. Zdjęcia są jakie są. Lepszej jakości nie uzyskam. Nie mam cyfraka ani dobrej komórki.

OP
OP
G

glowawojtas

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
OP
OP
G

glowawojtas

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Żeby nie myśleli, że nic się nie dzieje :D. Ostatnio model jest ostatecznie pomalowany. Dołożyłem daszki i okulary ze szkłami z pomalowanej folii. Teraz założyć elektrykę :)

Zdjątko:

Załączniki

Gała

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Wczoraj byłem sie przejść po mojej rodzimej stacji Pszczólki aby porobyc zdiecia bocznicy. Wracając do domu dostrzegłem przy jednej z nastawni semafor taki jak na załaczonym zdieciu. Mógłby mi ktos powiedziec od kiedy stosuje sie takie semafory karzełkowe i jakie sygnały on podaje??

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 36