• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Planuję...

bysiu

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
a jakieś miejsce na stację? bo na górze widzę zbocze (ew. tory "w tunelu") i miejsca brak na dole z kolei w miejscu ew. stacji idzie odnoga do parowozowni. chyba, że wszystko plener będzie bez przystanków ? :)

Piotr M.

Znany użytkownik
Reakcje
1.218 86 30
Plan fajny jak dla Archico lub Popowego
Ale jeżeli zaczynasz to zmniejsz o połowę :!:
Podrzucaliśmy Ci fajne pomysły, ale może zrobimy TAK
powiedz co wg Ciebie musi się znaleźć na twojej makiecie, coś ci się podoba np.
musi być wiadukt bo jest fajny itp.

A więc podaj co chcesz a ja postaram Ci się coś wymyślić 8)

OP
OP
PadreP

PadreP

Aktywny użytkownik
Reakcje
57 0 0
hmm... kolejny kubeł zimnej wody ;)
w zasadzie to, co chciałbym mieć na makiecie, znajduje się powyżej :)
Wiesz... z reguły stawiam sobie wysoką poprzeczkę, jestem po prostu ambitny, i przyznam, nie chwaląc się, że zasadniczo mi wychodzi...
Oczywiście, jeśli idzie o modelarstwo kolejowe, jestem świadom, że b. dużo przede mną, przede wszystkim do nauczenia się...
hmmm.... oczywiście wiem, że nie od razu Rzym zbudowali, i podobnie będzie z makietą. Zaczął bym od małego kawałka i na nim się uczył, a jak już coś będzie wychodzić, to będziemy myśleć nad resztą.

Chciałbym większą stację, 1-2 mniejsze, nawet same perony... lokomotyw, tory postojowe, 1 czy 2 wiadukty... no i żeby choć troszeczkę było pola manewrowego...

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.010 84 11
Możesz też rozłożyć budowę makiety na kilka etapów, zasadę takiego budowania pokazuje rysunek.W ten sposób masz dość szybko przejezdną makietę ,nie wydajesz na raz kupy kasy,i możesz stopniowo dopracowywać szczegóły.

Załączniki

OP
OP
PadreP

PadreP

Aktywny użytkownik
Reakcje
57 0 0
Ten pomysł o dobudowywaniu mi się podoba :)
Piotr dziękuję Ci za pomoc. hmm... tak czasami nie lubię swojej ambicji...

A powiedzcie, co myślicie nt. mojego układu. Oczywiście, proszę, żebyście na razie w nawias wzięli opinię, że dla początkującego to za duże wyzwanie. Chodzi o ocenę funkcjonalności, etc.
Jestem jednak skłonny do mojego projektu i widziałbym sposób jego realizacji zaproponowany przez "stare tory" :)
Zastanawiam się tylko czy jest tam właściwie ulokowana lokomotywownia i czy są odpowiednio ułożone tory, by mogły tam stacjonować parowozy...
no i jeszcze potrzeba gdzieś umieścić, jest tam z resztą pozostawiona zwrotnica, na tory postojowe...

ale jestem uparty, coo :D

Piotr M.

Znany użytkownik
Reakcje
1.218 86 30
Wiesz tory to nie wszystko :roll:
Pomyśl o zieleni
Mój przyjaciel pokazał mi ekstra sposób na naukę zieleni, szutrowania, patynowania, itp.
polega to na tym że kupujesz deskę np.940mm i przybijasz do niej fleksa.
dzielisz ją sobie na powiedzmy 5 równych części i po kolei na każdej z nich(nie wchodząc na następną) szutrujesz i patynujesz tory, sadzisz trawę i drzewa oraz krzaki itp. potem pokazujesz na forum i oceniamy :D i tak po kolei odcinek za odcinkiem
to moim zdaniem najlepszy sposób na start.

A co do twojego projektu to podlicz sobie ile zapłacisz za wszystkie tory.... i potem pogadamy

OP
OP
PadreP

PadreP

Aktywny użytkownik
Reakcje
57 0 0
hmm...
co do ceny... trochę tego wyszło...
bez obrotnicy i torów dojazdowych do niej, wyszło przeszło 2700 zł.
dziwi mnie tylko różnica w kosztach flexa. W makieciarzu kosztuje ponad 100 zł, podczas gdy gdzie indziej ponad 20 zł... skąd taka różnica...

Nie zamierzam kupować od raz wszystkich torów... na początek kupiłbym te potrzebne do stacji i do 2 okręgów... i bym pomału coś robił... a potem dokupował...

Piotr M.

Znany użytkownik
Reakcje
1.218 86 30
No, 2700zł na tory
A nie myślałeś na skalą H0e?
wąskotorówka
flex 20zł
lokomotywki po 300-500zł
fajne i klimatyczne :)

OP
OP
PadreP

PadreP

Aktywny użytkownik
Reakcje
57 0 0
hmm... oglądałem ostatnio skalę TT, zwłaszcza modele PKP, dosyć fajne... no i przede wszystkim sporo polskich producentów takowych modeli.. i loki, które mi odpowiadają..
a H0e jak się ma do TT?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 5
Planuję 5
Planuję 20
Planuję 11
Planuję 95