PadreP napisał(a):
Witajcie! Jestem nowy na forum, choć nie całkiem, bo od dłuższego czasu tu się kręcę.
Próbuję coś planować, nie wiem co mi z tego wyjdzie.
Ale piszę z zapytaniem, co o tym sądzicie?
...
Dodam, że makieta ta ma wymiary 3,81m x 2,06m
Cześć,
też się kręcę (ponad rok) i powtórzę to co mówią "przedpiścy": za duże, za dużo torów, no i ten kształt...(za bardzo kwadratowe by wygodnie sięgnąć).
Spróbuj popełnić makietę jako zbiór modułów, bo:
- przekonasz się że makieta jako 1-dna całość wymaga czasu i nauczenia się kilku chwytów,
- unikniesz gwałtownego przyrostu kosztów (np. 1 flex 90 cm to 18-20 zł, 1 zwrotnica 15st to 60-90 zł w zależności od producenta, a cena "anglika" to ponad 100 zł a masz tego sporo do kupienia),
- będziesz miał szansę zmienić koncepcję układu
Ponadto myślę że:
- powinieneś poszukaj innych planów na Google, ale w opcji przeszukiwanie zdjęć (przykładowe hasła: glaisplan, track layout), by podpatrzeć jak inni to robią ,
- szybko przekonasz się że łuki 55cm w H0 to już dużo, ale ciągle za mało by skład wyglądał fajnie, a nie jak tramwaj na pętli.
- w miarę postępów w pracach, będziesz miał szansę zweryfikować skalę modelarską.
Piszę z autopsji (ja przestrzeliłem ze skalą H0, namordowałem się z głupim flexem by położyć go prosto i po równym łuku) i uważam że Piotr Wąskotorowy i Popowe dobrze Ci radzą.
Pytasz o długość peronu: zależy jakie masz założenia odnośnie taboru, i epoki, bo np współczesna (5-6ep) lokomotywa oraz 3 pasażerskie to 22 cm + 3*31 cm czyli około 120 cm.
Pozdrawiam
Michał