• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Planuję...

PadreP

Aktywny użytkownik
Reakcje
57 0 0
Witajcie! Jestem nowy na forum, choć nie całkiem, bo od dłuższego czasu tu się kręcę.
Próbuję coś planować, nie wiem co mi z tego wyjdzie.
Ale piszę z zapytaniem, co o tym sądzicie?

Dodam, że makieta ta ma wymiary 3,81m x 2,06m

Załączniki

Piotr M.

Znany użytkownik
Reakcje
1.218 86 30
Cześć
Po pierwsze:
zmniejszyć o połowę
albo nie, o 2/3
Czy miałeś kiedyś do czynienia z modelarstwem kolejowym?

OP
OP
PadreP

PadreP

Aktywny użytkownik
Reakcje
57 0 0
Odpowiadając Piotrowi...
hmm.... do czynienia nie miałem....
Wiem, że to za duże, ale chciałbym zrobić coś dobrego, i żeby przy tym pobawić się w jakiejś większe manewry.
Bardzo podobna mi się makieta pepeja, nawet myślałem, żeby zrobić coś podobnego, no ale.... nie takie to łatwe zaprojektować.

Powiedz... ile standardowo w makiecie ma długość peron?

Piotr M.

Znany użytkownik
Reakcje
1.218 86 30
do czynienia nie miałem
No to za wysokie progi na twoje nogi 8)
Wiem, że to za duże, ale chciałbym zrobić coś dobrego, i żeby przy tym pobawić się w jakiejś większe manewry
Na manewry takiej makiety nie trzeba 8)
Bardzo podobna mi się makieta pepeja, nawet myślałem, żeby zrobić coś podobnego, no ale.... nie takie to łatwe zaprojektować.
Wiem mi też się szalenie podoba, ale spytaj się ile on wydał na swoją makietę i ile ją budował 8)

A tu masz plan makiety idealnej na twoje potrzeby
a jak chcesz to możesz przedłużyć tor i będziesz miał możliwość rozbudowy
http://forum.modelarstwo.info/download/file.php?id=24147&mode=view/plan1.1a.jpg

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.251 16 2
1. Witaj
2. Z konia spadłeś?

Piszę to każdemu początkującemu mającemu przerośnięte ambicję
Makieta o tak rozrośniętym układzie torowym była by wyzwaniem nawet dla bardziej doświadczonych kolegów.
Jeżeli nie masz doświadczenia w układaniu torów to naprawdę ze szczerej życzliwości radzę byś układ zrobił nieco skromniejszy
tak ze 3 razy co najmniej
a tak na prawdę 5 razy
Jak się nie ma obcyku to robienie otoczenia jest także problemem.
Na takiej powierzchni nie mając doświadczenia to kilka lat zejdzie chcąc robić porządnie
w makiecie ważne jest by mieć dobry dostęp z każdej strony.

Reasumując:
Na początek zrób makietę mniejszą ze zdecydowanie prostszym układem torowym.

MiGo

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
PadreP napisał(a):
Witajcie! Jestem nowy na forum, choć nie całkiem, bo od dłuższego czasu tu się kręcę.
Próbuję coś planować, nie wiem co mi z tego wyjdzie.
Ale piszę z zapytaniem, co o tym sądzicie?
...
Dodam, że makieta ta ma wymiary 3,81m x 2,06m
Cześć,
też się kręcę (ponad rok) i powtórzę to co mówią "przedpiścy": za duże, za dużo torów, no i ten kształt...(za bardzo kwadratowe by wygodnie sięgnąć).
Spróbuj popełnić makietę jako zbiór modułów, bo:
- przekonasz się że makieta jako 1-dna całość wymaga czasu i nauczenia się kilku chwytów,
- unikniesz gwałtownego przyrostu kosztów (np. 1 flex 90 cm to 18-20 zł, 1 zwrotnica 15st to 60-90 zł w zależności od producenta, a cena "anglika" to ponad 100 zł a masz tego sporo do kupienia),
- będziesz miał szansę zmienić koncepcję układu

Ponadto myślę że:
- powinieneś poszukaj innych planów na Google, ale w opcji przeszukiwanie zdjęć (przykładowe hasła: glaisplan, track layout), by podpatrzeć jak inni to robią ,
- szybko przekonasz się że łuki 55cm w H0 to już dużo, ale ciągle za mało by skład wyglądał fajnie, a nie jak tramwaj na pętli.
- w miarę postępów w pracach, będziesz miał szansę zweryfikować skalę modelarską.
Piszę z autopsji (ja przestrzeliłem ze skalą H0, namordowałem się z głupim flexem by położyć go prosto i po równym łuku) i uważam że Piotr Wąskotorowy i Popowe dobrze Ci radzą.

Pytasz o długość peronu: zależy jakie masz założenia odnośnie taboru, i epoki, bo np współczesna (5-6ep) lokomotywa oraz 3 pasażerskie to 22 cm + 3*31 cm czyli około 120 cm.

Pozdrawiam

Michał

OP
OP
PadreP

PadreP

Aktywny użytkownik
Reakcje
57 0 0
Dzięki wszystkim za dobre rady. No i przede wszystkim za sprowadzenie na ziemię :)
Coś kombinuję, jak coś wyjdzie to się podzielę :)

MiGo - mam pytanie, w zasadzie prośbę o podpowiedź - jakich torów unikać na makiecie? Pisałeś o łukach - jakie najlepiej stosować?

Piotr M.

Znany użytkownik
Reakcje
1.218 86 30
No cóż Roco może być
Ale ogólnie polecam Ci Tilliga code 83
To moim zdaniem najlepszy wybór
Chyba że wolisz tańsze tory to wtedy Piko A-gleis code 100
a Roco jest pomiędzy więc jak wolisz
Zależy jaką chcesz makietę i ile na niej będzie torów
Jeżeli dużo to Piko
Jeżeli mało to Tillig
Powiedz jaki układ torowy wymyśliłeś to pomyślimy ;)

MiGo

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Cześć,
Odpowiem zbiorczo:
KuKu napisał(a):
MiGo, z położeniem prosto nie ma problemu tylko trzeba sobie cyrkiel zrobić i go przykleić szybko
No tak. Łuk R=120 cm lub więcej i 30st. - też tak myślałem jak piszesz, ale o wszystkim decyduje "kryterium uliczne".
PadreP napisał(a):
MiGo - mam pytanie, w zasadzie prośbę o podpowiedź - jakich torów unikać na makiecie? Pisałeś o łukach - jakie najlepiej stosować?
...
a jeśli idzie o tory Roco-line, bo takie planuję kłaść... ?
Promień 360 cm w H0 to pomyłka, podobnie jak niektóre zwrotnice łukowe z najostrzejszym łukiem (niektóre Piko, Tillig), bo modele z wieloosiowymi wózkami nie przejdą (parwozy, dźwigi, platofrmy, etc). W H0 życie zaczyna się powyżej 50 cm. :).
Co do RocoLine: porównaj wygląd z Tilligiem Elite i pewnie da Ci to do myślenia (finezja wykonania i relacja do ceny).

Michał

OP
OP
PadreP

PadreP

Aktywny użytkownik
Reakcje
57 0 0
Tak próbuję cokolwiek robić. Patrzę właśnie na tory tillig. Zastanawiam się - elite czy standard? Gdy próbuję w elite, to patrzę, że tam mało łuków i wszystkie są dosyć ostre. Sprawia mi to trudność szczególnie, gdy chcę łączyć dwa tory w jeden zwrotnicą... nie wiem.... korzystam z programu SCARM, a tu w tillig elite są tylko łuki 30 stopniowe, brakuje 15...

MiGo

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
PadreP napisał(a):
Tak próbuję cokolwiek robić. Patrzę właśnie na tory tillig. Zastanawiam się - elite czy standard? Gdy próbuję w elite, to patrzę, że tam mało łuków i wszystkie są dosyć ostre. Sprawia mi to trudność szczególnie, gdy chcę łączyć dwa tory w jeden zwrotnicą... nie wiem.... korzystam z programu SCARM, a tu w tillig elite są tylko łuki 30 stopniowe, brakuje 15...
0. Tillig Standard to tory Code 100. Jeśli zaczynasz od zera, to korzystaj z Code 83 (Elite)

1. zmień program, np. Anyrail i/lub Wintrack. Pierwszy w wersji darmowej ma ograniczenie ilości elementów (chyba 50), drugi nie ma opcji zapisu. SCARM jeszcze 'dojrzewa' (patrz forumtt.pl, wątek: http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=7266) i może mu czegoś brakować.
Jeśli się wgryziesz w XTrkCAD, to masz pełny i darmowy program, łącznie z edycją nowych elementów (podajesz parametry typu promień, kąt i masz łuk, rozjazd).

2. Geometria Tilliga nie jest tak przyjemna jak ta w wydaniu Piko czy Roco, ale zawsze można podgonić flexem gdy pojawiają się dziury na 2 mm. Gdzieś był wątek na forum (chyba "Makieta Przemytnika"), w którym autor stwierdził że łuki z flexów są bez porównania lepsze niż te z "fabrycznych" kawałków, więc odpada jedno z ograniczeń Tilliga.

Michał

OP
OP
PadreP

PadreP

Aktywny użytkownik
Reakcje
57 0 0
Póki co wklejam nowy układ. Jest to częściowo zmodyfikowany układ makiety pepeja. Dziękuję mu serdecznie za udostępnienie planu :).
I póki co jest on wykonany przy użyciu torów ROCO.
Wymiary 3,175 m x 1,82 m

Jakby ktoś miał pomysł na to, gdzie umieścić by tory postojowe dla wagonów i coś trochę zmodyfikować lokomotywownie. Chciałbym, żeby była także funkcjonalna dla parowozów, więc z wszystkimi parowozowymi "gadżetami" :)

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 5
Planuję 5
Planuję 20
Planuję 11
Planuję 95