• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Planuję w H0 makietę domową

OP
OP
S

swiderskik

Nowy użytkownik
Reakcje
4 0 0
Spróbowałem coś naszkicować. Najpierw moje założenia i wyjaśnienia.
1. Generalnie jestem wrogiem pętli nawrotnych, zwłaszcza ukrytych, jak też rozbudowanych układów torowych w "podziemnej" niewidocznej części makiety. Dlatego też proponuję rezygnację z tej pętli. Nie bardzo też podoba mi się w ogóle ta jednotorowa linia na poziomie 0, ale jeżeli miałaby zostać, to proponuję zrobić ją tak, jak wyglądałoby to w realu, tzn. z prawidłowymi posterunkami odgałęźnymi, zwłaszcza, że akurat te miejsca mają być widoczne. Ale moim zdaniem najlepiej byłoby z tego w ogóle zrezygnować (układ na czerwono).
2. Proponuję, podobnie jak kolega @melonowy, linię 2-torową na całej długości. Pozwoli to puścić dwa pociągi jeżdżące w przeciwnych kierunkach bez konieczności stałego nadzoru, a w tym czasie zająć się np. manewrami na torach ładunkowych stacji. W części podziemnej można urządzić po jednym torze dodatkowym dla każdego kierunku i wykorzystać je do odstawienia składów, a nawet do automatycznego ruchu w ten sposób, że w danym kierunku jeden pociąg wjeżdża na poziom 0, a na drugim końcu wyjeżdża drugi skład. Tak samo w drugim kierunku.
3. Proponuję małą modyfikację stacji na poziomie 1 przez dodanie toru głównego dodatkowego po stronie torów ładunkowych, wraz z torem wyciągowym. Generalnie tory boczne (ładunkowe) nie powinny odgałęziać się bezpośrednio od toru głównego zasadniczego (przedłużenia toru szlakowego). Ponadto pozwoli to na obsługę torów ładunkowych, z wykorzystaniem toru wyciągowego, bez wstrzymywania ruchu po torze głównym zasadniczym. Zmodyfikowałem też głowice stacyjne tak, by z każdego toru szlakowego można było wjechać na każdy tor stacyjny. W tym celu konieczne są dwustronne przejścia zwrotnicowe między torami głównymi zasadniczymi - ja narysowałem przejścia krzyżowe, ale można zastosować klasyczne przejścia trapezowe, z tym że jedno ramię trapezu wypadnie na łuku (wymaga zastosowania rozjazdów łukowych).
4. Proponuję także małą modyfikację tego, co ma być widoczne, a co ma być w tunelu. Na rysunkach zaznaczyłem portale tunelu. Kwestię ukrycia w tunelach dolnych 2-torowych łuków pozostawiam otwartą.

Część widoczna makiety - poziom 1 i widoczne fragmenty poziomu 0:

Zobacz załącznik 1169086

Poziom 0 - część w tunelach i odcinki widoczne:

Zobacz załącznik 1169087
Podoba mi się to ;) do tego stopnia, że pewnie skorzystam z sugestii, dziękuję za poświęcony czas i rzeczowe wyjaśnienie, czegoś takiego potrzebowałem. Wrócę z zaadoptowaną koncepcją. Obawy mam tylko co do tego dodatkowego toru stacji, z lewej strony będę miał kłopot z wstawieniem łuku, wydaje mi się, że musiał bym zejść do ok 430mm, ale sprawdzę

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.250 663 30
Obawy mam tylko co do tego dodatkowego toru stacji, z lewej strony będę miał kłopot z wstawieniem łuku, wydaje mi się, że musiał bym zejść do ok 430mm, ale sprawdzę
No to może tak?

tillig_ew3poziom1 - wersja 1.jpg

tillig_ew3_poziom0 - wersja 1.jpg

Tylko wtedy, moim zdaniem, ta czerwona podziemna jednotorówka zupełnie traci sens - ale akurat dla mnie nie jest to wadą.