• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 (1:87) Plan PIKO

OP
OP
Oelka

Oelka

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Nie wiem, czy podołam finansowo sterowaniu cyfrowemu :( Chcę zrobić analoga (żeby mieć jak jeździć :D ) z myślą o przyszłej rozbudowie na cyfrę przy zwiększeniu budżetu ;)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.749 52 5
Ja swojego torcika zrobię w analogu, bo będzie mały. Na 1 loka i 2 krótkie składy.Taki mały poligonik.
Ale Twój projekt jest większy. Może zrób od razu 2systemową. Z pstryczkiem przełączniczkiem ;)

OP
OP
Oelka

Oelka

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Ciekawe rozwiązanie, mogłoby się udać :) Chyba spróbuję, zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce... Tylko nie bardzo rozumiem co się dzieje z odcinkami izolowanymi, gdy włączamy dcc.

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
334 2 0
Jeżeli są odizolowane to skąd się w nich prąd weźmie? :D

Wszystko zależy od tego jak te odcinki izolowane są podłączone.
W DCC wszędzie powinien być prąd z centralki. Na tym polega prostota DCC

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Odcinki zwane izolowanymi tak naprawdę nie są izolowane a jedynie zasilane dodatkowo. Jak coś odizolujesz to nic po nich nie będzie jeździć.Przewody zasilania z separowanych odcinków musisz zawsze doprowadzić do jakiegoś zasilania. Stosownie do potrzeb włączasz zasilanie analogowe w separowanych odcinkach i na tych odcinkach może coś jechać. Jeżeli chcesz sterować cyfrowo włączasz zasilanie we wszystkich odcinkach separowanych na raz i zasilasz z układu sterowania cyfrowego.
W przedstawionym projekcie nie ma petli więc sposób okablowania zasilania szyn nie ma wpływu na sposób sterowania i może on pracować wymiennie.
Dla przykładu podobny klasyczny noch3.jpg projekt nocha. Pamiętaj tylko o geometrii a więc długości podjazdów odpowiednich łukach

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
334 2 0
Odcinki zwane izolowanymi tak naprawdę nie są izolowane a jedynie zasilane dodatkowo.
Tak gwoli ścisłości niekoniecznie ;)
Można zrobić tort, gdzie zasilane są tylko szlakowe tory, a zasilanie na stacji jest przełączane pomiędzy potrzebnymi torami. Pozostałe tory zostają bez zasilania (czyli są odizolowane), a pociągi na nich spokojnie stoją. Otrzymujemy mniejszą funkcjonalność i brak oświetlenia składów na dodatkowych torach. Ale jest łatwiej, prościej i oszczędzamy regulatory.

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Wszystko się zgadza. Jak są separowane to można je podłączyć pod zasilanie albo nie. Jak włączysz wszystkie separowane odcinki razem do zasilania to masz najprostszy uklad zasilania dcc.
Wyjatkiem będzie pulpit w analogu z obrotowym przełącznikiem jeden ze wszystkich. Ale nigdy takiego nie widziałem na pulpicie więc traktuje to jako czystą teorię.