• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 (1:87) Plan PIKO

Oelka

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Witam,
W książce z planami torów Piko znalazłem układ torów, który szczególnie mnie zainteresował. Jest tylko jeden problem - w układzie z książki tory podniesione są praktycznie wszędzie, a dlatego, że będzie to moja pierwsza makieta, chciałem aby ukształtowanie terenu nie było za bardzo skomplikowane ;) Oczywiście nie chcę ograniczać go do zera, ale żeby było ono do wykonania dla początkującego modelarza. Dlatego wpadłem na pewiem pomysł - chcę podnieść do góry tory, które w domyśle planujących z Piko powinny znajdować się niżej (zaznaczone na czerwono), a pozostałą część zostawić na poziomie 0. Jako załącznik dodaję zobrazowanie mojego pomysłu. Jest to do zrobienia? :D

Załączniki

statom

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witaj,

widzę, że książka służy ;) wszystko zależy jak wysoko podniesiesz tor. o ile po prawej stronie masz dość długi łuk do podniesienia, o tyle nie wiem czy z lewej strony dasz radę równie gładko zjechać...Ale nigdy nie podnosiłem torów, ale wydaje mi się że da się to zrobić.

OP
OP
Oelka

Oelka

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Służy, służy :D Chciałbym to podnieść na tyle wysoko, aby pod spodem mógł przejechać skład. Jeśli wzniesienie po lewej stronie będzie za krótkie, to myślałem też nad wydłużeniem dolnego łuku prostym odcinkiem, lub nad całkowitym wywaleniem rozjazdu oraz krzyżówki (i co za tym idzie także bocznicy po lewej stronie) i wtedy zrobiłbym łuk z flexów.

statom

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jeżeli nie chcesz jakoś zbytnio szaleć z wysokością i ma się tam tylko mieścić skład to chyba powinieneś dać radę. Ale poczekaj na jakiegoś eksperta, który się wypowie.

marekh0

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Plan całkiem nie zły.Tylko zależy która strona będzie przy ścianie pokoju??Jak będzie na środku pokoju to na tym torcie jest prawie wszystko wykonalne.

OP
OP
Oelka

Oelka

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Chciałem zrobić tak, aby stacja osobowa była dalej od ściany (z przodu makiety), co do dostępności, to zrobię stół na kółkach, który będzie można w każdej chwili odsunąć.

marekh0

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
To jak będziesz miał stację przy ścianie to tory które zaznaczyłeś na czerwono to będą z przodu.To te tory będą w górze a stacja na dole:(.To przy ścianie powinne być w górze a nie na odwrót.Może obrócisz makietę o 180 stopni.

statom

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Chciałem zrobić tak, aby stacja osobowa była dalej od ściany (z przodu makiety), co do dostępności, to zrobię stół na kółkach, który będzie można w każdej chwili odsunąć.
Wyraźnie pisze, jest napisane że stacja ma być z przodu makiety, więc tor na wzniesieniu będzie z tyłu makiety.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.729 52 5
Zrobić się da wszystko, ALE. Jak dla mnie, to masz za krótkie te odcinki, żeby je podnieść. Jak je podniesiesz, to Ci się tory wygną :) To raz....
Dwa. Układ jest przemyślany przez ekspertów, więc po co kombinować. Jak nie pasuje, można wziąć inny.
Trzy. Jak już się uparłeś, to można zrobić tylko jedno...Stację podnieść, wtedy Twój czerwony tor zostaje na 0, a reszta jedzie na -1.

Inaczej tego nie widzę :)

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.010 84 11
Można jeszcze podnieść stację o 3,5 cm ,wtedy jeśli uznamy że stacja jest na poz.0 to jeden owal będzie schodził do poziomu -3,5 cm,a drugi +3,5 cm.
A o 3,5 cm to chyba uda się opuścić lub podnieść tory bez szkody dla nich i bez problemów z wjazdem.;)

OP
OP
Oelka

Oelka

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
stare tory, bardzo ciekawe rozwiązanie. Chyba tak zrobię :) Dzięki ;)
Mam jeszcze jedno pytanie - jak podnieść stację żeby wyglądało to w miarę naturalnie?

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.729 52 5
Chyba na podstawie makiety musisz zbudować platformę (ze sklejki), na której będzie stacja i od której będą odchodzić podjazdy i zjazdy na inne poziomy.

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.010 84 11
Chyba na podstawie makiety musisz zbudować platformę (ze sklejki), na której będzie stacja i od której będą odchodzić podjazdy i zjazdy na inne poziomy.
Np z 5mm sklejki na 3cm listewkach.Kształt sklejki taki jak zaznaczyłem na zielono ,na żółto mniej lub bardziej strome skarpy albo i miejscami murki
oporowe,niebieskie linie to wiadukt a szare to przejazd i droga dojazdowa.Na pewno nie jest to jedyna możliwość ,ale gdybym miał robić taką makietę
to zrobiłbym ją własnie tak.No i oczywiscie ten "klombik" na środku aus.

Załączniki

OP
OP
Oelka

Oelka

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Tak zrobię, ale chyba zrezygnuję z tunelu, nie jestem ich zwolennikiem. Zamiast tego zrobię kolejny most. Co do zagospodarowania terenu, to nie chcę takiego jak proponuje Piko. Chciałbym pójść w staropolski wiejski klimacik :D

OP
OP
Oelka

Oelka

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Wiem, że może być to trudne... Po lewej mogę zrobić jakiś rozładunek, a po prawej stronie coś wymyślę. Chodziło mi bardziej o to, żeby nie było nic całkiem nowoczesnego - ok. III epoki.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.729 52 5
Trudne, czy nie...Do zapowiadanego przez Ciebie klimatu nie bardzo mi pasi ten układ torowy.
Bardziej bym tu widział coś podobnego, jak makieta pokazowa MBRu...+ jakaś bocznica do browaru.

OP
OP
Oelka

Oelka

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Witam ponownie :)
Przy znacznej pomocy kolegi Krisa (któremu bardzo dziękuję), plan mojego torcika uległ zmianie. W tej chwili prezentuje się tak, jak w załączniku. Przy bocznicy odchodzącej z łuku po prawej stronie będzie magazyn, na dole stacja, a po prawej na dole parowozownia jednostanowiskowa. Poprawić muszę jeszcze tylko tory wchodzące w skład tego przy magazynie dworcowym. Zostaję przy sterowaniu analogowym i staropolskim, wiejskim klimacie. Myślę, że budowę zacznę najpóźniej w połowie maja :D

Załączniki