• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

1:1 PKS, PEKAES, TRANSBUD itp.

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.063 16 0
Czytałem ostatnio świetny artykuł o PEKAESIE. Rewelacja normalnie. Np.: mieli swoje przedstawicielstwa w Szwajcarii gdzie pod firma Animex zajęła się dystrybucją leków. Z Anglią też mieli kontrakt na wymiane handlową. Muszę w jakimś archiwum tu poszukać coś o tym, może będą jakieś fotki.
A tu mam taki z PEKAES-u:

Świetny wątek. Dużo ciekawych informacji tu zamieszczacie.

Ostatnio edytowane:

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Skoro Animex miał coś wspólnego ze Szwajcarią, to tłumaczyłoby dlaczego używali tych "małych" Saviemów (małe ciągniki, zapewne przygotowane na Szwajcarię i jej ograniczenia dot. wielkości pojazdów). Był też Confexim, który "czuwał" nad eksportem odzieży.

Pekaes Saviem Meat.jpg

Saviem I Pekaes Warszawa III.jpg

Oczywiście pracowały one też w eksporcie mięsa do GB, co mamy na kilku filmach, oraz jednej fotografii którą znalazłem jkaiś czas temu.
Dover rok 1969, w tle widać 2 Saviemy z Pekaesu, ale tutaj chyba z naczepami odzieżowymi z Łodzi.
402769_286694674713812_1032119830_n.jpg

408638_428671167195072_1640220047_n.jpg

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.063 16 0
Kawał historii. Podoba mi się bo należę do tych co to lubią grzebać by wydobyć jakieś ciekawe informacje;). Właśnie zauważyłem, że stoją tam w oddali. A ten żółty to anglelski Leyland Marathon. PEK to do dziś jest w Anglii. Cieszy sie niesamowitą popularnością i jest produkowany i dostarczny przez ANIMEX właśnie.
To jest główny dystrybutor mięsa na Anglie.

Ostatnio edytowane:

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
To nie Layland Marathon, bo to nie te lata.
To jakiś amerykański ciągnik, wygląda mi na GMC. Może być też jakieś MACK albo WHITE ;)

Przyda nam się kolejna osoba do rycia w internecie na temat Pekaesu, ale uprzedzam Cię, 80% internetu jest już "znalezione", teraz archiwa dot. Pekaesu zasilają głównie fotografie z prywatnych zbiorów kierowców i członków ich rodzin. Na dzień dzisiejszy kolekcja starych zdjęć Pekaesu liczy +/- 1500-2000zdjęć, więc teoretycznie czego być w internecie nie znalazł, to już znamy i mamy :D Ale do odważnych świat należy, też od czasu do czasu jeszcze z Kubąmichem grzebiemy w internetach i czasem się na coś nieznanego jeszcze trafi, także powodzenia, ale nim coś dodasz lepiej skonsultuj, bo zapewne już to znamy :)

RaFuS

Znany użytkownik
Reakcje
140 3 0
Przyda nam się kolejna osoba do rycia w internecie na temat Pekaesu, ale uprzedzam Cię, 80% internetu jest już "znalezione", teraz archiwa dot. Pekaesu zasilają głównie fotografie z prywatnych zbiorów kierowców i członków ich rodzin. Na dzień dzisiejszy kolekcja starych zdjęć Pekaesu liczy +/- 1500-2000zdjęć, więc teoretycznie czego być w internecie nie znalazł, to już znamy i mamy :D Ale do odważnych świat należy, też od czasu do czasu jeszcze z Kubąmichem grzebiemy w internetach i czasem się na coś nieznanego jeszcze trafi, także powodzenia, ale nim coś dodasz lepiej skonsultuj, bo zapewne już to znamy :)
Sorry, ale z kim to konsultować? Utworzyliście jakaś "komisje od spraw transportu oraz firm transportowych z dawnych lat" i o wszystko się trzeba kogoś teraz pytać? Jeżeli ktoś ma jakaś ciekawą fotkę czy wątek, którymi chciałby się tu podzielić z forumowiczami to czemu tego nie może zrobić jeśli jeszcze tego w temacie nie było - tylko ma się konsultować? Nie odbierz tego osobiście, bo nic do Ciebie (i nikogo innego) nie mam ale uważam, że każdy może swobodnie w temacie napisać co chce a czego jeszcze nie było na temat bez jakiejś konsultacji, więcej osób w ten sposób może się czegoś dowiedzieć.

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Ależ jak najbardziej, to co ja widziałem i inni, którzy również to znają to jak najbardziej tak czy siak niech wrzuca?! Skoro nie było tego na tym forum wcześniej to czemu nie?
Chodzi mi tylko o to, żeby w temacie się potem nie powtarzały, bo ktoś coś znalazł, to od razu wrzuca ;)
Nigdzie nie napisałem, że trzeba coś z kimś konsultować, chodziło raczej o to że duża część odwiedzających ten temat prowadzi własne archiwa, więc na 90% ma te zdjęcia, przynajmniej jeśli chodzi o takie firmy jak np. Pekaes.

RaFuS

Znany użytkownik
Reakcje
140 3 0
Nie chodziło mi o to żeby wszystko wstawiać, tylko odniosłem się do końcówki Twojego ostatniego zdania.
Zresztą dobra tam, nie róbmy off top'a.:)

To tak bardziej z tematem, orientuje się ktoś czy w eurotechach używanych przez Pekaes byl montowany jeden typ skrzyni biegów czy były może rożne?

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.063 16 0
To nie Layland Marathon, bo to nie te lata.
To jakiś amerykański ciągnik, wygląda mi na GMC. Może być też jakieś MACK albo WHITE ;)

O Animexie w Szwajcarii nie wiedziałeś;)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Skala 1:1 8