• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

PKP Energetyka

OP
OP
Hardtech

Hardtech

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
92 0 0
Jesli chodzi Ci o wagony to oczywiście że nie, to jest to co pisałem w pierwszym poście, trzeba iść na kompromis i przerobić wagony w miare przypominające te w PKP Energetyka, chyba że ktoś chce zgodnie z oryginałem to musi przerobic ryflaki od robo, i Tillig'owskie Y-ki i bonanzy, ale czy warto?

OP
OP
Hardtech

Hardtech

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
92 0 0
A czy ROBO przypadkiem gdzieś na forum nie napisał, że ryflaki Energetyki też się pojawią i to być może z końcem przyszłego roku ??
Tak w swoim wątku;
robo cytat:
"Ryflaki w malowaniu PKP energetyka prędzej czy później się ukażą, może uda się je wypościć równocześnie wraz ze "stonką" PKP Energetyka"
Jeśli się pokażą to luz, ale i tak do ryflaków platforma by się przydała, lubanie i WM-ka na tył;)
Grzes mnie wyprzedził;)

Ostbahn

Znany użytkownik
Reakcje
33 0 0
Kiedyś zacząłem robić detale na wagon PKP Energetyka i utknąłem z braku Tilliga do przeróbki ;) Na zdzieranie farby z takiego w malowaniu PKP mam za miękkie serce :confused:
Wytrawione podpórki pod pomost i deseczki z forniru...
DSC08192.JPG DSC08189.JPG

wojtekpkp

Aktywny użytkownik
Reakcje
7 0 0
Czyli generalnie podesty są z desek ?? Ja planowałem użyć taśmy plastikowej od zabezpieczania opakowań co dałoby mi efekt blachy kratkowanej tak jak mają pomosty w naszych stonkach od piko...

rocketman

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
A taka ciekawostka i pytanie zarazem. Ma ktoś zdjęcia pociągów sieciowych w okresie tzw. przejściowym. Pomiędzy malowaniem niebieskim, a powstaniem PKP Energetyki?
Ja chyba właśnie dokładnie taki buduję. Foto niebawem. Platformy już były z odpowiednim oznakowaniem choć nieprawidłowego typu. Teraz czas przyszedł na platformę poprawniejszą.

rocketman

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Tak, mam sfotografowany dokładnie i wg nich buduję. Pierwszy wagon jaki wogóle wykonałem z modeli kolejowych to była żółta platforma. Wiąże się z nią taka historia że zaniosłem do drukarni i tam mi powiedziano że nie da się. A to za mało miejsca, a to litery za małe, a to za mała ilość. W kolejnych miejscach także albo od razu mnie odsyłano albo obiecano oszacować warunki zamówienia ale pozostawało bez odpowiedzi. W końcu się udało. Korzystając z doświadczenia powstała druga z innym numerem.
sieciowy-RP4072305s.jpg

Chyba o te malowanie PKP chodziło Zbyszkowi.

Ryflak_2 roc.jpg

Phantomiusz

Aktywny użytkownik
Reakcje
7 0 0
Oto obiecane wcześniej zdjęcia znajdujących się w mojej kolekcji modele S-bachnów BR165 z których zamierzam zrobić przyzwoity składzik EW90. Jako, że wagonów doczepnych mam trochę za dużo:D. Jeden skład chcę przeznaczyć na wagon PKP Enegetyka. Główny problem polega na tym, że nie posiadam zdjęć EW90 używanych pzez PKP Energetykę. Jedyne jakie widziałem to młodsze EW91 lub EW92. Czyli ingerencja w modele będzie znacznie większa, poza zeszlifowaniem nitów trzeba będzie jeszcze przerobić mordki wagonów. Pomosty i reszta to już norma.

Całe szczęście, że w Gdańsku Stoczni stoi chyba jeden, wciąż eksploatowany skład EW91 i będę miał się na czym wzorować.

Załączniki

marekw111

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Chyba i ja też się zaraziłem tym tematem,też planuję taki składzik z "balkonem" na dachu,tyle że coś co latało w IV, o ile się nie mylę to chyba wtedy malowano to na niebiesko. Posiada może ktoś jakieś fotki? Był bym wdzięczny.

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.641 14 6
Tak dla przypomnienia, może koledzy którzy wypowiadali się w tym temacie pokazali by swoje modele o których budowie wspominali. Mam też pytanie, czy czerwony pasek na wagonach PKP Energetyki koloru żółtego zaczęto stosować ok. 2012 roku oraz jakiego koloru przed powstaniem spółki PKP Energetyka były wagony sieciowe PKP?