• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

piotr66 - Tarpan, Żuk, Jelcz i inne 1/87

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.882 32 2
Na Alle... pojawiła się nielegalna kopia mojego Żuka: http://allegro.pl/fsc-zuk-a-07-skala-1-87-zywica-do-montazu-i6666022502.html
Wysłałem ostrzeżenie do sprzedającego a ewentualnych chętnych chciałbym jedynie poinformować o tym fakcie. Moje Żuki będą niedługo dostępne również w formie zestawu, czekam jedynie na zamówione przeszklenie formowane podciśnieniowo. Biorąc pod uwagę cenę oraz fakt że każda kopia gotopwego modelu jest gorsza od oryginału sądzę że nie ma powodu na kupno oferowanego przez kolegę (podejrzewam niestety że jest to kolega z forum) modelu.

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Przecież to musi być ktoś z forum, one nigdzie indziej nie były oferowane prawda?
Jakie to żałosne, żerować na czyjejś ciężkiej robocie...

Piotrze, czekamy na zestawy :)

Reakcje
19 4 1
Witaj Piotr,
To musi ktos byc kto u Ciebie kupil. I w grudniu dostal ten model. I to musi ktos byc co juz kiedys odlewy robil. Na All.... zrobil nowe konto 21.12.16 (to co widze)
Szkoda ze to da takich falszywych ludzi. Ale oczywiscie masz racje, ten odlew nie jest nawet 20 zl warty a material napewno bardzo zly to co widze na zdjeciu.

Czekamy na Twoje Zuki Piotr!

Pozdrawiam

dmvip

Znany użytkownik
Reakcje
1.530 18 1
Trzeba by zakupić jednego "podróba" i spróbować po adresie podanym na allegro, lub miejscowości dojść kto to może być. Piotrek na pewno ma gdzieś dane ludzi którym wysyłał modele.

Abarth

Znany użytkownik
Reakcje
234 5 0
Na Twoim miejscu "kupiłbym" jednego i masz od razu dane sprzedającego i wszelkie wątpliwości Ci się rozwieją, ewentualnie w znajomych jego na fB poszukał osob które kupowały u Ciebie bo może to być jakiś kolega. Zrpbilbym to jaknakszybciej zanim usunie aukcje lub zmieni dane.

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.882 32 2
Kupiłem tego Żuka i mam dane sprzedającego. Na razie ich nie ujawnię, bo model jeszcze do mnie nie dotarł. Wszystkie zdjęcia na aukcji są nieostre, nie widać swzczegółów, ja widzę że jest to na 100% z mojego modelu. To że zdjęcia są niewyraźne to może być celowy zabieg. Gdyby nie to że sprzedający wystawia więcej niż jeden to możliwe by było że sprzedaje kupiony odemnie zestaw, ale nikt nie kupił dotychczas więcej niż jednego zestawu Żuka tak więc moje podejrzenia o kopie są uzasadnione,

RaFuS

Znany użytkownik
Reakcje
140 3 0
A ja tak pytanie z innej beczki przy okazji tego Żuka.
Czy gdy robicie własne projekty modeli, puszczacie jakaś serie i sprzedajecie, to czy ten produkt jest jakoś zastrzeżony? Zarejestrowany?
Sygnowany jest 'własną marką' i znaki/loga/nr są na częściach czy wszystko jest gołe-no name?

dmvip

Znany użytkownik
Reakcje
1.530 18 1
Czy gdy robicie własne projekty modeli, puszczacie jakaś serie i sprzedajecie, to czy ten produkt jest jakoś zastrzeżony? Zarejestrowany?
Sygnowany jest 'własną marką' i znaki/loga/nr są na częściach czy wszystko jest gołe-no name?
Nie musisz nic rejestrować, nic zgłaszać, nie musisz robić nic. Jeżeli jesteś w stanie udowodnić że ktoś zarabia na twoim dziele. Są do tego odpowiednie paragrafy w kodeksie karnym. Jeżeli coś zrobiłeś i na tym zarabiasz, udostępniasz i jesteś autorem to wszystkie prawa do korzyści majątkowych należą do ciebie. Jeżeli ktoś "kradnie" twoją pracę staje się zwykłym złodziejem a to jest ścigane przez prawo.

To taka sama sytuacja jak byś kupił nówkę BMW , rozebrał i sobie w garażu klepał to samo. Myślisz że ktoś by ci na to pozwolił ?

Abarth

Znany użytkownik
Reakcje
234 5 0
Podwozie w Żuku jest podpisane ich "marką".

RaFuS

Znany użytkownik
Reakcje
140 3 0
Kolego Dmvip nie musisz mi tłumaczyć jaka to sytuacja, bo to akurat dobrze wiem.
Z drugiej strony, co do przykładu z autem to są legalne sposoby na takie modelarstwo... :D ale nie o tym chciałem tu porozmawiać.
Zapytałem tylko czy 'zabezpieczacie' się/swoje prace jakoś na przypadek takich sytuacji?
Nie chce nikogo oskarżać ani bronić, ale fotki z alle są zamazane, nie widać szczegółów, nawet dobrze 'na oko' proporcji pewnych elementów nie widać.
Jeżeli ktoś 'to' kupił dlaczego nie pokaże wyraźnych fotek dla porównania? Nie chce wspierać takiego zachowania i nie kupować 'skradzionych form' oraz z czystej ludzkiej ciekawości pytam.

Abarth dziękuje za info.(y)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Ze świata modeli pojazdów ciężarowych i autobusów 40