• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

piotr66 - projekt AUTOSAN H09, H0

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.806 32 2
Te kratki to raczej inicjatywa właściciela.
A wersji listew było bez liku, na początek wybiorę jakąś wersje w miarę popularną z lat 80tych.

Reakcje
131 5 0
Te kratki to raczej inicjatywa właściciela.
A wersji listew było bez liku, na początek wybiorę jakąś wersje w miarę popularną z lat 80tych.
Nie jest to inicjatywa właściciela. Kratki przed przednią osią były fabryczne.

Listwy boczne (ta podokienna i ta nad klapami) fabrycznie dochodziły do przednich listew (tzw. okularów) przez praktycznie cały okres produkcji, jakoś do 2000 roku, kiedy zaczęto produkować pomarańczowe, szkolne Kleksy. :)

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.109 68 0
Jest dokładnie tak jak @matiszef prawi, pracowałem przy tych autobusach, kratki są fabryczne, dopiero po naprawach blacharskich
nie zawsze były z powrotem odtwarzane, jeżeli chcesz zrobić model z lat 80-90 to i kratki i listwy muszą być.

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.806 32 2
Rzeczywiście macie rację, chociaż na wielu zdjęciach kratek nie ma i sądzę że one pojawiły się w pewnym okresie produkcji.
Listwy będą wszystkie, bo będzie to wersja fabryczna z początku produkcji.

Reakcje
131 5 0
Jeszcze takie pierdółki, ale może nie będą ograniczone jakoś technologią produkcji ;)
1) listwa "rynienka" powinna jeszcze być nad drugimi drzwiami
2) w środkowej części tylnej ściany powinno być wcięcie na tablicę rejestracyjną dwurzędową
3) logo bociana i emblemat AUTOSAN na ścianie czołowej powinny być niżej - między reflektorami
4) dolne listwy powinny kończyć się na bocznych klapach tylnych oraz z przodu łączyć się z "okularami" wokół reflektorów
5) listwa ozdobna powinna jeszcze być pod przednią szybą i łączyć się z bocznymi podokiennymi (na projekcie jej nie widzę)

Jeśli to się uda to będzie mega realny projekt i bardzo chodliwy - coś w stylu Y-ków od Robo czy PIKO. Tego jeździło bardzo dużo i bardzo długo :)
Sam planuję zakup około 50 sztuk (lub więcej jak pozwoli budżet) do budowy porządnej zajezdni PKS :love:

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.806 32 2
Sesja zdjęciowa, próbny wydruk. Postawiłem na koła dla lepszej orientacji, bo chodzi mi o wasze opinie. Jest trochę popaćkany - próby malowania listew, nie ma jeszcze wszystkich listew i szczegółów, ale chodzi o ogólny wygląd bryły nadwozia. Miałem z projektantem 3d trochę sporów, bo nie zawsze trzymał się moich wytycznych, ściana przednia jeszcze nie jest dokładnie tak jak planowałem, ale czekam na wasze uwagi.

Załączniki

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.109 68 0
Na moje stare oko, o ile zdjęcia nie przekłamują geometrii to;
przednia szyba ma za ostre skosy boczne, a co za tym idzie całe ściany boczne mogą być za ostro, czego akurat nie widać.
Przednia ściana od szyby w dół powinna iść prostopadle ku ziemi, tymczasem na pierwszym zdjęciu ma się wrażenie jakby trochę łagodniej kontynuowała skos czołowy szyby przedniej.

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.806 32 2
To poprostu wada obiektywu typu makro, dość mocno zniekształca, teraz to widzę. Oba twoje wrażenia z tego wynikają, ściana poniżej okna jest dokładnie pionowa a skosy boczne są dobre.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.109 68 0
No to super(y), to ja w takim razie więcej błędów nie widzę, bo zakładam że listwy będą dokończone, a kalki PKS Bielsko-Biała
wraz z numerem inwentarzowym okręgu krakowskiego już się dla mnie drukują:devil:

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.619 387 20
Ciężko oceniać takie zniekształcone zdjęcia. Zrób porządne, bez zniekształceń to wtedy będzie można ocenić bryłę autobusu. Teraz oprócz skosów, o których Tomek napisał, jeszcze nie pasuje cały przód, bo wygląda jakby szerokość była za duża w stosunku do wysokości.

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.806 32 2
Dziękuje wszystkim za uwagi, zrobię nowe zdjęcia i porównania z oryginałem. Co do proporcji to są raczej prawidłowe. Robiłem pomiary oryginału ale tez nie wszystko da sie pomierzyć i opierałem sie też na wymiarach dostępnych w sieci. Głównym problemem jest oddanie krzywizn płaszczyznowych.

IgorS

Aktywny użytkownik
Reakcje
175 2 0
A czy przypadkiem wnęki na koła nie są zbyt małe? Z przodu są założone koła Herpy do ciągników low-deck, a w Autosanie raczej powinny być standardowej wielkości opony, które przynajmniej sugerując się tymi zdjęciami mogą się nie zmieścić w nadkola.