• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO PIKO - zestaw startowy 97914 / 97918 / 97924 / 97934 - lokomotywa serii SM42 + wagony piętrowe typu Görlitz 88

Reakcje
6 0 0
Odebrałem i ja swój zestaw, wielka szkoda, że pod prawie idealnym/świetnie wycenionym zestawem gdzie praktycznie nie ma się do czego doczepić odpuszczono oznaczenia na końcach wagonu 120a podczas gdy w "bohunie" są...

Reakcje
6 0 0
Tak myśląc "życzeniowo" fajnie by było ze strony PIKO aby w przyszłym roku wydały "Bonanze" Polregio z innym numerem i oznaczeniami końca wagonu dla osób, które właśnie w ten sposób chciały by zakończyć ten piękny składzik

Arekmiz

Władza może wszytko
Reakcje
2.276 235 0
Ale po co? Większość składów na linii helskiej ma jedną bonanzę w składzie i 2-4 bohuny. A ozneczenia końca pociągu? Znaczy tabliczki? Raczej w wagonach pasażerskich to czerone światła. Więc trzeba se diody LED założyć. :)

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
2.008 436 7
Nie wiem czym kierował się Herr Dr. Piko wydając zestaw pociągu sezonowego z linii helskiej. Równo dobrze mógł wydać też zestaw "TurKol-u", no chyba, że w grę wchodzą prawa autorskie. Teraz pozostaje wydanie zestawu dwóch "bohunów" z różnymi numerami a w wersji docelowej wydanie SM42 oraz dodatkowego bohuna i można zestawić skład pociągu 'Tur", który kiedyś szalał pomiędzy Chojnicami a Helem...

Reakcje
108 1 0
Nie wiem czy to będzie najlepszy wątek, ale tak informacyjnie. Właśnie zakupiłem piętrusy z trumienką na których mi zależało, więc moje z zestawu startowego st. Czeremcha do sprzedania. Wyciągam wagony z pudełka i zonk, farba popękała, łuszczy i odpada. Jakaś masakra. Wagony praktycznie nowe nic nie jeżdżone. Nie wiem czy farba zareagowała z gąbką w pudełku, jeśli tak to przechowywanie tak modeli nie ma sensu. 20251016_154318.jpg 20251016_154312.jpg 20251016_105525.jpg

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.896 173 19
Nie wiem czy to będzie najlepszy wątek, ale tak informacyjnie. Właśnie zakupiłem piętrusy z trumienką na których mi zależało, więc moje z zestawu startowego st. Czeremcha do sprzedania. Wyciągam wagony z pudełka i zonk, farba popękała, łuszczy i odpada. Jakaś masakra. Wagony praktycznie nowe nic nie jeżdżone. Nie wiem czy farba zareagowała z gąbką w pudełku, jeśli tak to przechowywanie tak modeli nie ma sensu. Zobacz załącznik 1146787 Zobacz załącznik 1146788 Zobacz załącznik 1146789
Kiedy kupione? Zgłaszałeś już do przedstawiciela/producenta?

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
2.008 436 7
Kupione w maju 2022 jako nowy zestaw. Nie, nie zgłaszałem, po 3 latach nie bardzo wiem co miałbym zgłosić ?
Od maja 2022 przeleżały w pudełku??? Wychodzę z założenia, że każdy model, bez względu w opakowaniu jest przechowywany, trzeba od czasu do czasu "przewietrzyć", zwłaszcza gdy mamy do czynienie z gąbką lub styropianem.
Mam sporo spostrzeżeń do metod przechowywania modeli - ale lepiej wydzielić do tego odrębny wątek. Ukłony do moderatorów;)...

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.461 32 10
Może to wskazywać na wadę fabryczną (źle przygotowane podłoże, problem z farbą itp) która nie mogła się ujawnić w okresie gwarancyjnym - możliwe że producent w ramach 'dobrej woli' pomoże w naprawieniu szkody.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.896 173 19
Kupione w maju 2022 jako nowy zestaw. Nie, nie zgłaszałem, po 3 latach nie bardzo wiem co miałbym zgłosić ?
Warto zgłosić, bo to nie jest normalne - to po pierwsze. Po drugie musi pójść sygnał do producenta, że coś jest nie tak, a po trzecie, wcale bym się nie zdziwił, gdyby wymienili modele na nowe - pod tym względem są bardzo w porządku wobec klientów.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.260 58 2
A w jakich pudełkach Piko stosuje gąbki?? Jeszcze nigdy nie spotkałem się z gąbką u tego producenta (mówię o współczesnych modelach).

Roco stosuje gąbki i nigdy nie było problemu.

A może u Kolegi @kiko_s problem wystąpił przez jakiś konkretny typ gąbki? Może wcześniej "przesiąknęła" jakimś specyfikiem. Spekuluję tylko, bo fajnie byłoby wiedzieć, co się stało. Pewnie każdy z nas miał przypadek zamglonych szybek w modelu będących efektem zbyt krótkiego wietrzenia modelu po użyciu przy nim kleju typu "kropelka".

MIKOT 1

Znany użytkownik
Reakcje
4.932 104 132
Niestety tak się zdarza w przypadku niektórych, starszych modeli Piko.
Osobiście miałem takie zjawisko na zielonych pasach w SM42, na drzwiach kremowo-zielonych wagonów 120A oraz na żółtym czole EU07-314.
Nie mam pojęcia z czego wynika pękanie farby po kilku latach zwłaszcza, że wtedy te modele u mnie nie były przechowywane w pudełku, ani wystawione na działanie promieni słonecznych.
Farby jeszcze długo po pomalowaniu żyją swoim życiem, o czym się przekonałem nie tylko w przypadku fabrycznych modeli.:(

Reakcje
108 1 0
Część modeli przechowuję w pudełkach tekturowych wyłożonych nową gąbką tapicerską żeby wygodniej wyciągać niż z oryginalnych opakowań. Zakładam, że gąbka nie jest niczym nasączana. Sama gąbka pozostaje na razie po 3 latach w stanie jak była kupiona nie kruszy się ani nie lepi więc nie mam pojęcia, ale na wszelki wypadek chyba zrezygnuje z takiego wypełnienia pudełek.

Ostatnio edytowane:

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.003 93 3
Nie wiem czy to będzie najlepszy wątek, ale tak informacyjnie. Właśnie zakupiłem piętrusy z trumienką na których mi zależało, więc moje z zestawu startowego st. Czeremcha do sprzedania. Wyciągam wagony z pudełka i zonk, farba popękała, łuszczy i odpada. Jakaś masakra. Wagony praktycznie nowe nic nie jeżdżone. Nie wiem czy farba zareagowała z gąbką w pudełku, jeśli tak to przechowywanie tak modeli nie ma sensu. Zobacz załącznik 1146787 Zobacz załącznik 1146788 Zobacz załącznik 1146789
Do Telewizora i na spatynowanie jako oczekujące skreślenia lub fizycznej likwidacji :D