• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

PIKO - modele lokomotyw z segmentu Expert

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.776 62 3
Dzięki, słabo się na tym znam. 6 pinowy, czyli np. taki jak wchodzi do Fleischmannów ?
Wykorzystując złącze plux16 mamy możliwość sterowania osobno białymi, osobno czerwonymi i jeszcze parę innych rzeczy. Wkładanie w takie gniazdo styki 6pin znacznie ogranicza możliwości. Trzeba też zwrócić większą uwagę, żeby etyki nie wetknąć w złe miejsce. Następną sprawą jest rozmieszczenie funkcji F0p i F0t. Są poprostu w innych miejscach (zwróćcie uwagę na rysunek wklejony przez Karola). W TT-tkach przeważnie jest zworka 6/16 pin. Co nie znaczy, że po wetknięciu prawidłowo wtyczki 6pin, lok nie będzie jeździł. Będzie, tylko mogą mu świecić tylko lampy czerwone. To musiałbym sprawdzić organoleptycznie.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.586 558 30
Ja również nie przypominam sobie pośredniego logo. Istniało jeszcze coś takiego jak " Bundesbahn Sparkeks" ale to zupełnie inna para kaloszy:
http://img329.imageshack.us/img329/5243/2150738mrklinkatalog197gk7.jpg
Czy chodzi o znak na czole lokomotywy? Przecież to jest normalne logo Deutsche Bundesbahn, tyle, że w pojedynczej ramce. Bywały i takie, i takie z podwójnym obramowaniem, ale nie wiem, od czego to zależało, wydaje mi się, że od rodzaju tła. Czy kolega michałek coś na ten temat wie? A tu można zobaczyć całą galerię znaków DB i DR:
https://www.google.pl/search?q=deut...Ab044CIBA&sqi=2&ved=0CC0QsAQ&biw=1280&bih=670

tcy

Znany użytkownik
Reakcje
74 0 0
Piko "doprodukowało" już kolejny nakład BR 130. Nr katal. 59740-2. Tym razem jest to 130 006.
Nakład modelu BR 131 019 (Piko 71048 dla sklepu Elriwa) również został wykupiony zanim się ukazał i sklep zapowiada kolejny model - BR 131 022 (Piko 71051)
59740-2_2.JPG

tcy

Znany użytkownik
Reakcje
74 0 0
Za niecałe trzy tygodnie Piko pewnie ogłosi nowości na 2014 i zobaczymy jakie malowania zaplanowali. Ale na polskie bym nie liczył. Ta firma jakoś modelami naszego taboru nie jest zbyt zainteresowana.

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Za niecałe trzy tygodnie Piko pewnie ogłosi nowości na 2014 i zobaczymy jakie malowania zaplanowali. Ale na polskie bym nie liczył. Ta firma jakoś modelami naszego taboru nie jest zbyt zainteresowana.
Ale polski dystrybutor może, podobnie jak w przypadku SM42, zamówić wyprodukowanie jednej edycji i wziąć na siebie sprzedaż całego nakładu. Myślę, że przy cenie 100EUR model powinien się sprzedać u nas bez problemu.

tcy

Znany użytkownik
Reakcje
74 0 0
W sumie już teraz wyciekły te nowości Piko (nie wiem czy wszystkie) i kolejnym malowaniem będzie RZD w ep. VI:
piko-59783-diesellok-tschme3-rzhd-ep-vi.jpg [DOUBLEPOST=1386713580][/DOUBLEPOST]W segmencie expert pojawi się też Vectron. Może kiedyś też coś dla nas z tego wyniknie...
piko-59970-e-lok-br-193-railpool-ep-vi.jpg

tcy

Znany użytkownik
Reakcje
74 0 0
Czeski "czmelak" wyprzedany z magazynów. W pierwszym kwartale 2014 ma być drugi nakład.
Jako nowość 2014 pojawi się też kolejne czechosłowackie malowanie:
piko-59782-diesellok-t-669-csd-ep-iii-iv.jpg