• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.132 129 19
Podczas I Pokazu Kolejowej Makiety Modułowej w Przemyślu odbyła się premiera gotowego modelu elektrycznego zespołu trakcyjnego serii EN57 firmy PIKO :D !

PIKO 51450 / 51452 / 51453 - elektryczny zespół trakcyjny EN57-925 PKP ZNTK Mińsk-Maz. Napr. głów. 90.01.25

51450 - model analogowy z oświetleniem wnętrza (system DC)
51452 - model cyfrowy z dekoderem dźwiękowym PSD XP 5.1, z oświetleniem wnętrza (system DC)
51453 - model cyfrowy z dekoderem dźwiękowym PSD XP 5.1, z oświetleniem wnętrza (system AC)

Planowany termin dostępności: koniec grudnia 2022 r. (model analogowy), koniec stycznia 2023 r. (model cyfrowy)

- źródło: facebook.com/PIKO.Modelekolejowe/posts/pfbid0388X4h2m8rvVo8YVi64cHsRhR4ojzKb1bmDvDvXZmJTjzmJRLbg4YXm9wsbniRjMGl
- autor: @PIKO Polska

piko_51450_en57-925_facebook_piko_polska.jpg

- źródło: facebook.com/groups/440973686104739/permalink/1985575184977907
- autor: Kacper Kuczera

piko_51450_en57-925_facebook_kolejkowa_grupa_hobby_modele_kacper_kuczera.jpg

Pierwowzór:

- źródło: piko-shop.de
- autor: Ryszard Boduszek @Rysiek

33326_51450_id=27109.jpg

Serdeczne podziękowania dla Pana Ryszarda za udostępnienie fotografii, na podstawie których opracowano oznaczenia niniejszego modelu.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.714 37 4
Ja ani nie zbieram modeli, ani nie modeluję, natomiast z przyjemnością pochłaniam wszelkie treści o tematyce kolejowej. Często są dyskusje odnośnie 1:1 i odwzorowania modelu. Z tego co widać, PIKO źle rozmieściło napis PKP na budzie ;)
I teraz z ciekawością poczytam komentarze kolegów na temat rozbieżności modelu z 1:1. Choć na więcej zdjęć trzeba jeszcze poczekać.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
680 54 1
Długo oczekiwany i bardzo, na prawdę bardzo ładny model EN57 (y) (przynajmniej na zdjęciach).
Tylko, gdzie jest ten zypcyk od wihajstra na boku reflektora do zawieszania końcówek? :niepewny:

Bo stopnie wejsciowe do "służbowego", widzę ze są na wózku, ale to pewnie kompromis w celu praktycznego wykorzystania modelu do jazdy po ciasnych łukach(?)

Zaraz...
I co z tymi wężami jest grane na krawędzi pudła, nad zgarniaczem o_O

Ostatnio edytowane:

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.290 33 7
Szkoda, że nie ma aluminiowych oznaczeń klasy - ale ogólnie odzywają wspomnienia szpetnych jednostek elektrycznych :D
Uwaga tyczy się realnych en57 z tamtych lat, nie modelu - nie łapać za słówka;)

OP
OP
Remaj12

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.132 129 19
Tylko, gdzie jest ten zypcyk od wihajstra na boku reflektora do zawieszania końcówek? :niepewny:
Wychodzi na to, że go nie ma :( .
Bo stopnie wejsciowe do "służbowego", widzę ze są na wózku, ale to pewnie kompromis w celu praktycznego wykorzystania modelu do jazdy po ciasnych łukach(?)
Tak, to rozwiązanie wymusza konieczność dostosowania modelu do jazdy po ciasnych łukach, tak jak np. w modelach lokomotyw serii SP45/SU45.
I co z tymi wężami jest grane na krawędzi pudła, nad zgarniaczem o_O
Montowane są do pudła, a nie między pudłem i zgarniaczem jak w oryginale. Myślę, że "z dwojga złego" lepiej byłoby montować je do górnej krawędzi zgarniacza niż do pudła, ale... zrobili to inaczej :( .
To co mnie razi to kolor siedzeń ;/
Ewidentnie są niepomalowane tzn. całe wnętrze ma kolor a'la drewnopodobna imitacja obić ścian, ale siedzenia nie są czerwone (derma/skaj). Trzeba będzie znowu malować, ale tym razem siedzenia, zamiast podłóg i ścian.

Ostatnio edytowane:

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
802 89 3
Odnoszę wrażenie, że oznaczenia serii na czołach pojazdu są w spłaszczonej (zbyt dużej czcionce) w programie graficznym, przez co wyglądają na zbyt szerokie względem wysokości. Jestem zdegustowany kością słoniową, jakby nie można walnąć wnętrza choćby w czerwieni czy coś...

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.446 442 99
EN57-925 PKP ZNTK Mińsk-Maz. Napr. głów. 92.01.25
Mi to w sumie "wsio ryba"....I tak pójdzie do przeznakowania...

Pytanie przy okazji. Jak myślicie, jest jeszcze kiedyś szansa na jakiś model tej jednostki w takim malowaniu, ale z innym przydziałem? Czy raczej będzie to jedyny żółto granatowy?

Pawelec PKP

Znany użytkownik
Reakcje
1.290 93 9
Model Piękny :)
Mam tylko dwie uwagi:
I - Oświetlone wnętrze wydaje się zbyt jasne ... wspomniany już efekt ''Kości słoniowej''
II - Wystające grube nadlewy łączenia pudła i dachu
Załączam zdjęcie - Pozwolę sobie wykorzystać zdjęcie załączone przez @Remaj12
EN57.jpg

Mam nadzieję, że ten element nie będzie aż tak widoczny w realu

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
680 54 1
Model Piękny :)
Mam tylko dwie uwagi:
I - Oświetlone wnętrze wydaje się zbyt jasne ... wspomniany już efekt ''Kości słoniowej''
II - Wystające grube nadlewy łączenia pudła i dachu
Załączam zdjęcie - Pozwolę sobie wykorzystać zdjęcie załączone przez @Remaj12 Zobacz załącznik 933114
Mam nadzieję, że ten element nie będzie aż tak widoczny w realu
Ten element to rynienka dachowa i taki ma być. Czy jest przewymiarowana? Tego nie wiem, nie wydaje mi sie... Myślę, że problem może być w niedomalowaniu dachu do krawędzi, jesli dobrze widzę.

Ostatnio edytowane:

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
680 54 1
Odnoszę wrażenie, że oznaczenia serii na czołach pojazdu są w spłaszczonej (zbyt dużej czcionce) w programie graficznym, przez co wyglądają na zbyt szerokie względem wysokości. Jestem zdegustowany kością słoniową, jakby nie można walnąć wnętrza choćby w czerwieni czy coś...
Czcionka nie jest zbyt duża, ale rzeczywiscie też mialem wrażenie, że jest spłaszczona.
Wielkość powinna być taka sama jak na bokach pudła, w górnej jego cześci, przy drzwiach wejsciowych.

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.