• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

PIKO czy ROCO ?

Tom_myPL

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam, ja do Ostrawy mam ok godziny jazdy.... więc między świętami a Sylwestrem może się wybiorę przynajmniej zobaczyć co w sklepie a przy okazji zwiedzić pobieżnie miasto:
Wracając do tematu: kolega Adam pisze żeby nie pakować się w PIKO, ale w tory PIKO czy w ogóle w PIKO szeroko pojęte (tabor, sterowanie DCC itd)??
TAk jak pisałem wcześniej - moja przygoda z modelarstwem kolejowym skończyła się jakieś 20 lat temu jak z tatą budowaliśmy makietę w skali TT, na częściach przywożonych z DDRu.
Od kilku tygodni jakoś na nowo temat mnie bardzo wciągnął, jednak przez taki długi okres czasu zmieniło się prawie wszystko: dostępność, wybór, technik modelarskie itd..
Moje plany to zrobienie torcika wraz z moim synem (który też od kilku lat jest zaangażowany w modelarstwo, ale lotnicze). Wiem, że czeka mnie ogromna praca, właściwie wszystkiego muszę uczyć się od nowa, pewnie w czasie prób "popełnię" kilka dioramek, może moduły... żeby doskonalić swoje umiejętności.
Patrzę na moje plany kompleksowo, chcę najpierw zrobić plan torowiska, zaplanować przynajmniej ogólnie co na tej makiecie będzie, wybrać sterowanie itd. Do rozpoczęcia jakichkolwiek prac jeszcze pewnie daleko, ale od czegoś trzeba zacząć.
Teraz ogarniam program Scarm, żeby zrobić plan torowiska, chcę zrobić małą stacyjkę (coś jak Węgierska Górka) z bocznicą (bocznicami) z tartakiem (tak przynajmniej jest w Węgierskiej Górce), linia raczej dwutorowa (chociaż nad tym się zastanawiam). W Scarmie wybierając tory Roco Geoline idzie mi jak po grudzie, ciężko jakoś odwzorować planik...zbyt mało elementów. Jak zacząłem planować z torami PIKO, to jakoś to lepiej mi wychodzi..... Ponadto tory Geoline z tym nasypem są dla mnie mało przekonujące, mało realistyczne i pewnie ciężko byłoby zasypać je własnym szutrem....
Zastanawiam się nad "normalnymi" torami ROCO, ale...które to są "normalne". W Scarmie do wyboru z ROCO są 4 rodzaje oprócz Geoline.... Cena nie do końca jest dla mnie priorytetem... tzn. oczywiście chciałbym kupić tanio, ale nie chcę kupować badziewie.

Tom_myPL

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jak już masz na start taką kwotę to nie pakuj się w PIKO. Druga sprawa to taka , że warto* zrobić wycieczkę do Ostrawy i tam w dobrym sklepie na nomen omen dworcu kolejowym zrobisz zakupy o niebo taniej niż w naszym kraju. Starczy Ci na dużo więcej, a przy okazji wycieczka do pięknego miasta - bezcenna :)

* - chyba że mieszkasz za daleko
Witam,
Sprawdziłem ceny w sklepie internetowym z Ostrawy i powiem szczerze, na chwilę obecną niektóre zestawy z ROCO z Z21 znalazłem taniej w sklepie modelarskim w Zabrzu na ul. Truchama, mają też sklep internetowy: www.***NIEDOZWOLONA REKLAMA***.pl
Mają jakąś promocję na ROCO przed świętami, przynajmniej w sklepie stacjonarnym były zestawy z Z21 poniżej 1000zł

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.361 3 0
...a ja tam widziałem droższe przesyłki! Skoro dyszka to elegancko. Tak tanio to nawet u naszych rodzimych cwaniaczków na aledrogo nie ma. Jak widzę cenę lekkiej przesyłki na listy powyżej 5 złotych to dostaję nerwotików ;)

Reakcje
423 3 0
Zastanawiam się nad "normalnymi" torami ROCO, ale...które to są "normalne". W Scarmie do wyboru z ROCO są 4 rodzaje oprócz Geoline.... Cena nie do końca jest dla mnie priorytetem... tzn. oczywiście chciałbym kupić tanio, ale nie chcę kupować badziewie.
Normalne to Roco 2.5 mm ale dużo realistyczniejsze i lepsze jakościowo to Roco Line. Bardzo bogaty wybór torów i rozjazdów. Polecam, sam mam całą makietę zrobioną z tych torów.

nero

Użytkownik
Reakcje
2 0 0
Kup sobie z21 jeśli zamierzasz bawić sie w więcej niż 1 osobę. Możliwości większe niż MM i możesz podpiąć tyle telefonów czy tabletów ile chcesz. Na z21 robisz fotę makiety i możesz sterować rozjazdami widząc gdzie je zmieniasz. Zainstaluj sobie z21 na android albo ios i zobaczysz. Można się pobawić off line