• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

PIKO czy ROCO ?

truckman

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam. Jestem nowy na tym forum. Modelarstwem zajmuję się od dziecka, do tej pory sklejałem modele samochodów 1:24. Z racji trochę zmian upodobania chciałbym rozpocząć swoją przygodę z kolejka H0. Musze zacząć od zestawu startowego i tu jest pytanie:
  1. Czy zakupić tańsze piko na poczatku?
  2. Czy kupić zestaw z ROCO z multimausem?
  3. Czy kupić nowość ROCO Z21 DCC?
Może macie jakieś jakieś inne propozycje? Mam zamiar wydać ok 1000. Może ktoś ma jakiś zestaw cyfrowy używany do sprzedania?

Reakcje
0 0 0
W dziale giełda znajdziesz kilka ofert sprzedaży MM, ostatnio kolega Marcin Kempa oferował też z21.

Pdstawowe różnice w wymienionych ROCO już chyba znasz.
W PIKO bym się nie ładował, jeżeli już zaczynać to od MultiMaus - to na początek optymalny wybór :)

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.816 15 0
Wybór według mnie jest tylko pomiędzy multiMaus, a Z21.
Zestaw sterowania cyfrowego Piko miałem jak zaczynałem z DCC. Bardzo szybko to sprzedałem - sterowanie pilotem jest mało atrakcyjne. Do tej pory posiadam mysz multiMaus od Roco i jestem bardzo zadowolony.
Zainwestowałem jedynie w tory Piko, bo są niedrogie, ogólnodostępne oraz przyzwoicie wykonane. Do tego sterowanie cyfrowe zwrotnicami (napęd + dekoder) jest kompatybilne z Roco multiMaus, więc nie ma potrzeby kupować wszystkiego jednego producenta.

Za 1000 zł możesz kupić zestaw startowy od Roco, razem z torami, modelami oraz sterowaniem cyfrowym, tylko w takim zestawie nie znajdziesz chyba nic z PKP, więc musisz zastanowić się, co będziesz zbierał w przyszłości.
Bo inwestowanie w byle co (pierwszy lepszy zestaw) to raczej strata pieniędzy.

sluzbowo

Znany użytkownik
Reakcje
140 1 0
Tak... kolejny wątek z cyklu "nie miałem czasu poczytać forum, więc proszę powiedzcie mi co mam robić?" :) Nie szkodzi, to pole do po-pisu dla takich teoretyków jak ja.

truckman, jeśli masz do wydania 1000 zł, to sugeruję żebyś poszukał jakiegoś podstawowego startsetu ROCO z MultiMausem, a za resztę dokupił trochę torów. Będziesz miał fajny początek i trochę zabawy, która znudzi Ci się po 2 godzinach, więc szybko wzrośnie Ci apetyt :)

OP
OP
T

truckman

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Służbowy przepraszam ,że Cię uraziłem ale spodziewałem się takich odpowiedzi pseudo znawców.

ffox dziękuję za odpowiedź. Zastanawiam się tylko czy iść w nieco tańszy multimaus czy w nową trend centralkę Z21.

Pytanie czym różni się Z21 od z21. Proszę o prostą odpowiedź bo to ,że różni się kolorem i wejściami to wiem POSZUKAŁEM NA FORUM.

PJMO Chciałbym zacząć od zera nie posiadam taboru etc.

Tak dodam mam trochę incydentów w swojej modelarskiej przeszłości, kilkanaście wyróżnień czołowe miejsca w wojewódzkich wystawach oraz dwa pierwsze w konkursach modelarskich ogólnokrajowych. Tak jak napisałem chcę spróbować czegoś nowego, nie znam modelarza który nie chciał nigdy mieć modelu który by się chciał pobawić. Jak chcesz możemy porozmawiać rzeczowo, ale na pewno nie z takim nastawieniem jakie prezentujesz.

sluzbowo

Znany użytkownik
Reakcje
140 1 0
Służbowy przepraszam ,że Cię uraziłem ale spodziewałem się takich odpowiedzi pseudo znawców.
Luz. Wcale mnie nie uraziłeś. Za to najwyraźniej nie zauważyłeś emotikonów w mojej wypowiedzi -> :)

(...)

Jak chcesz możemy porozmawiać rzeczowo, ale na pewno nie z takim nastawieniem jakie prezentujesz.
Czy to do mnie? Bo się trochę pogubiłem.

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Potwierdzam zasadę - najtaniej wychodzi w zestawie startowym, niż kupować DCC oddzielnie. Ja Multimausa (zasilacz, mysz, centralka) kupiłem za 650zł w zestawie startowym Roco DR. Tabor i tory Roco Geo-Line opchnąłem. Po sprzedaniu Torów i taboru DR z takiego zestawu (lokomotywka miała generator dymu i dekoder) wyszło mi za DCC 200 czy 250zł. Kupując DCC oddzielnie wyszło by.... dużo więcej. Promocja wtedy była w modelmanii. I na coś takiego radzę polować. Zresztą nie musisz...

...Tu masz linka do tego zestawu za 620zł. Będzie dostępny pod koniec 2014 roku. Myślę, że się opłaca zamówić ---> http://www.modelmania.com.pl/product_info.php?cPath=2131_17_129_526&products_id=75632

W tym zestawi znajdziesz:
  • 1 x manipulator multiMAUS z językiem polskim i najnowszą wersją oprogramowania
  • Instrukcja w języku polskim: SCIĄGNIJ (Plik PDF 3,9MB)
  • 1 x lokomotywa spalinowa BR 290
  • 2 x wagon towarowy
  • Zestaw torów na nasypie geoLINE
    • 4 x tor G200
    • 12 x tor R3
  • 1 x kable podłączeniowe
  • 1 x centralka cyfrowa
  • 1 x zasilacz sieciowy 230V
Jeśli nie interesuje cię tabor niemiecki, to opchniesz :)

Ja bym PIKO nie kupował. Przynajmniej Multimouse, no chyba że masz kasę na Z21.

Ostatnio edytowane:

Tom_myPL

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam,
Podepnę się pod temat.
Na początek witam to mój pierwszy post na forum.
W mojej przygodzie z modelarstwem miałem bardzo długą przerwę - od kilku tygodni śledzę i czytam z zapałem forum, bo chcę wrócić "do gry". Jednak od czasów PIKO z lat 80' dużo się zmieniło więc chłonę wszystko jak gąbka.
Przechodzę do sedna:
Mam możliwość kupienia zestawu startowego DCC z ROCO wraz ze sterowaniem z21 ( około 900zl). Chyba to dobra cena jak na możliwości tego sterowania. Jednak w zestawie są tory Geoline. Próbowałem za pomocą Scarma zaprojektować układ torów ale ten sytem jest dość ubogi - przy torach Piko jest dużo więcej możliwości. Moje pytania: czy do torów ( zwrotnic) PIKO mozna podpiąć sterowanie z ROCO (napęd elektryczny ROCO+dekoder ROCO )czy może "iść" w tory ROCO ale nie Geoline?
Z góry dziękuję za pomoc
Tomek

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
Oczywiście, że można. Są na forum watki na ten temat.
Rodzaj torów to sam musisz wybrać. Wszystko zależy jaką dokładność (a właściwie jak daleko ma sięgać uproszczenie np. kąty rozjazdów) odwzorowania wybierzesz i co chcesz zbudować.
Próbuj z różnymi rodzajami. Ustal dokładnie jak ma wyglądać twoje dzieło (moduły czy torcik), potem dokonasz wyboru.
Nie ustawaj w czytaniu. Oglądaj wątki dotyczące projektowania i budowy.

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Jak już masz na start taką kwotę to nie pakuj się w PIKO. Druga sprawa to taka , że warto* zrobić wycieczkę do Ostrawy i tam w dobrym sklepie na nomen omen dworcu kolejowym zrobisz zakupy o niebo taniej niż w naszym kraju. Starczy Ci na dużo więcej, a przy okazji wycieczka do pięknego miasta - bezcenna :)

* - chyba że mieszkasz za daleko

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Jak już masz na start taką kwotę to nie pakuj się w PIKO. Druga sprawa to taka , że warto* zrobić wycieczkę do Ostrawy i tam w dobrym sklepie na nomen omen dworcu kolejowym zrobisz zakupy o niebo taniej niż w naszym kraju. Starczy Ci na dużo więcej, a przy okazji wycieczka do pięknego miasta - bezcenna :)

* - chyba że mieszkasz za daleko
Duża jest różnica w cenach ? Czy jakiegoś cła nie trzeba płacić ?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.476 552 30
W Unii Europejskiej przecież nie ma granic dla przepływu towarów, a dodatkowo Polska i Czechy są w strefie Schengen i zasadniczo nie ma żadnej kontroli na granicy. Cło obowiązuje przy sprowadzaniu towarów spoza UE.

D

Docteur

Gość
A dlaczego nie warto zamawiać wysyłkowo? Ja na ten przykład zamawiałem tam modele i wszystko było OK, wpłata w złotych na polskie konto, przesyłka za 10 zł, nadana na poczcie w Chałupkach.