Wczoraj przywiózł mi paczkę kurier a dzisiaj zamontowałem dekoder od Elvisa, Zimo MX645P22 z głośnikiem. Wszystko jest świetnie przygotowane do instalacji. Miejsce na głośnik jest dobrze zrobione i po dokręceniu poprzeczki przytrzymującej głośnik dobrze leży. Punkty lutowania są łatwo dostępne. Także nawet osoba nie znająca się na elektronice spokojne sprawę załatwi. Zauważyłem jedną rzecz. Dekoder wpina się odwrotnie niż pokazane to jest na instrukcji Piko, przekręcony 180 stopni. Instrukcja wskazuje, że dekoder powinien być nad tą podłużną komorą a trzeba wpiąć go nad płytką elektroniczną lokomotywy. Co oczywiście nie jest problemem, bo dekoderze nie ma jednego "bolca" a w płytce jednej dziurki, czyli nie da się inaczej ale trzeba zweryfikować to co jest w instrukcji. Wiem, że dla osób znających się na modelarskiej elektronice to nie jest odkrycie ale dla nieznających się to może być zagadka. Dlaczego tak narysowali? Jest jakiś myk a ja głupi nie widzę?
W każdym razie po wpięciu dekodera i przylutowaniu głośnika wszystko działa. Niestety trochę rezonuje buda przy najgłośniejszej syrenie. Piszę, że buda, ponieważ podczas testów bez niej nie było tego efektu. Może jakoś się to da wyeliminować.