• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

[Piko 96360] EU07-193

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Idąc drogą Karola, pomalowałem białe wnętrze reflektorów na srebrny kolor.
Dla porównania górny jest jeszcze fabryczny biały.
Na zdjęciu za dużej różnicy nie ma... ale w rzeczywistości już jest.
Niestety te czerwone imitacje świateł czerwonych dalej są trochę denerwujące.
Zobacz załącznik 247532
>ffox< Widać ,Widać ,że jest lepiej udało Ci się zdemontować lampy?klej puścił ? jak to zrobiłeś ?Ja mam takę lustrzaną folie pokombinuje może najpierw z nią a jak się nie uda to też pewnie podmaluję te białe wkładki lamp.

OP
OP
ffox

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.020 16 0
Klej puścił i w zasadzie mocno nie trzymał (oprócz jednego reflektora).
Użyłem szczypiec od wewnątrz. Szczypce owinąłem małą karteczką (minimum dwie warstwy, żeby śladów nie odcisnąć po ząbkach), ścisnąłem delikatnie reflektor i zacząłem go przekręcać aż klej puścił...
Potem wystarczyło tylko wybić reflektory od środka. Ja użyłem wykałaczki i... małego młotka :)
Zrobiłem sobie taką... ustabilizowaną konstrukcję do wybijania:
S2.jpg

Górne reflektory były tylko na wcisk - wystarczyło wybić.

OP
OP
ffox

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.020 16 0
Chyba nie wyszło najgorzej, ale na pewno lepiej niż z białymi wkładkami (górny światłowód jeszcze nie wczepiony).
RS.JPG RB.jpg

OP
OP
ffox

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.020 16 0
Jak nie dasz rady wybić reflektorów, to spróbuj tylko światłowody ze środka.
Wnętrze reflektora możesz pomalować na modelu.

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
70 1 0
Ja też polecam same światłowody wybijać, reflektorów bez uszkodzeń nie da się zdemontować. Zastanawiam się po co tam kleju używają, bo one są tak zaprojektowane, że wchodzą ciasno na wcisk i nawet wtedy trudno je ruszyć.

Tak użyłem debondera do CA, ale uwaga, bo żre farbę i nawet delikatnie plastik.

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Ja też polecam same światłowody wybijać, reflektorów bez uszkodzeń nie da się zdemontować. Zastanawiam się po co tam kleju używają, bo one są tak zaprojektowane, że wchodzą ciasno na wcisk i nawet wtedy trudno je ruszyć.

Tak użyłem debondera do CA, ale uwaga, bo żre farbę i nawet delikatnie plastik.
Spróbuję wybić same światłowody ,jak się nie uda to sobie odpuszczę tą modernizację

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.624 18 0
Trąbki w modelu można przekręcać bez problemu, są zgrzane od spodu i ruchome przynajmniej u mnie.
Co do wypychania szkiełek, u mnie wyszły bez problemów. Wypychałem je prętem stalowym o grubości 1,5 mm.

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
717 54 1
Idąc drogą Karola, pomalowałem białe wnętrze reflektorów na srebrny kolor.
Dla porównania górny jest jeszcze fabryczny biały.
Na zdjęciu za dużej różnicy nie ma... ale w rzeczywistości już jest.
Niestety te czerwone imitacje świateł czerwonych dalej są trochę denerwujące.
Zobacz załącznik 247532
Nie jest tak źle z tymi czerwonymi.
Co do srebrnego wygląda dużo lepiej niż pierwotnie białe.
Może producent weźmie to pod uwagę(?)
[DOUBLEPOST=1416783327][/DOUBLEPOST]
Chyba nie wyszło najgorzej, ale na pewno lepiej niż z białymi wkładkami (górny światłowód jeszcze nie wczepiony).
Zobacz załącznik 247570 Zobacz załącznik 247582
O niebo lepiej.
Nie ma porównania.

OP
OP
ffox

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.020 16 0
Nie jest tak źle z tymi czerwonymi.
Co do srebrnego wygląda dużo lepiej niż pierwotnie białe.
Może producent weźmie to pod uwagę(?)
Na żywo naprawdę wygląda to dużo lepiej według mnie.

Jaki stosujecie kolor srebrny ?? (producent, numer katalogowy) czy tak na "oko" ??
Pojechałem do mieszalni lakierów we Wrocławiu, chciałem RAL 9006, ale facet powiedział, że sam mi wymiesza jeszcze lepszy kolor.
Więc u mnie ciężko stwierdzić :)

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Jak nie dasz rady wybić reflektorów, to spróbuj tylko światłowody ze środka.
Wnętrze reflektora możesz pomalować na modelu.
Udało mi się w końcu zdemontować reflektory,w moim modelu były bardzo mocno sklejone i bardzo ciasno spasowane.
Jak ktoś nie może też wyjąć ich bo siedzą za bardzo niech spróbuje tak: Buda zdjęta ,demontujemy plastikowe elementy typu,schodki wejściowe i delikatne elementy aby nie uszkodzić ich.Potrzebne będą patyczki do szaszłyków np. J.Niezbędny (patyczek powinien być dłuższy od modelu) Od wewnętrznej strony przykładamy szpiczastą końcówkę patyczka do światłowodu reflektora i stukamy w patyczek z drugiej strony delikatnie szczypcami lub malutkim młoteczkiem ,aż światłowód wysunie się z lampy,szpiczastą stroną wsuwamy patyk do reflektora w miejsce światłowodu i tak samo uderzamy w patyk(U mnie były sklejone i bardzo ciasno wciśnięte) więc ,siła uderzania musi być większa,ale z wyczuciem.
Tym sposobem udało mi się zdemontować wszystkie lampy w modelu bez jakichkolwiek uszkodzeń a siedziały bardzo ciasno.

Reakcje
292 0 0
Wczoraj przywiózł mi paczkę kurier a dzisiaj zamontowałem dekoder od Elvisa, Zimo MX645P22 z głośnikiem. Wszystko jest świetnie przygotowane do instalacji. Miejsce na głośnik jest dobrze zrobione i po dokręceniu poprzeczki przytrzymującej głośnik dobrze leży. Punkty lutowania są łatwo dostępne. Także nawet osoba nie znająca się na elektronice spokojne sprawę załatwi. Zauważyłem jedną rzecz. Dekoder wpina się odwrotnie niż pokazane to jest na instrukcji Piko, przekręcony 180 stopni. Instrukcja wskazuje, że dekoder powinien być nad tą podłużną komorą a trzeba wpiąć go nad płytką elektroniczną lokomotywy. Co oczywiście nie jest problemem, bo dekoderze nie ma jednego "bolca" a w płytce jednej dziurki, czyli nie da się inaczej ale trzeba zweryfikować to co jest w instrukcji. Wiem, że dla osób znających się na modelarskiej elektronice to nie jest odkrycie ale dla nieznających się to może być zagadka. Dlaczego tak narysowali? Jest jakiś myk a ja głupi nie widzę?
W każdym razie po wpięciu dekodera i przylutowaniu głośnika wszystko działa. Niestety trochę rezonuje buda przy najgłośniejszej syrenie. Piszę, że buda, ponieważ podczas testów bez niej nie było tego efektu. Może jakoś się to da wyeliminować.