• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 (1:87) Pierwszy plan makiety

OP
OP
L

loko123

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Fakt, układ prezentowany przez stare tory jest zacny, tylko nie wiem czy nie za dużo rozjazdów, względem deklarowanych przez loko123 max 9 sztukach. Dla mnie osobiście im więcej rozjazdów tym fajniej i ciekawiej na makiecie. No ale o gustach się nie dyskutuje, podobno :)
Nie jest to kwestia mojego gustu, tylko ograniczeń finansowych :( Poza tym makieta będzie w analogu, dlatego nie będzie mieć zbyt dużo możliwości manewrów...

statom

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nie od razu Rzym zbudowano. Nikt nie każe Ci wykładać od razu kroci na makietę ;) Spokojnie sobie zbieraj kopiejkę i jak będziesz miał odłożone parę złotych to polecam sklep: www.conrad.pl robisz zakupy i tak do skutku aż sobie uzbierasz całe torowisko. Masz ładny kawałek blatu i szkoda by było go marnować na prosty układ. Poza tym nie wiem czy torowisko nie będzie tańsze od wykończenia prawie pustego blatu ;) pomyśl..i nie rób nic na szybko.

OP
OP
L

loko123

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Pozostaje jeszcze jedna kwestia... Nie za bardzo rozumiem podłączenia zasilania w tym układzie. Dlaczego część zaznaczona na czerwono jest zasilana z jednego zasilacze, a część biała z drugiego?

statom

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Elektrykiem nie jestem, ale póki co nie przejmowałbym się podłączeniem, tylko wybrał i zaplanował układ torowy. A co do podłączenia to przyjdzie i na to czas ;)

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.005 83 11
Pozostaje jeszcze jedna kwestia... Nie za bardzo rozumiem podłączenia zasilania w tym układzie. Dlaczego część zaznaczona na czerwono jest zasilana z jednego zasilacze, a część biała z drugiego?
Dlatego że przy sterowaniu analogowym nie ma innego sposobu na niezależne sterowanie poszczególnymi owalami.Jednym zasilaczem sterujesz tym co jeździ
na wewnętrznym owalu,a drugim tym co jeździ na zewnętrznym.I fakt na razie nie myśl o elektryce,
spokojnie wybierz układ torów ,a potem przyjdzie kolej na "drutologię".

OP
OP
L

loko123

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Właściwie racja :D Pierwszyzną jest teraz układ torów :)
Wprowadziłem w tym planie dwie małe zmiany:
-zmieniłem trochę układ torów w górnej części makiety
-wydłużyłem długość ślepego toru przy stacji
Co o tym myślicie?

Załączniki

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
127 3 0
Na schemacie prezentowane jest klasyczne zasilanie analogowe z wykorzystaniem, sekcjonowaniem odcinków w celu umożliwienia ruchu dwóch składów niezależnie. Ale to już stare dzieje i mało komu chce się nie bawić. Problem ten załatwia w 100% cyfra.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.707 51 5
Oooo. I ja na miejscu kolegi loko123 nie zmieniałbym nic w układzie torowym. Wykorzystałbym "dekorację" wklejoną przez stare tory ((y)(y)) i zainwestował w sterowanie cyfrowe. Naprawdę warto poczekać i pozbierać kaskę, a za niecałe 8 stówek można mieć fajny zestaw Roco. Tory można opchnąć i zainwestować w coś do makiety.

Pomyśl nad tym bardzo intensywnie. Ten plan jest dobry i to zagospodarowanie przestrzeni również. Kwestia dobrania budownictwa. A w tym mogę też pomóc.

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
Widzę stare plan makiety Piko. Te plany nie są wcale takie głupie,bez udziwnień, logiczne i idealnie nadają się pod analoga.
Sam zresztą realizuje jeden z nich i jak na razie jestem zadowolony z wyboru.
Specjalnie dla Kolegi loko123 wklejam kilka propozycji. Może zainspirują o_O Pozdrawiam;)

Załączniki

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
I jeszcze kilka propozycji małych, średnich i wielkich.:D

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 6
Planuję 11
Planuję 5
Planuję 28