• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 (1:87) Pierwszy plan makiety

loko123

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam wszystkich użytkowników forum. Chciałbym zrealizować swoje marzenie i pokusić się o budowę tortu w skali H0. Trochę już poczytałem na forum, znalazłem wiele ciekawych porad, jak i odpowiedzi na pytania, które sam pewnie w przyszłości bym zadał :D Zrobiłem plan makiety, i chciałbym poznać opinię, bardziej ode mnie doświadczonych kolegów, na jego temat. W dwóch miejscach, w programie nie udało mi się połączyć torów ze sobą, ale myślę że w praktyce nie będzie z tym problemu.

Załączniki

Reakcje
2 0 0
Witaj.. (y)
Moim zdaniem plan jest do d... . Nie udało Ci się połączyć torów ze sobą w programie, ale w praktyce ma się Tobie to udać :rolleyes: . No to po co programy są ?? :confused: Jak w programie nie wychodzi połączenie torów, to w praktyce pewnie (jak pożądanie je ponaginasz i po dociągasz) je połączysz , ale wtedy to będzie się tak miało jak i Twój schemat , znaczy do ... .
Popatrz sobie na wątek Krisa, jest tam trochę bardzo fajnych układów ... może one pomogą w skonstruowaniu czegoś lepszego .
I jak byś mógł to zaznacz mniej więcej co to ma być . Jakiś dworzec gdzieś.... część przemysłowa ... itd...
Co byś nie szukał ;)
http://forum.modelarstwo.info/threa...iwych-początkujących.14063/page-3#post-211476

OP
OP
L

loko123

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Już wcześniej czytałem wątek Krisa, ale żaden plan jakoś szczególnie mi się nie spodobał (tzn. te plany są fajne, ale nie do końca o to mi chodzi). Są tam plany bardzo podstawowe, lub bardzo obszernie rozbudowane, a ja szukam czegoś bardziej pośredniego... Od razu mówię, że nie chcę robić makiety dwupoziomowej.

Reakcje
2 0 0
Zobacz może na ten układ u Krisa PROJEKT 15. 250 x 130cm, sterowanie DCC. Nawet ładny i coś tam podobny do Twojego. Jak bardzo mocno się uprzesz i zostaniesz przy Swoim projekcie to narysuj gdzie co ma być itp. Prosisz o pomoc, ale nie wiadomo jak Ci pomóc skoro nie wiadomo co to ma być... :p

OP
OP
L

loko123

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
To tak na razie na szybko w paincie, mniej więcej o co mi chodzi. Na dole oczywiście dworzec, wyżej na tym żeberku planowałem rampę wyładowczą, obok w żółtym prostokącie lokomotywownię jednostanowiskową. Odcinek torów zaznaczony na różowo miałby być mostem (tory wznosiłyby się zaraz za stacją), pod którym byłaby ulica. Nie jestem jeszcze pewien, co do czarnych prostokątów, ale myślałem nad jakimś małym kościółkiem lub domkami jednorodzinnymi. Nie jestem jeszcze tak doświadczony jak Wy, dlatego chętnie poznam wasze rady i sugestie ;)

Załączniki

Zabkret

Znany użytkownik
Reakcje
1 0 0
Myślę że było by chyba dobrze, przeplanowac to od nowa. Bo jak się to zaplanuje pożądnie to wychodzi Ci plan jak w załączniku. O peronie między torami ZAPOMNIJ ! Jedynie tak jak na moim planie masz szanse perony ustawic. A peron przy dworcu to tez nie peron - bo co tam ma stac za skład ? Gumkowiec z Piko i Tor jest pełny... Plan jest zrobiony PIKO-A Gleis.

Załączniki

OP
OP
L

loko123

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zabkret ten ostatni plan jakoś nie bardzo mi się podoba... za dużo rozjazdów jak dla mnie :( Zmieniłem trochę tory stacyjne w projekcie kolegi SantaFe, rozmieszczenie budynków podobne :) Czekam na opinie...

Załączniki

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.707 51 5
Zabkret ten ostatni plan jakoś nie bardzo mi się podoba... za dużo rozjazdów jak dla mnie :( Zmieniłem trochę tory stacyjne w projekcie kolegi SantaFe, rozmieszczenie budynków podobne :) Czekam na opinie...
Szczerze ? Do dupy. Przede wszystkim, jak już robisz linię 2torową, to zrób te tory równolegle. Szczególnie, że idą w jednym poziomie. U Ciebie są porozwalane, jakby szły każdy swoją drogą.
Bocznice ni w 7 ni w 923. Proponuję wziąć na warsztat plany Zabkreta i nieco je uszczuplić, ale nie zmieniać.
Mogę ewentualnie coś dla Ciebie namalować. Napisz jakie masz tory i ile.

Aaaa, i jakie wymiary makiety?

OP
OP
L

loko123

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wymiary makiety to ok. 250cm x 130cm
Tory Piko A-gleis. Na razie nie mam jeszcze wszystkich potrzebnych torów, na razie posiadam:
1 rozjazd WL
1 rozjazd WR
1 rozjazd BWL
6 łuków r2
5 torów flex G940
Chciałbym w miarę możliwości je wykorzystać, ale na pewno jeszcze trzeba będzie trochę dokupić. Aaa... i nie chciałbym przekroczyć liczby 8, max 9 rozjazdów. Kris, jeśli możesz coś wymyślić, to byłbym bardzo wdzięczny, ponieważ, jak już pisałem, nie jestem tak doświadczony, jak większość z Was :)

statom

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
A mnie tam podoba się plan Zabkreta!! No ale ładne co się komu podoba :) Na blacie 250x130 zrobić proste torowisko z 8 rozjazdami, wydaje mi się grzechem. Osobiście bym pokombinował jednak w stronę projektu Zabkreta. Ma gość głowę do rysowania makiet :) sam będę korzystał z jego projektu.

statom

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Fakt, układ prezentowany przez stare tory jest zacny, tylko nie wiem czy nie za dużo rozjazdów, względem deklarowanych przez loko123 max 9 sztukach. Dla mnie osobiście im więcej rozjazdów tym fajniej i ciekawiej na makiecie. No ale o gustach się nie dyskutuje, podobno :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 6
Planuję 11
Planuję 5
Planuję 28
Planuję 43