• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Piasek na makiecie

patryk96

Znany użytkownik
Reakcje
36 3 0
Tez kleiłem wikolem,ale po radach Daniela loko nie kleje ponieważ tak jak piszesz piasek wygląda jak mokry. Dlatego zrób tak: zetnij traszkę trawy gdzie ma isc ścieżka potem wysyp piasek i na końcu poklej to klejem z igiełkom najlepiej Faller Expert,ale uważaj klej musisz nakładac bardzo blisko ścieżki żeby krobelki kleju nie spadały z wysoka.
Po czym klej nasiąknie klejem i wyschnie bardzo ładnie to wygląda.
Tą metodę użyłem na dioramie. :D

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
344 2 3
ludzie, odpuście sobie stosowanie wikolu do wszystkiego. To, że jest w tym kraju ktoś kto robi wszystko na wikol nie oznacza, że wikol jest najlepszy. Spróbujcie używać różnych klejów do różnych zastosowań.

M C1

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
343 30 1
Można też i zwykłym rozcieńczonym polimerem ,i taniej i dostępny prawie wszędzie w sklepach z farbami i z klejami .
Problem nie polega w kleju a w ilości, piasku trzeba nasypać z naddatkiem i poczekać aż wyschnie potem resztę zmieść lub odkurzyć .Inaczej bez względu na rodzaj kleju zawsze będzie wyglądał jak mokry .

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
Corwin ma rację :!: Klej Asoa do piasku jest idealny, a klei się w sposób ''na mokro''
Sypiesz, pryskasz wodą i zakraplasz klejem, ja osobiście nakładam pędzlem z tak przyciętym końcem, że wystają ze trzy włoski. Wilgotny piasek zaciąga klej z pędzla, a po wyschnięciu wcale go nie widać.
Podobnie jest z wikolem tylko musi być bardzo rozwodniony, tak kleję tłuczeń. W tym przypadku pozostaje jednak mała satyna.

K

Kpt.Nemo

Gość
Zbyszek napisał(a):
Wilgotny piasek zaciąga klej z pędzla, a po wyschnięciu wcale go nie widać

I piasek ma wygląd piasku?
Mógłbyś Zbyszku jakieś zdjątko pokazać , zawsze coś ciekawego.
Stosowanie wikolu do każdego klejenia, z niewiedzy się bierze i pieniędzy braku, bo jak mniemam ciut droższy klej jest niż nasz wspomniany.