• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Budownictwo peron z kostki

pantaleymon

Użytkownik
KKMK
Reakcje
0 0 0
Witam,
na zdjęcich poniżej (źródło: internet) widać peron pokryty kostką brukową położoną raczej w bardzo zamierzchłych czasach. Pytanie do praktyków: z czego i jak najlepiej zbudować peron aby był on jak najbliższy oryginałowi? Jakie zastosować z dostępnych na rynku elementów (w tym krawędzi), które by najwierniej odtwarzały oryginał? Może jest w tym kraju lub znany w EU producent czegoś zbliżonego? [skala H0 - to tak na wszelki wypadek :) ]
Pozd.K,

fot-288-1.jpg
S6305129_peron.1.JPG

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
Bruk typu "kocie łby" zdarzyło mi się robić z gorczycy zatopionej w masie gipsowo - klejowej. Niestety nie mam zdjęć, makieta poszła dawno "do ludzi", ale obiecuję powtórkę niebawem - metoda jest zabawna, bo wymaga użycia walca drogowego. Drobna kostka granitowa, o którą pyta kol. pantaleymon, to trochę inna historia, tu nie zdołałem wymyślić nic lepszego, niż fabryczne płytki w rodzaju http://www.modelmania.com.pl/product_info.php?cPath=251_608&products_id=5228&<osCsid> lub http://www.modelmania.com.pl/product_info.php?cPath=251_608&products_id=6283&<osCsid> . Polecam płytki fakturowe na styropianie, bo dobrze poddają się procesom niszczącym typu dziurawienie, wygniatanie zagłębień, brudzenie pyłami itp.

OP
OP
pantaleymon

pantaleymon

Użytkownik
KKMK
Reakcje
0 0 0
... fajny jest też produkt Auhagena w postaci płytki i cena do przyjęcia, kostka ułożona w łuki
nazywa się to bodajże bruk rzymski; widziałem to bezpośrednio w sklepie i zastanawiałem się nad tym, tylko niech mi ktoś znający się na rzeczy jest w stanie odpowiedzieć na pytanie czy to nie jest aby zbyt drobne w stosunku do skali H0 ? Porównywałem z produktami innych firm, gdzie kostka jest zdecydowanie większa i nie wiem co o tym myśleć :niepewny:

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
1.5x1.5 to nie jest "drobna" kostka, tylko fest kamulce drogowe.
Na peronach układano najczęściej bazalt (ten łatwo rozpoznać po kolorze i gładkiej powierzchni) albo granit a same kostki były drobne, rzędu 6-8 cm.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
968 82 5
Są dwa rodzaje kosteczek jakie spotkałem drobniutka ok 6x6 cm. i grubsza ok 10x10 cm. Czarna to chyba ten bazalt? Układane dosyć chaotycznie, bo nie są idealnie kwadratowe.

Załączniki

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
Obejrzałem sobie dziś dokładnie nawierzchnię na resztkach peronu stacji Gdańsk Nowy Port. Kostka granitowa z eleganckim bocznym pasem z czarnego bazaltu układana była po rzymsku, czyli łukami, i ma wymiar 6x6 cm. Załączam też zdjęcia - może komuś się przyda - pamiętających Bismarcka bruków na niegdysiejszym podjeździe dworcowym: jezdnia z kamieni nieregularnych - wymiar kamieni ok. 20-25 cm; jezdnia z kostki - wymiar 15x20; chodnik z kostki - wymiar 10x12. Linijka na zdjęciach ma 30 cm.
bruk dziki.jpg chodnik.jpg chodnik kostka.jpg jezdnia.jpg jezdnia kostka.jpg peron.jpg peron bazalt.jpg peron granit.jpg

wespe

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
w niedziele fotki z pruszcza pojda do zainteresowanego :) z ketrzyna juz poszly ketrzyn:10x10 +-2cm tzn 8x10, 10x12, 8x12 nie wieksze ukladane w sposob nieregularny choc wykazujacy tendencje do linii lukowatej, pas miedzy krawedzia peronu a linia bezp regularnie obok siebie, zdjecia mam w tel jak ktos chce wysle

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 30
Techniki modelarskie 18
Techniki modelarskie 0
Techniki modelarskie 12
Techniki modelarskie 3