• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama PASIA Hobby - Dioramy

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
670 4 0
Podoba mi się ale mam pytanie dotyczące tych siatek na kładce dla pieszych ... czy takie siatki nie są montowane tylko w przypadku gdy linia kolejowa jest zelektryfikowana ? To chyba jest zabezpieczenie przed tym aby jakiś pijaczek albo inny żartowniś nie zaczął z tej kładki siusiać na druty co mogłoby spowodować nieoczekiwany efekt zdrowotny* a może chodzi jednak tylko o to aby z kładki na wagony nie skakano ?

*nie wiem skąd wziąłem takie wytłumaczenie, być może sam je wymyśliłem a może gdzieś wyczytałem

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.892 527 30
czy takie siatki nie są montowane tylko w przypadku gdy linia kolejowa jest zelektryfikowana ?
Nie wiem, jakie są obecne przepisy w tej sprawie, ale w rzeczywistości na liniach bez sieci trakcyjnej zdarzają się wiadukty i kładki zarówno z takimi siatkami, jak i bez siatek. Być może przepisy nie wymagają takiej ochrony, gdy linia nie jest zelektryfikowana, a siatki tam, gdzie są, zostały zamontowane "z rozpędu". Generalnie siatki faktycznie mają przede wszystkim na celu utrudnienie przypadkowego (lub celowego) dotknięcia przewodów przez kogoś stojącego na wiadukcie czy kładce. Dawniej zamiast pionowych siatek, podwyższających barierkę, stosowano w tym celu daszki nad przewodami, wystające na pewną odległość z konstrukcji wiaduktu/kładki.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 11
Buduję makietę 230
Buduję makietę 107