• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowozy w Łazach

Ferrumka

Nowy użytkownik
Reakcje
34 0 0
Dobry wieczór wszystkim
Na początku się przedstawię. Mam na imię Gabryś z wynikiem 22 wiosen na karku.
Nawiązując do tytułu wątku, rozglądam się za informacjami dotyczącymi typów parowozów stacjonujących w minionych latach w parowozowni w Łazach. Być może ktoś ma takie dane, informacje. Czy w okresie po 1945 roku ( lata 50, 60 jest mi to obojętne) stacjonowały parowozy serii Tp4, czy znane są ich numery oraz mniej więcej czas kiedy się tu znajdowały.
Z góry dziękuję za informacje.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.104 449 99
Chyba na początek musiał byś przewertować stronkę Wciaz pod para... | Polskie parowozy i klikać w poszczególne maszyny, gdzie masz listę stacjonowania, np.: Ok22-31 jest tabelka gdzie widać że MD Łazy stacjonował od września 1955 do listopada 1955: KLIK . Niestety na tej stronie są tylko wybrane parowozy - nie wszystkie numery. Mając wiedzę, że samych Ty2 było ponad 1000, to można rzec, że na tej stronie jest zaledwie kilka maszyn...

Podobnie ze stroną Ilostan Pojazdów Trakcyjnych ForumKolejowe.pl - trzeba wertować poszczególne parowozy gdzie w tabelach widać przebieg służby. Zestawienia jako takiego podsumowującego dla samej parowozowni Łazy nie znalazłem.

wlokar

Nowy użytkownik
Reakcje
10 0 0
Dzień dobry !
Jeżeli chodzi o ilostan parowozów w Łazach, to źródeł z których można zaczerpnąć takie informacje nie ma za dużo., ale jak się poszuka zawsze można coś ciekawego znaleźć.
W książce " 150 lat drogi żelaznej warszawsko-wiedeńskiej" znalazłem spis ilostanu lokomotyw z lokomotywowni w kraju, to jest rok 1939, 1943/44 i 1955 do 1994.
Natomiast w książce " Dzieje katowickiego okręgu kolejowego" mamy ilostan lokomotyw w dniu 01.01.1965 r. z wszystkich lokomotywowni w DOKP Katowice.
Co do parowozów Tp4, to z tych spisów można się dowiedzieć, że w 1939 r. w Łazach stacjonowało 7 takich maszyn, w latach 1943/44 były takie maszyny, ale nie wiadomo ile.
Mam nadzieję, że pomogłem.
Pozdrawiam
Włodek

Załączniki

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.555 60 3
Mam pytania dotyczace 2 tabeli :
1. Co się stało z parowozami 140 kolei SNCF ?
2. Czy one były sprowadzone do Polski przez III Rzeszę ?
3. Czy jakieś po wojnie zostały?

OP
OP
F

Ferrumka

Nowy użytkownik
Reakcje
34 0 0
Dzień dobry !
Jeżeli chodzi o ilostan parowozów w Łazach, to źródeł z których można zaczerpnąć takie informacje nie ma za dużo., ale jak się poszuka zawsze można coś ciekawego znaleźć.
W książce " 150 lat drogi żelaznej warszawsko-wiedeńskiej" znalazłem spis ilostanu lokomotyw z lokomotywowni w kraju, to jest rok 1939, 1943/44 i 1955 do 1994.
Natomiast w książce " Dzieje katowickiego okręgu kolejowego" mamy ilostan lokomotyw w dniu 01.01.1965 r. z wszystkich lokomotywowni w DOKP Katowice.
Co do parowozów Tp4, to z tych spisów można się dowiedzieć, że w 1939 r. w Łazach stacjonowało 7 takich maszyn, w latach 1943/44 były takie maszyny, ale nie wiadomo ile.
Mam nadzieję, że pomogłem.
Pozdrawiam
Włodek
Dziękuję za garść informacji. Miałem zamiar pisać post w tym wątku odnośnie wspomnianych przez Pana książek ale przedłużyło mi się z tym. Mam obie w posiadaniu, znam te tabele i dane, ale bardzo dziękuje za odzew.

OP
OP
F

Ferrumka

Nowy użytkownik
Reakcje
34 0 0
Mam pytania dotyczace 2 tabeli :
1. Co się stało z parowozami 140 kolei SNCF ?
2. Czy one były sprowadzone do Polski przez III Rzeszę ?
3. Czy jakieś po wojnie zostały?
Mogę odpowiedzieć tylko na punkt 2. Autorzy książki ( "150 lat...") wspominają tyle o nich:
"W służbie pociągowej pojawiły się szerzej stosowane dotąd tylko na manewrach zdobyczne parowozy francuskie serii 140 ( już w 1942 roku przydzielano po kilka każdej parowozowni)." Więc tak, zostały sprowadzone. O ich losach nic nie pisze.

K

KNG

Gość

wlokar

Nowy użytkownik
Reakcje
10 0 0
Nawiązując do stacjonowania parowozów w lokomotywowni Łazy, znalazłem jeszcze w książce "Atlas parowozów" Pawła Terczyńskiego rozmieszczenie parowozów w DOKP na dzień 01.01.1960 r. i rozmieszczenie parowozów w DOKP podległych im lokomotywowni na dzień 01.01.1980 r. W Łazach 1980 r. stacjonowały tylko Ty45 jedenaście sztuk.
Pozdrawiam
Włodek

Załączniki