• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowozy H0e

ŁukaszH0

Nowy użytkownik
ŁKMK
Reakcje
7 1 0
Witam. Chciałbym zadać pytanie do znawców tematu. Mam możliwość zakupu paru parowozów wąskotorowych. Czy mogliby Panowie wskazać mi które z nich jeździły w Polsce i które oczywiście można "spolszczyć"? Pozdrawiam serdecznie
IMG_20231220_184615.jpg
IMG_20231220_184650.jpg
IMG_20231220_184719.jpg
IMG_20231220_184638.jpg

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.970 447 99
Ostatnio edytowane:
OP
OP
Ł

ŁukaszH0

Nowy użytkownik
ŁKMK
Reakcje
7 1 0
@ŁukaszH0 ten "haefkę" przypomina:

Zobacz załącznik 1021334
źródło zdjęcia: Tabor, części i bibeloty kolejowe do kupienia - linki (750mm.pl)

Z tego co kojarzę podwozie i bebechy od tego poniżej nada się na wydruk budy 3D do polskiego parowozu "Las". Buda dostępna w sklepie 'Świat Modeli Rybnik' z Rybnika:

Zobacz załącznik 1021335

Ten produkt: H0e - Parowóz "Las", PKP (18006) - model do montażu (swiatmodeli.com)
Dziękuję Ci bardzo!!!

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.272 145 0
Haefkę przypomina, ale z tego co pamiętam, to jest H0e, czyli na tor o rozstawie 9mm. Tyle, że HaeFki powiny jeździć raczej na torze ~6,5mm (oryginały były na tor 600mm). Dobrze pamiętam, Koledzy?

Ten natomiast Liliput, był przed wojną w jakiejś kolejce (leśnej?) w Bieszczadach, ale zdaje się, że po wojnie już go nie zaobserwowano.
IMG_20231220_184650.jpg

Waskotorowiec

Znany użytkownik
Reakcje
1.032 6 0
Haefkę przypomina, ale z tego co pamiętam, to jest H0e, czyli na tor o rozstawie 9mm. Tyle, że HaeFki powiny jeździć raczej na torze ~6,5mm (oryginały były na tor 600mm). Dobrze pamiętam, Koledzy?

Ten natomiast Liliput, był przed wojną w jakiejś kolejce (leśnej?) w Bieszczadach, ale zdaje się, że po wojnie już go nie zaobserwowano.
Zobacz załącznik 1021362
Na Przeworskiej chyba też :). Tylko z innym (prostym) kominem.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.970 447 99
Dobrze.
Tutaj nawet jakiś taki koślawy Las jest:
Zobacz załącznik 1021383
@ŁukaszH0 ... Ten tender by się przydał :) Wziąć tą Rocowską "Linę" , walnąć do niej budę od Lasa ze świata modeli i ten tender, tak by powstało coś w ten deseń KLIK , KLIK2
Cóż, z parowozami wąskotorowymi PKP na rynku H0e słabo jest. Jedyne o czym mi wiadomo to TE, i TE wyroby. Ale swoje trzeba zapłacić. Kiedyś był też Px48 od Marcina Wojdy ale nie wiem, czy nie był to prototyp i tylko pojedyncza sztuka... Na Facebooku działa też chyba jeszcze taka pani, Erwina Papp... ona też coś z PKP tworzy. Widziałem nawet Px29 od niej. Ale czy to na sprzedaż? Nie wiem... to galeria jej prac.

Ostatnio edytowane:
Reakcje
133 1 0
A to nie było tak, że Minitrains (czyli producent m.in. widocznego HF) robi modele w wielkości 00f? Wtedy tor 9 mm jest najbliższy swoim rozstawem dla 600 mm w skali 1:76.

Dobrzyn

Moderator Forum Prawdziwa kolej wąskotorowa.
Zespół forum
Reakcje
1.238 3 1
Gdyby był dokładnie w skali, to musiałby jeździć po torach 6,5mm. A to jest nisza w niszy...
Erwina Papp produkowała HF w skali 1/87 na tor 9mm, ale nie wyglądało to dobrze. Minitrains wybrnął z tego ciut lepiej: zrobił model w skali 1/76
Tak przy okazji: jakie są koneksje Minitrains i Roco? Mam zestaw wózków kłonicowych sygnowanych Roco Minitrains

Dobrzyn

Moderator Forum Prawdziwa kolej wąskotorowa.
Zespół forum
Reakcje
1.238 3 1
Na kolejach wąskotorowych istniała taka różnorodność typów, że praktycznie każdy parowóz wąskotorowy europejskiej konstrukcji można pomalować w barwy PKP i nie minąć się z prawdą o lata świetlne. To zależy jak wielkim ortodeksem jesteś.

OP
OP
Ł

ŁukaszH0

Nowy użytkownik
ŁKMK
Reakcje
7 1 0
Na kolejach wąskotorowych istniała taka różnorodność typów, że praktycznie każdy parowóz wąskotorowy europejskiej konstrukcji można pomalować w barwy PKP i nie minąć się z prawdą o lata świetlne. To zależy jak wielkim ortodeksem jesteś.
Na szczęście nie jestem ale czytając czasem to forum zauważyłem że dużo tu takich (patrz: dyskusja o nowości Piko Pm-2;))

Beobachter

Znany użytkownik
Reakcje
5.013 10 2
To jest parowóz austriackiej serii U - trochę na ten temat było TU.
W/g znalezionych wówczas informacji 3 egzemplarze były po pierwszej wojnie w Polsce.
Czyli pasuje do okresu międzywojennego, ale począwszy od epoki III już nie.
A z tego byłoby coś "polskiego"?
To jest wersja Uh, czyli nowe parowozy budowane w latach 20-tych w Austrii na bazie U (wszystkie też tam pozostały).

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Ł

ŁukaszH0

Nowy użytkownik
ŁKMK
Reakcje
7 1 0
To jest parowóz austriackiej serii U - trochę na ten temat było TU.
W/g znalezionych wówczas informacji 3 egzemplarze były po pierwszej wojnie w Polsce.
Czyli pasuje do okresu międzywojennego, ale począwszy od epoki III już nie.

To jest wersja Uh, czyli nowe parowozy budowane w latach 20-tych w Austrii ma bazie U (wszystkie też tam pozostały).
Dziękuję Ci bardzo i pozdrawiam :)

daromaro

Znany użytkownik
Reakcje
1.887 129 86
Trzeba było by się zagłębić w historie Kolei polowych. To podczas I Wojny Światowej nastąpił ich gwałtowny rozwój - w czasie i po.
Wtedy jeszcze ludzkość dbała prawdziwie o środowisko i nie wyrzucała dobrych, działających rzeczy na "śmietnik". Nie potrzebne były żadne dyrektywy. Liczyła się tylko praktyczność i potrzeba.