• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Parowóz Ty2-1155 - może ktoś będzie miał wiedzę?

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.884 15 1
Proszę o pomoc, może ktoś będzie w stanie podać jakieś konkretne informacje.

Od jakiegoś czasu przymierzam się do konwersji 52 na Ty2. Ciągle zastanawiałem się jaki numer sobie wybrać, gdyż mam jobla na punkcie przeróżnych dziwnych i odbiegających od normy malowań.

W dniu wczorajszym wpadała mi w ręce książka "Damfbanen i Poland" autorów Juergena Courta i Hubertusa Schmidta. Na stronie 24 jest zamieszczone zdjęcie parowozu Ty2-1155 z pociągiem zbiorowym w bardzo ciekawym malowaniu.

IMG_20211212_142147.jpg

Już mi się spodobało i bym sobie chętnie obrał właśnie ten parowóz na swój model. Jednak na stronie 29 jest kolejne zdjęcie podpisane Ty2-1155 i parowóz wygląda już tak:

IMG_20211212_142130.jpg

Mam wątpliwości czy są to te same parowozy, gdyż podejrzewam, że fotografie mogły być wykonane w podobnym okresie. Niestety żadna z nich nie ma podpisanej daty.

Próbuję ustalić, czy parowóz z pierwszej fotografii to rzeczywiście Ty2-1155 a jeśli tak to jaki miałby numer tendra oraz przynależność do lokomotywowni, datę naprawy etc.

Może ktoś będzie w stanie pomóc za co będę bardzo wdzięcznym?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.368 544 30
Niewiele mogę pomóc, ale mam ściągnięte kiedyś z internetu zdjęcie Ty2-1155, na którym wygląda podobnie do tej na drugim zdjęciu z książki, w normalnym malowaniu, w dość kiepskim stanie, z opadającą lewą wiatrownicą. Zdjęcie miało być zrobione w Gorzowie Wielkopolskim, ale daty nie znam. Jednak to nie musi oznaczać, że to z dziwnymi kolorami to inna lokomotywa. W takich książkach zwykle znajdują się zdjęcia z różnych czasów, czasem na przestrzeni wielu lat, więc może to być ta sama maszyna, ale w różnych latach.

OP
OP
Ty42-89

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.884 15 1
ak już to "Dampfbahnen in Polen" - cytujmy tytuły poprawnie...
To akurat błąd wynikający z niedociśnięcia litery "H" na klawiaturze. Pisałem post w pośpiechu bo musiałem pilnie wyjechać. Najlepszym się zdarzy.

mam ściągnięte kiedyś z internetu zdjęcie Ty2-1155
Jeśli chodzi o to zdjęcie z linku poniżej to widziałem je - niewiele wnosi.

https://www.wrphoto.eu/details.php?image_id=4918&mode=search

Jest tam jeszcze jedno zdjęcie gdzie widać tabliczki na tendrze - albo 91 albo 97 - na dwoje babka wróżyła.

https://www.wrphoto.eu/details.php?image_id=7893&mode=search

Rzeczywiście, daty wykonania obu zdjęć z książki "Dampfbahnen in Polen" mogą się różnić o kilka lat i może to być ten sam parowóz. Natomiast i tak nie wiem w jakiej MD mógł wtedy służyć.

Może też ktoś rozpozna ten parowóz? Zdjęcie zapisane wiele lat temu z internetu. Autor, data i miejsce nieznane a wyszukiwanie obrazem nic nie daje.

98.jpg

Również ciekawy egzemplarz z zieloną budką i cylindrami.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.368 544 30

To nie to samo zdjęcie, ale "moje" też niewiele więcej wnosi, poza tym, że, moim zdaniem, potwierdza, iż jest ten na drugim zdjęciu z książki ma też numer 1155.
Może też ktoś rozpozna ten parowóz?
Kiedyś podobnie wyglądał Ty2-1310 z Malborka, może to ten, ale ja go pamiętam z końca lat 1980 i miał tę zieleń nie taką trawiastą. Ale parowozów z zieloną budką i cylindrami było trochę, to był dość popularny sposób na upiększanie tych maszyn.

OP
OP
Ty42-89

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.884 15 1
To nie to samo zdjęcie, ale "moje" też niewiele więcej wnosi, poza tym, że, moim zdaniem, potwierdza, iż jest ten na drugim zdjęciu z książki ma też numer 1155.

Kiedyś podobnie wyglądał Ty2-1310 z Malborka, może to ten, ale ja go pamiętam z końca lat 1980 i miał tę zieleń nie taką trawiastą. Ale parowozów z zieloną budką i cylindrami było trochę, to był dość popularny sposób na upiększanie tych maszyn.
Raczej na 95% nie jest to Ty2-1310, chyba, że zmienili by mu odchylacze dymu i reflektory. Owszem, egzemplarzy z zieloną budką było sporo ale z zielonymi cylindrami to były wyjątki. Ciężko znaleźć jakieś konkretne zdjęcia, które ułatwiły by zrobienie konkretnego modelu. Nawet jak trafia się gdzieś coś sensownego to zazwyczaj jest to jedno zdjęcie pokazujące lokomotywę tylko z jednej strony, czasami bez opisu, niemożliwe do ustalenia numery parowozu i tendra, przynależność do MD czy data rewizji.

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.879 33 1
Pytanie w jakim okresie (lata) chcesz zrobić swój model. Co do przydziału to była to MD Kostrzyn , Krzyż, Kostrzyn. W statystyce dołączonej do książki o Ty2 jest adnotacja (ale w nawiasach) mówiąca o Gorzowie Wlkp. Nie wiem na sto procent czy jednostka w Gorzowie była samodzielną jednostką czy też parowozownią pomocniczą (MDp) kolejno dla Kostrzyna i Krzyża. Model z tym samym numerem zrobił po mistrzowsku Tomek @Flotoma ale też nie udało mu się zapewne ustalić numeru tendra bo na modelu go brakuje. Proponuję zwrócić się do Tomka bezpośrednio z ewentualnymi pytaniami.
Dość dokładnie w temacie Tomka jest pokazane jak parowóz powinien wyglądać.
O Tomek już mnie uprzedził ;)

OP
OP
Ty42-89

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.884 15 1
Pytanie w jakim okresie (lata) chcesz zrobić swój model.
Tak jak napisałem, chciałbym swój model zrobić tak jak na pierwszym zdjęciu - z zieloną budką, cylindrami i ochylaczami dymu. Uwielbiam takie nietypowe malowania. Właśnie dlatego chciałbym ustalić jaki to rok i przydział do MD.

Widziałem już tą relację z budowy. Bardzo zaawansowana i precyzyjna konwersja. Gratuluję. Czy Kolega posiada może jakieś fotografie z okresu, gdy parowóz jeździł tak pięknie wymalowany i mógłby coś pomóc w temacie?

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.356 5 0
Odnośnie kolorowych zdjęć zielonego wariantu Ty2-1155 zaprezentowanego w albumie Dampfbahnen in Polen można jeszcze znaleźć takie w albumie Krzysztofa Wiśniewskiego "Ostanie polskie parowozownie". Zostały tam zamieszczone zdjęcia maszyny podczas końcówki eksploatacji w lokomotywowni w Kostrzynie. Moim zdaniem z tego co widać na zdjęciach posiadała wtedy zieloną budkę.
Różne szczegóły na zdjęciu kolorowego egzemplarza Ty2-1155 potwierdziły mi, że to powinien być rzeczywiście ten numer. Przez jakiś czas zastanawiałem się nad opcją takiego kolorowego malowania mojego modelu. Wybrałem jednak klasyczną czerń. Nie mogłem jednoznacznie określić w jakim roku zostało zrobione zdjęcie z albumu. Mogę dodać, że pokazane w wątku zdjęcie z albumu pociągu z Ty2-1155 wjeżdżającego na stację w Wysokiej zostało wykonane przez Jürgena Court w maju 1988 roku. Sądzę, że kolorowy wariant Ty2-1155 musiał być sfotografowany wcześniej. Z drugiej strony skoro, w albumie Krzysztofa Wiśniewskiego jak napisałem budka wydaje się być zielona. Sugerowałoby to, że taką pstrokatą malaturę parowóz otrzymał już na koniec eksploatacji. Ciężki temat :)

Ostatnio edytowane:

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.857 41 4
To akurat błąd wynikający z niedociśnięcia litery "H" na klawiaturze. Pisałem post w pośpiechu bo musiałem pilnie wyjechać. Najlepszym się zdarzy.

Jest tam jeszcze jedno zdjęcie gdzie widać tabliczki na tendrze - albo 91 albo 97 - na dwoje babka wróżyła.

https://www.wrphoto.eu/details.php?image_id=7893&mode=search

Rzeczywiście, daty wykonania obu zdjęć z książki "Dampfbahnen in Polen" mogą się różnić o kilka lat i może to być ten sam parowóz. Natomiast i tak nie wiem w jakiej MD mógł wtedy służyć.

Może też ktoś rozpozna ten parowóz? Zdjęcie zapisane wiele lat temu z internetu. Autor, data i miejsce nieznane a wyszukiwanie obrazem nic nie daje.

Zobacz załącznik 859482

Również ciekawy egzemplarz z zieloną budką i cylindrami.
A czy to nie jest Międzyrzecz w czasie budowy nowej szopy? Te topole włoskie są bardzo podobne do tych wokół starej szopy. A czass jaki? Druga połowa lat 80-tych?