• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowóz pod AGH ???

Ty2-911

Użytkownik
Reakcje
11 0 0
Źródło:
miesięcznik "BIS - biuletyn informacyjny studentów AGH", marzec 2008.

Dzisiaj dorwałem tę gazetkę.
Na stronie 10. i 11. jest ciekawy artykuł. Piszą, że pod budynkiem B-5 zostanie postawiony parowóz. Z opisu wynika, że ma być to jakiś Ty2, który jeszcze w marcu ma wyruszyć z Chojnic koło Gdyni do Krakowa. Na stacji Kraków Płaszów jest przewidziany jego remont. Potem ma zostać przetransportowany na teren AGH pewnej nocy. Piszą coś też, że chcieliby, żeby była to "Noc Muzeów" z 17 na 18 maja, ale o tym ma zadecydować termin ukończenia remontu.

Czy ktoś może wie coś więcej na ten temat ?

Jeśli ten pomysł się powiedzie, to wypadało by chyba być przy tej akcji z transportem, nie ?

Marcin

Użytkownik
KKMK
Reakcje
38 0 0
Tak ja tez o tym słyszałem -byli u nas w klubie studenci na poczatku roku i pytali o sciągnięcie TY-2 gdzies z nad morza i jak by to wyglądało. :LOL:

OP
OP
T

Ty2-911

Użytkownik
Reakcje
11 0 0
Marcin napisał(a):
Tak ja tez o tym słyszałem -byli u nas w klubie studenci na poczatku roku i pytali o sciągnięcie TY-2 gdzies z nad morza i jak by to wyglądało. :LOL:
I co ? Uda się to ściągnąć ?
Tam pisało, że na początku kwietnia ma być już w Krakowie Płaszowie.

Irys

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
O ile mnie pamięć nie myli Ty2-7 jest przeznaczony dla Pyskowic. Jeżeli piszą o Chojnicach to nie rozumiem waszego zdziwienia, stoją tam tylko dwa Ty2: jeden jako pomnik, drugi wrak http://www.holdys.pl/tomi/parowozy/ty2-559-02.jpg. Wg transport parowozu z drugiego końca Polski to mało trafiony pomysł, ale skoro chcą kriegsloka. W Łazach stoją dwa, ale też są dla Pyskowic, jedynie co bliżej jest to Nysa i Tłuszcz.

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
365 17 0
Ty2-7 z Pyskowicami i tamtejszym skansenem wspólny obecnie ma wyłacznie napis na tendrze :neutral:

kozak

Użytkownik
Reakcje
2 0 0
Zamieszczam zdjęcie z Bis-a (Biuletyn Informacyjny Studentów AGH) dotyczące parowozu na AGH. O sprawie już słyszałem wcześniej ale widzę poruszyła się conieco skoro już można poczytać o tym w prasie.

Załączniki

OP
OP
T

Ty2-911

Użytkownik
Reakcje
11 0 0
Zanim go tam postawią, chyba będą musieli usunąć (ewentualnie przemieścić w inne miejsce) kiosk, zdemontować płot z bramą i przystanek autobusowy pewnie też. Jakiś tor też będą musieli ustawić. Może być ciekawie. Wkońcu ktoś wpadł na dobry pomysł.

A jeszcze jakby w tym parowozie zrobili oświetlenie (z przodu i z tyłu), które by się świeciło w nocy - to by był już wypas, nie ?

Dobrze by było, żeby ten parowóz był zewnętrznie kompletny.
No to teraz trzeba czekać na dalsze informacje w tej sprawie.

kozak

Użytkownik
Reakcje
2 0 0
Parowóz ma kompletne wszystkie części więc miejemy nadzieję poskładają go do stanu oryginalnego tylko martwi mnie ta cała stylizacja na lata XX.

P

Paweł Piotr

Gość
kozak napisał(a):
Parowóz ma kompletne wszystkie części więc miejemy nadzieję poskładają go do stanu oryginalnego tylko martwi mnie ta cała stylizacja na lata XX.
No właśnie. Mam też nadzieję, że nie wyjdzie z tego takie curiosum, jak na tym "pomniku"...
(zdjęcia dzięki uprzejmości Michała TKt-48)
Pozdrawiam

OP
OP
T

Ty2-911

Użytkownik
Reakcje
11 0 0
Paweł Piotr napisał(a):
kozak napisał(a):
No właśnie. Mam też nadzieję, że nie wyjdzie z tego takie curiosum, jak na tym "pomniku"...
(zdjęcia dzięki uprzejmości Michała TKt-48)
Pozdrawiam
No i tak ten pomnik pod FABLOKiem trzyma się nieźle. Z tego co pamiętam to jeden z kolegów mówił mi, że ten parowóz był malowany jakieś ponad pięć lat temu i to chyba lakierami samochodowymi (może dlatego się tak błyszczy).

A wie ktoś może jaki numer ma ten Ty2, który ma stanąć pod AGH ?

pantaleymon

Użytkownik
KKMK
Reakcje
0 0 0
witam, za Gazetą Wyborczą z dnia 28.03.2008 r. najważniejsza część artykułu/notatki LOKOMOTYWĄ PRZEZ ALEJE:
(…) Pociąg AGH ma stanąć na skwerze w pobliżu przystanku autobusowego Kawiory. Tuż obok powstanie niewielki budynek stacji PKP AGH stylizowany na lata 30.XX wieku. W środku zaplanowano kawiarnię z bezprzewodowym internetem i minikolejką przywożącą klientom potrawy. W wagonie powstanie centrum multimedialne, miejsce spotkań kół naukowych oraz punkt sprzedaży pamiątek. (…) Wybór padł na model Ty2-559 z 1943 roku (…) Lokomotywa pchana przez specjalny wagon miała wyruszyć z Chojnic dziś rano (28.03.2008 r.), do Krakowa Płaszowa dotrze jutro. Po drodze będzie promować uczelnię..(…)

OP
OP
T

Ty2-911

Użytkownik
Reakcje
11 0 0
pantaleymon napisał(a):
witam, za Gazetą Wyborczą z dnia 28.03.2008 r. najważniejsza część artykułu/notatki LOKOMOTYWĄ PRZEZ ALEJE:
(…) Pociąg AGH ma stanąć na skwerze w pobliżu przystanku autobusowego Kawiory. Tuż obok powstanie niewielki budynek stacji PKP AGH stylizowany na lata 30.XX wieku. W środku zaplanowano kawiarnię z bezprzewodowym internetem i minikolejką przywożącą klientom potrawy. W wagonie powstanie centrum multimedialne, miejsce spotkań kół naukowych oraz punkt sprzedaży pamiątek. (…) Wybór padł na model Ty2-559 z 1943 roku (…) Lokomotywa pchana przez specjalny wagon miała wyruszyć z Chojnic dziś rano (28.03.2008 r.), do Krakowa Płaszowa dotrze jutro. Po drodze będzie promować uczelnię..(…)
Dzięki za info. A wiadomo może o której godzinie ma przyjechać ?

P

Paweł Piotr

Gość
W Krakowie spodziewany jest w sobotę, 29 marca br. o godz. 16.25 - informacja za dzisiejszym Dziennikiem Polskim nr 74 (19 388).

cyruss

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
368 1 0
I jeszcze kawałek tego artykułu:
Sprowadzenie lokomotywy to inicjatywa Łukasza Wzorka (studiuje Inżynierię Materiałową AGH) i Macieja Króla (uczy się budownictwa na Politechnice Krakowskiej). Wspólnie założyli Koło Naukowe Przedsiębiorców "Firma".

- Chcieliśmy sprawdzić naszą przedsiębiorczość i wykorzystać lokomotywę do promocji uczelni - opowiadają. Pociąg AGH ma stanąć na skwerze w pobliżu przystanku autobusowego Kawiory. Tuż obok powstanie niewielki budynek stacji PKP AGH stylizowany na lata 30. XX wieku. W środku zaplanowano kawiarnię z bezprzewodowym internetem i minikolejką przywożącą klientom potrawy. W wagonie powstanie centrum multimedialne, miejsce spotkań kół naukowych oraz punkt sprzedaży pamiątek.

Ciuchcia w alejach

Pomysłem zachwyciły się władze AGH oraz spółka PKP Cargo, która przy wsparciu ze strony fundacji Era Parowozów postanowiła przekazać studentom żelazną maskotkę bezpłatnie. Najpierw trzeba było sprawdzić, ile jest takich parowozów i gdzie się znajdują. Studenci wybraliśmy się aż na Pomorze, aby obejrzeć kilka z nich.

- Chodziło o to, aby uratować jeden z parowozów, któremu groziło przerobienie na żyletki - wyjaśnia Maciej. Wybór padł na model Ty2-559 z 1943 r. - Jak na ten rocznik parowóz był w stanie prawie idealnym - dodaje Łukasz. Lokomotywa pchana przez specjalny wagon wyruszyła z Chojnic w piątek rano, do Krakowa Płaszowa dotrze w sobotę. Po drodze będzie promować uczelnię - przez cały czas trwania podróży na żelaznych bokach lokomotywy będzie zawieszony banner reklamujący AGH.

- Po remoncie lokomotywa zostanie przetransportowana na specjalnej platformie na kampus AGH - mówi Karolina Borkowska zajmująca się projektem. Nastąpi to prawdopodobnie w Noc Muzeów z 17 na 18 maja. Dzięki współpracy ze Stowarzyszeniem Miłośników Kolei w Krakowie lokomotywa ma zapewniony bezpłatny postój na dworcu. Na remont, przewóz i budowę stacji studenci szukają sponsorów. - Chcemy jak najmniej obciążyć uczelnię, bo to nie jedyny nasz kolejowy pomysł - uśmiechają się.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kraków