• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowóz PKP Tkt3

OP
OP
chojrak91

chojrak91

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Oj nie zauważyłem :oops: . A są parowozy ze zmiennym oświetleniem biał./czer. w malowaniu PKP czy samemu trzeba przerabiać? Pytam ponieważ zamierzam kupić parowóz. Cena max 1000zł. Pomóżcie :)

Rafał G.

Znany użytkownik
Reakcje
3 1 0
chojrak91 napisał(a):
Ja posiadam i jestem zadowolony, ale za te same pieniądze kupisz Ty5, który chyba prezentuje się lepiej chociażby dlatego, że jest większy abstrachując od tego czy jest bardziej lub mniej "polski". Może kup Oi2, nowość, podobno najbardziej ze wszystkich dotychczas wykonanych przez Roco przypomina oryginał, kosztuje 970 PLN więc tyle masz. Ja zamówiłem.

Rafał

psz

Użytkownik
Reakcje
0 1 0
Ty5 jest już chyba dostępny tylko na allegro. Za to można go kupić za 700 zł (początkowo kosztował ponad tysiąc). Na pewno jest elegancki, bo duży towarowy, może też jeździć z osobówkami. Oi2 jest lepiej spolonizowany i bardzo bardzo sympatyczny ale mniej majestatyczny i droższy o jakieś 250 zł. Za to do kupienia w każdym sklepie modelarskim. Obydwa nadają się do epoki składów z lat 60. a Oi2 nawet do tych z 70.

Tw1 jest fajny i stosunkowo tani (da się go taniej wyszarpać niż Ty5) ale nadaje się tylko chyba do epoki IIIa względnie IIIb. Inna sprawa, że nie prowadził za bardzo składów osobowych, chyba że na manewrach.

No ale nie jestem kolejową alfą i omegą, żeby powiedzieć, że tak było na 100 procent.

Na co ja bym się obecnie zdecydował? Na Oi2. W Ty5 razi jednak to, że z przodu są polskie lampy, a z tyłu... niemieckie. Choć na pewno majestatyczność Ty5 potrafi zaimponować. Ale w kwestii dużych parowozów towarowych może lepiej zaczekać na Ty2. Roco na pewno w końcu go wypuści, a jest to model o wiele bardziej kultowy od Ty5.

Ale się rozpisałem. Mam nadzieję, ze coś rozjaśniłem, zamiast zamieszać :D

PS

Tkt3 wypuszczono początkowo w złym malowaniu. Czy to poprawiono nie wiem, ale tendrzak w cenie niemal tysiąca i tak mnie nie przekonuje ;)

Rafał G.

Znany użytkownik
Reakcje
3 1 0
psz napisał(a):
Ale w kwestii dużych parowozów towarowych może lepiej zaczekać na Ty2. Roco na pewno w końcu go wypuści, a jest to model o wiele bardziej kultowy od Ty5.
Ty coś wiesz czy mniemasz, no przyznaj się bo to nie pierwszy post, w którym wnosisz to info o Ty2. 8)

Rafał

Reakcje
0 0 0
Więc Ty5 był modelem małoseryjnym... z tymi modelami to taka kicha, że jak się szybko nie kupi, to potem już się... nie kupi. A nie zawsze ma się wolną kasę w kieszeni.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.479 552 30
BORUCH napisał(a):
psz napisał(a):
Ty5 jest już chyba dostępny tylko na allegro.
Makieciarz jeszcze ma i to z DCC i "dymkiem" :D
Czy ten model fabrycznie był wyposażony w dekoder i dym? Z tego, co wiem, to Roco oferowało tylko wersję podstawową, bez dekodera.

Wróciłem dzisiaj z Berlina. Wprawdzie głównym celem były targi kolejnictwa Innotrans, ale udało mi się zajrzeć do trzech sklepów modelarskich. Na pewno w dwóch, a wydaje mi się, że także i w tym trzecim, Ty5 Roco był dostępny. Cena około 160-170 euro (zależnie od sklepu).