• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Park taborowy Simplon-Orient-Express

haloot

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Słabe światło trochę mi zepsuło filmy, taki tak Trix 22941 wygląda z bliska. Jak chcesz to mogę Ci kilka fotek zrobić. Każdy detal warty nawet tej nienormalnej ceny :D
Dzięki ale raczej zostanie przy 22913 bo ten 22941 jest niedostępny :( Jedyna opcja ebay za 1200 baksów - odpada. Dramat z tymi wagonami, na 1 stronie tego postu widziałam spis możliwych wagonów - ale czy da sie je jakoś zweryfikować wg lat użytkowania na np danej trasie? Nie ukyrwam, że potrzebuje konkretnych numerków, chociaż jakichs

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.811 65 3
Dzięki ale raczej zostanie przy 22913 bo ten 22941 jest niedostępny :(
I chyba prawidłowo bo ten 22913 to ostatni wypust z II epoki sprzed roku 1938 go kompanii EST. Natomiast 22941 to jest z wcześniejszego wydania już raczej w epoce III SNCF. Ale detale są rewelacyjne przy bardzo solidnej konstrukcji modelu. Potwierdzam ten model jest warty tej okrutnej ceny.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.556 500 107
Spokojnie @haloot ;). Ja też swego czasu chciałem już, od razu...Niestety osoby które przywiązują dużą wagę do wierności odwzorowania składów pociągów muszą borykać się często z brakiem odpowiedniego taboru. Problem ten dotyczy głównie epok I-III, bo w V i VI to już jest prawie wszystko, a i wystarczy właściwy typ wagonu i już jest ok. W przypadku pociągów CIWL, tak jak pisałem już potrzebne są konkretne numery wagonów. To już jest duży problem...
Kolega @Salsa wstawił super zestawienie numeryczne na 1930 rok dla OE (na tyle numerów znalazłem tylko jeden wagon który pochodzi z jednej partii produkcyjnej z wagonem który posiadam w zestawie PIRATY SOE, ale dalej nie ma go w tym zestawieniu-ale to już coś:p). Jak znajdzie czas wstawi dla SOE i troszkę nam się rozjaśni czy z tego co jest na rynku można coś do tego składu dołączyć. Ale jedno jest pewne, przy tym tempie wydawania modeli CIWL przez LSM czy Rivarossi na realny skład OE czy SOE możemy czekać latami lub nigdy się nie doczekać...Ja liczę, że może powstanie zestaw takiego pociągu, tak jak LSM planuje kompletne składy Nord Express i Sud Express. Z tym, że wcale nie jest pewne, że nawet te zapowiedziane powstaną. No takie życie.
Dlatego moja rada. Składaj skład z tego co jest. Będzie on tak czy inaczej bardzo podobny. W sumie w tym wszystkim chodzi o uruchomienie wyobraźni ;)

haloot

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Spokojnie @haloot ;). Ja też swego czasu chciałem już, od razu...Niestety osoby które przywiązują dużą wagę do wierności odwzorowania składów pociągów muszą borykać się często z brakiem odpowiedniego taboru. Problem ten dotyczy głównie epok I-III, bo w V i VI to już jest prawie wszystko, a i wystarczy właściwy typ wagonu i już jest ok. W przypadku pociągów CIWL, tak jak pisałem już potrzebne są konkretne numery wagonów. To już jest duży problem...
Kolega @Salsa wstawił super zestawienie numeryczne na 1930 rok dla OE (na tyle numerów znalazłem tylko jeden wagon który pochodzi z jednej partii produkcyjnej z wagonem który posiadam w zestawie PIRATY SOE, ale dalej nie ma go w tym zestawieniu-ale to już coś:p). Jak znajdzie czas wstawi dla SOE i troszkę nam się rozjaśni czy z tego co jest na rynku można coś do tego składu dołączyć. Ale jedno jest pewne, przy tym tempie wydawania modeli CIWL przez LSM czy Rivarossi na realny skład OE czy SOE możemy czekać latami lub nigdy się nie doczekać...Ja liczę, że może powstanie zestaw takiego pociągu, tak jak LSM planuje kompletne składy Nord Express i Sud Express. Z tym, że wcale nie jest pewne, że nawet te zapowiedziane powstaną. No takie życie.
Dlatego moja rada. Składaj skład z tego co jest. Będzie on tak czy inaczej bardzo podobny. W sumie w tym wszystkim chodzi o uruchomienie wyobraźni ;)
Ano właśnie, Pirata! Patrzyłam na te modele i 99106 99107 byłyby idealne. Jeśli ktoś ma na sprzedaz
Czekam zatem z niecierpliwością na post kolegi. Chce coś już kupić do Świat, a nie chciałabym wydawać dwa razy. Trix wypuszcza w styczniu trochę wagonów dla soe, na ebay są ładne rivarossi i ls.
Co do wypuszczania modeli - zabiłabym za wagon 3009. Jezdzi obecnie w VSOE, brał udział w „wypadku” ze śnieżyca, który był inspiracja dla Christie, przeżył zamach. Ciekawe historie są z nim związane. Jest gdzieś jakaś lista / katalog modeli w ogóle z firma, nr modelu i wagonu?

I ważne pytanie - czy jesteście w stanie sprawdzic (wiecie lepiej niż ja gdzie) czy w simplonie w okolicach lat 30 (29/34 powiedzmy) jeździły w ogóle granatowo-kremowe wagony? Ładnie by wyglądały te pullmany np ale nie wiem czy byłoby to zgodne ze stanem faktycznym:
https://www.reynaulds.com/products/LS Models/49170.aspx

RS11

Znany użytkownik
Reakcje
153 0 0
Szkoda że nie poczytaliście pierwszych stron tego wątku... było zestawienie na całej trasie SOE.
Co było prawdą, a fikcją w książce.
Kupując jeden zestaw Rivarossi i do niego restauranta, mamy cały pociąg SOE itd itd...
Czy był pullman w prawdziwym składzie czy tylko w powieści itd itd...
DieselPower dalej czeka na skład SOE w modelu HO, bo nie wiem, że wydano już taki z realnymi numerami z lat 30tych...itd,itd.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.556 500 107
Tak, wiem o nim. Tylko ja nie kupuję modeli z 2 ręki (taka ułomność) a poza tym raczej wolę poziom LSM niż RR;)
Poza tym przecież pisałem że mam 2 zestawy PIRATY SOE. Wierzę że to modele mają prawidłowe numery. Czekam na info od kolegi @Salsa ma ten temat.

RS11

Znany użytkownik
Reakcje
153 0 0
Ach poziom LSM...błędne numery, nieprawidłowe wózki, co do epoki typu wagonu. Oczekiwanie na niektóre zapowiedzi 10 lat...
Rivarossi miał dwa "rodzaje" produkcji do wykupienia przez Hornby i obecną.
Wszystko CIWL, co jest w katalogu w 2009r już pod egidą Hornby Int, ma realne numery. Dzięki temu ten najkrótszy skład SOE można złożyć.
W LSM cały czas brakuje paru typów wagonów i zawsze czegoś brakuje żeby złożyć cały skład SOE czy inny CIWL.

haloot

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Szkoda że nie poczytaliście pierwszych stron tego wątku... było zestawienie na całej trasie SOE.
Co było prawdą, a fikcją w książce.
Kupując jeden zestaw Rivarossi i do niego restauranta, mamy cały pociąg SOE itd itd...
Czy był pullman w prawdziwym składzie czy tylko w powieści itd itd...
DieselPower dalej czeka na skład SOE w modelu HO, bo nie wiem, że wydano już taki z realnymi numerami z lat 30tych...itd,itd.
Właśnie sęk w tym, że czytałam ten wątek w całości ale powiem szczerze, że po którymś wpisie zgubiłam się już, o których rozmawiacie, że byłby zgodny ze stanem faktycznym, a który nie. Czy byłbyś tak miły i naprowadził mnie nieco konkretniej lub zrobił kopiuj wklej? Zapewniam, że nie chodzi o lenistwo, po prostu ilość tych informacji jest przytłaczająca i ciężko już się w tym połapać, a grzebię chyba od dwóch tygodni :-( Co znalazłam, że na pewno by pasowało to LC99100 i Rivarossi 4011 - niedostępne. Trix wypuszcza ten zestaw do SOE z lat 30, ale chętnie wrzuciłabym też coś kremowego - i tutaj jak pisałam wyżej czarna dziura. Ten 4011 by sie nadawał ALE - nie ma go...
Poza tym - same typy wagonów typu WL, WP itp niewiele mi dają bo w moim przypadku chodzi jeszcze o zgodność mniej więcej z rocznikiem. Taki LS 49170 np odpada bo 1935. ja szukam do 34.

RS11

Znany użytkownik
Reakcje
153 0 0
Po kolei.

Diesel przeszukaj dwa wątki SOE i Ciwl, a będziesz miał odpowiedź które wagony LSM są nieprawidłowe. Nie wszystkie sprawdzałem czy sprawdzaliśmy,dlatego to są tylko przykłady. Co do Piraty to się jeszcze nie wypowiadziałem :)

haloot proszę o link do tego zestawu TRIX.

haloot

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
https://shop.dcc24.eu/pl/zestawy-wa...z-dźwiękiem-i-oświetleniem-4028106241291.html

To jest trix. Tutaj problemu nie będzie, wszystko idealnie pasuje - rok i i linia.
Problem polega na tym,ze zanim się doczek dostawy ich to chce już coś kupić z dostępnych na ebay lub w sklepach i nadal nie wiem czego szukać. Poza tym jak pisałam chce tez coś kremowego - o ile to jest w ogóle zgodne ze stanem faktycznym (?)

Krótko mówiąc potrzebowałabym wskazania konkretnych (obecnych lub przeszłych) modeli ls models lub Rivarossi żeby wiedziec czego szukać po sklepach i ebayach. I pytanie czy w tym pociagu w ogóle jeździły kremowe i jeśli to w jakich modelach.

Pisałam do LS models z tym pytaniem - echo. Rivarossi tez mi wysłał numery modeli venice Simplon wiec nie pomogli.

Ostatnio edytowane:

RS11

Znany użytkownik
Reakcje
153 0 0
Miałem nadzieję, że to będzie coś całkiem nowego TRIX/Maerklin, niestety to nie jest skład z lat 30tych. Co najwyżej z początku kursowania może
1919-1920 nie te typy wagonów, nie to malowanie etc. W klubie kolejowym w Strassbourgu,przedyskutujemy to i owo.

Zestawy Hornby-Rivarossina skład z lat 30-tych:
HR4010 zestaw bagaż i dwa sypialne
HR4020 zestaw bagaż, sypialny i restaurant
HR4011 wagon salon biało-granatowy. Pullman jeździł w konfiguracji Triest-Lozanna albo Mediolan-Paryż.
Potrzeba jeszcze 3 sypialnych, każdy Rivarossi z II epoki, ale należy zmienić mu numery i tablice kierunkowe.
To powyższe daje cały skład SOE i masz wszystkie wagony, jakie jechały w składzie.
Zajrzyj jeszcze raz na strony 1-3 i będziesz miała całe zestawienia składu pomiędzy różnymi stacjami na całej trasie.
Wtedy wiesz gdzie doczepiano lub wyczepiano poszczególne wagony.
Moja relacja rozpoczyna się w Stambule, a kończy w Paryżu.

haloot

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Miałem nadzieję, że to będzie coś całkiem nowego TRIX/Maerklin, niestety to nie jest skład z lat 30tych. Co najwyżej z początku kursowania może
1919-1920 nie te typy wagonów, nie to malowanie etc. W klubie kolejowym w Strassbourgu,przedyskutujemy to i owo.

HR4011 wagon salon biało-granatowy. Pullman jeździł w konfiguracji Triest-Lozanna albo Mediolan-Paryż.
Potrzeba jeszcze 3 sypialnych, każdy Rivarossi z II epoki, ale należy zmienić mu numery i tablice kierunkowe.
To powyższe daje cały skład SOE i masz wszystkie wagony, jakie jechały w składzie.
Zajrzyj jeszcze raz na strony 1-3 i będziesz miała całe zestawienia składu pomiędzy różnymi stacjami na całej trasie.
Bardzo ci dziękuje! Co do Trixa jednak:
https://www.maerklin.de/en/products...1[search_artnum]=&tx_torrpdb_pi1[searchres]=1

Ze strony producenta:
5 different express train passenger cars of different types painted and lettered for the Compagnie Internationale des Wagons-Lits et des Grands Express Européens (CIWL) / International Sleeping Car Company, for the Simplon Orient Express. Included are 2 four-axle baggage cars, 1 six-axle dining car, 2 four-axle sleeping cars, each in a steel blue paint scheme. The cars look as they did at the beginning of the Thirties.

Początek lat 30 i zrobione dla Simplon- to nie pasuja?

haloot

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0

https://www.ebay.com/itm/RIVAROSSI-...421791?hash=item420d90995f:g:fZIAAOSwSwdd5qGu

To jest chyba ten set 4010, ale czy wagony nie powinny mieć ciemnego / szarego dachu?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.436 552 30
Początek lat 30 i zrobione dla Simplon- to nie pasuja?
Nie znam tak dobrze historii i składów Orient Express, ale znam kolegę RS11 i wiem, że można polegać na jego informacjach. Mnie też nie bardzo pasuje ten skład do lat trzydziestych XX wieku, to raczej wygląda na pociąg sprzed I wojny światowej, być może jeszcze w ruchu w pierwszych latach powojennych, jak pisał kolega RS11. A rzetelność i precyzja opisów w materiałach producentów modeli niestety często pozostawia wiele do życzenia.

haloot

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Nie znam tak dobrze historii i składów Orient Express, ale znam kolegę RS11 i wiem, że można polegać na jego informacjach. Mnie też nie bardzo pasuje ten skład do lat trzydziestych XX wieku, to raczej wygląda na pociąg sprzed I wojny światowej, być może jeszcze w ruchu w pierwszych latach powojennych, jak pisał kolega RS11. A rzetelność i precyzja opisów w materiałach producentów modeli niestety często pozostawia wiele do życzenia.
Nie podważam absolutnie wiedzy kolegi:) Dopytuje raczej z czystej ciekawości. Czytałam gdzieś o dachach,ze dopiero w którymś roku były jasne, wcześniej szare ciemne. Dziwi mnie tez,ze firma z taka renoma jak Marklin/trix odwaliłaby taki numer i to na setna rocznice soe? Mam nadzieje,ze ta loko 22913 chociaż się nadaje.
Np taki model - rok niby 31. Szary dach
https://www.huenerbein.de/modelleis...s-99107-simplon-orient-express-set2-25bg.html

Ostatnio edytowane:

haloot

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Proszę nie przywiązuj ŻADNEJ wagi do informacji producentów - podobnie do informacji podawanych przez sprzedawców. Z renomą nie ma to również nic wspólnego.
odnaleźć się w tym to dramat..
To z innej beczki- jak to były z tymi jasnymi dachami? I czy ta lokomotywa trix 22913 spełnia kryteria? Tj rok 1934, trasa Simplon oe?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje innych krajów 14