• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Panel sterujacy tanim kosztem

Reakcje
5 0 0
Witam ponownie miłośników kolejarstwa i nie tylko ;) Przejdę do sprawy więc tak planuje sb zrobic panel sterujący do makiety domowym i tanim kosztem i w bardzo prosty sposób bo nie jestem elektrykiem i nie znam sie zbytnio na tym. Wiec tak chcę na panelu umieścić przełączniki impulsowe by sterowac zwrotnica a do tego chcialbym dodac diody które pokazywałyby przebieg toru na którym poruszy się lokomotywa lecz nie mam pojecia jak to zrobic bo przelacznik impulsywny da mi prad tylko na moment wiec dioda tylko na chwile sie zapali a chcialbym tak miec zrobione ze przelacze zwrotnice i diody na panelu zaswiecaja sie. Prosze o pomoc i wyjasnienie w najprostszy sposob ;) ps. Przepraszam za prawa autorskie zdjecia ale chcialem tylko pokazac o co mi chodzi a nie koglen znalezc nic innego :)

Załączniki

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
132 3 0
Nawet nie zdjęcia, a z mojego filmu zerżnięte...
Powiem tak, tanim kosztem się zbytnio nie da. Jedno wyklucza drugie. W celu podtrzymania sygnału można zastosować przekaźnik lub układy serii CMOS np. przerzutnik. Ale jak kolega wspomniał, nie jest elektrykiem, to pewnie i elektronikiem też nie, więc najpierw dobrze abyśmy znali układ, do którego projektujemy sterowanie jak i budżet.

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.797 62 1
Zależy jakich zwrotnic chcesz użyć. Jeżeli mają wyłączniki krańcowe to możesz zastosować przełącznik, który będzie cały czas podawał prąd - zwrotnica przestawi się i "wyłączy" a lampki będą wskazywać drogę przebiegu pociągu.

OP
OP
Fankolejki
Reakcje
5 0 0
Zależy jakich zwrotnic chcesz użyć. Jeżeli mają wyłączniki krańcowe to możesz zastosować przełącznik, który będzie cały czas podawał prąd - zwrotnica przestawi się i "wyłączy" a lampki będą wskazywać drogę przebiegu pociągu.
Posiadam zwrotnice Marklin i niestety nie maja wylacznika krancowego bo gdy dostaja napiecie to slychac buczenie :/

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.087 81 12
Słychać buczenie w momencie podania napięcia powiadasz...
Cóż,.. Buczenie to z reguły akustyczna wersja częstotliwości napięcia jakie dochodzi do napędu ( tu zapewne zwykła cewka/solenoid). A czy iglice rozjazdu w tym czasie się przekładają ?? Jeśli nie, to nie trzymaj napięcia na tym zacisku napędu rozjazdu - spalisz cewkę ( dłuższej perspektywie czasowej) - ogólnie skopiesz napęd...

Pozdrawiam z MMz:)

OP
OP
Fankolejki
Reakcje
5 0 0
Słychać buczenie w momencie podania napięcia powiadasz...
Cóż,.. Buczenie to z reguły akustyczna wersja częstotliwości napięcia jakie dochodzi do napędu ( tu zapewne zwykła cewka/solenoid). A czy iglice rozjazdu w tym czasie się przekładają ?? Jeśli nie, to nie trzymaj napięcia na tym zacisku napędu rozjazdu - spalisz cewkę ( dłuższej perspektywie czasowej) - ogólnie skopiesz napęd...

Pozdrawiam z MMz:)
Tak ja wiem tylko mowie odnosnie zaworu krancowego ze moja zwrotnica tego nie posiada ;) pozdrawiam ;)