• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Budownictwo Odpadnięty tynk

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.063 6 0
Na mur ceglany w poziomie (plastik Kibri H0) wylałem zwykły gips sztukatorski , powierzchni plastikowej niczym nie gruntowałem, nie izolowałem , rozprowadziłem go wibracyjne, następnie pomalowałem go akwarelką(może być plakatówka) ( nie stosować akryli !)
i lekko (z czuciem twórczym) w niektórych miejscach ten plastikowy mur "otynkowany" powyginałem/ponaginałem w palcach ale tak delikatnie ,żeby cały tynk nie odpadł , gdzieniegdzie "pomogłem" w tej destrukcji lekkim naciskiem jakiegoś narzędzia modelarskiego, po uzyskaniu zadowalającego efektu psiknąłem calość matową fiksatywą(do utrwalania pasteli)
-fiksatywa lub werniks(matowy!)wsiąkł i resztę tynku przykleił bardziej trwale do podloża ..
-kilka fragmentów odpadniętego tynku.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
Bardzo dobry pomysł. Myślę sobie, że że dla większego realizmu warto przed "tynkowaniem" spreparować cegłę, żeby nie była taka plastikowa: zapuścić fugi a potem szarościami o różnej intensywności, na mokro i na sucho zapaskudzić lico cegieł. Zainspirowałeś mnie do eksperymentu.
DSCN3993.JPG

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Drogi kolego, wybacz słowa krytyki, ale nawet gdybyś gołą pupa po nieheblowanej desce zjeżdżał, to ten mur na kilometr śmierdzi imperialistycznym plastikiem, Kolega Terebesz pokazał Ci jak powinien wyglądać taki mur, jeśli choć w 50% osiągniesz taki efekt, ufunduję ci medal ze sklejki za wybitne osiągnięcia, na razie to szczerze mówiąc wstydził bym się pokazać taki chłam.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.082 115 11
Ale w tym przypadku chodziło o odpadający tynk a nie o cegłę. Cegła niejako była tylko po to żeby...cos było. Ten wątek nie jest o patynowaniu budynków z cegły. Więc to że cegła jest do pupy wszyscy widzą. Za to tynk dla mnie jest super

jestrabh

Znany użytkownik
Reakcje
2.820 40 1
Drogi kolego, wybacz słowa krytyki, ale nawet gdybyś gołą pupa po nieheblowanej desce zjeżdżał, to ten mur na kilometr śmierdzi imperialistycznym plastikiem, Kolega Terebesz pokazał Ci jak powinien wyglądać taki mur, jeśli choć w 50% osiągniesz taki efekt, ufunduję ci medal ze sklejki za wybitne osiągnięcia, na razie to szczerze mówiąc wstydził bym się pokazać taki chłam.
Szanowny kolego @Paweł R.Czytam te Twoje wpisy w różnych wątkach tego forum i widzę , że krytykę masz opanowaną do perfekcji. Czas może pochwalić się swoimi dokonaniami , a i dobrych porad na temat technik modelarskich też chętnie byśmy byli ciekawi. No i może już czas najwyższy coś konstruktywnego tu wnosić, a nie tylko besztać ludzi, bo to przychodzi najłatwiej.;)

OP
OP
H

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.063 6 0
-Kolega Krytykant moze troche za mocno skrytykowal , niemniej jednak ja powinienem byl pokazac odpadniety tynk od powierzchni ceglanej o odpowiednim wygladzie to znaczy powinienem byl wpierw ten element plastikowy ( Kibri 39420) poddac naturalizacji , ale zrobilem to teraz i jak dla mnie efekt znosny , a Kolego Krytykancie cegla z Kibri 39420 jest jedna z najlepiej wykonanych ( ja wrog plastikowej imitacji cegly to pisze ) jakie bylo mi dane zobaczyc i swietnie sie obrabia /waloryzuje
- a wiec mur ceglany z plastiku wpierw szlifujemy drobnym papierem sciernym , nastepnie farba akrylowa w kolorze zaprawy "fugujemy" czyli malujemy pedzelkiem i natychmiast scieramy palcem z powierzchni ,mozna sie pokusic o podkolorowanie co niektorych cegiel przebarwieniami i na to lejemy zadki gips , gips tezeje , wyginamy delikatnie obiekt , naturalnie tynk odpada oczywiscie staramy sie to "odpadanie "kontrolowac i calosc na koniec utrwalamy werniksem matowym
foto 1 po lewej stronie widac "surowke " fabryczna plastikowego muru ceglanego i obok fragment "zafugowanej " powierzchni i po przetarciu powierzchni

foto 2,3,4 -mur ceglany raz jeszcze przetarty papierem nastepnie zalany gipsem ( tu teraz nie byl gips barwiony) z "odpadnietym tynkiem "

[DOUBLEPOST=1496272214,1496271306][/DOUBLEPOST]
Szanowny kolego Paweł R Czas może pochwalić się swoimi dokonaniami ,;)
- przypominam zainteresowanym , ze Kolega Krytykant jest jak na razie Mistrzem w "murze ceglanym"- jego probka mozliwosci byla tu na forum juz kiedys pokazana -odszukam ten watek to wkleje , Kolega pokazal to na przykladzie cegiel Hubetu i swojej murarki zbudowal kawalek muru - najwyzsza polka !- jeszcze raz to napisze -najwyzsza polka - lepiej juz sie po prostu nie da takiego czegos wykonac - tak ,ze glos tu Krytykanta jest tu jak najbardziej okej

jestrabh

Znany użytkownik
Reakcje
2.820 40 1
- przypominam zainteresowanym , ze Kolega Krytykant jest jak na razie Mistrzem w "murze ceglanym"- jego probka mozliwosci byla tu na forum juz kiedys pokazana -odszukam ten watek to wkleje , Kolega pokazal to na przykladzie cegiel Hubetu i swojej murarki zbudowal kawalek muru - najwyzsza polka !- jeszcze raz to napisze -najwyzsza polka - lepiej juz sie po prostu nie da takiego czegos wykonac - tak ,ze glos tu Krytykanta jest tu jak najbardziej okej
Jestem daleki od deprecjonowania osiągnięć i poziomu mistrzowskiego wspomnianego kolegi. Swoim wpisem chciałem tylko zwrócić mu uwagę na to, że właśnie zadaniem edukacyjnym najlepszych jest dzielenie się swoją wiedzą i doradzanie jak, co i z czym;) z tymi co umieją mniej. A, ciągła krytyka temu na pewno nie służy:(
Jest tu na tym forum zarówno kolejowym jak i samochodowym sporo wątków, gdzie MISTRZOWIE, ba wręcz cudotwórcy potrafią w sposób rzeczowy i spokojny opisywać i zachęcać oraz dzielić się swoją wiedzą z maluczkimi ku zadowoleniu obu stron.:)

OP
OP
H

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.063 6 0
Kolega Terebesz pokazał Ci jak powinien wyglądać taki mur, jeśli choć w 50% osiągniesz taki efekt, ufunduję ci medal ze sklejki
-przyjmuje wyzwanie,
ale moj warunek jest taki:Ty zrobisz taki mur( taki kawalek jak na zdjeciu Terebesza i tylko z otworami na okna) a ja zrobie tynk - taki i tak jak to widac na zdjeciu wklejonym przez Kolege Terebesza
.. - i jezeli przekrocze te 50% Twojej normy w efekcie to nagroda niech bedzie nie medal ze sklejki ( brawo za oryginalny pomysl!) tylko Kolego duza skrzynka modulowa ze sklejki wykonana przez Ciebie dla mnie Tynkarza
-Ty Murarz z tego bedziesz mial kapitalna okazje zarobic na reklamowaniu produktu Hubetu - przeciez nie tak dawno Hubet oglosil na forum zapotrzebowanie dla modelarzy na male etiudy dioramkowe odnosnie jego wyrobow, wiec wszystko ma sens
-a wspolnie potraktujemy to jako bezwzgledna zawzietą fajna zabawe

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Jestem daleki od deprecjonowania osiągnięć i poziomu mistrzowskiego wspomnianego kolegi. Swoim wpisem chciałem tylko zwrócić mu uwagę na to, że właśnie zadaniem edukacyjnym najlepszych jest dzielenie się swoją wiedzą i doradzanie jak, co i z czym;) z tymi co umieją mniej. A, ciągła krytyka temu na pewno nie służy:(
Drogi Kolego z dalekich stron, nie musisz cierpieć czytając moich uwagi, ja się nie zmienię, nawet zainteresowany rozumie o co mi chodziło.
Jeśli myślicie że oburzając się na mnie, obdarowując słabymi notami, podniesiecie poziom prac na forum, to szczerze Wam współczuje, nie tędy droga.
Co do zachęty i krytyki, jako stary frontowiec, hołduję zasadzie że lepiej dziesięć razy kogoś zrugać, niż raz pochwalić, pochwała rozleniwia i demoralizuje, reprymenda ma dwojakie działanie, silne osobowości, zachęca do pracy, do ewolucji, słabe eliminuje.

Dlatego jako samozwańczy Rycerz Czerwonego Serduszka, walczyć będę z chłamem na forum do ostatnich dni, jego lub moich,bez względu na uwielbienie lub plwociny tłumów.

Mam nadzieję że usatysfakcjonowałem Kolegę swoim wywodem, przyczynowo-skutkowym.

-przyjmuje wyzwanie,
ale moj warunek jest taki:Ty zrobisz taki mur( taki kawalek jak na zdjeciu Terebesza i tylko z otworami na okna) a ja zrobie tynk - taki i tak jak to widac na zdjeciu wklejonym przez Kolege Terebesza
.. - i jezeli przekrocze te 50% Twojej normy w efekcie to nagroda niech bedzie nie medal ze sklejki ( brawo za oryginalny pomysl!) tylko Kolego duza skrzynka modulowa ze sklejki wykonana przez Ciebie dla mnie Tynkarza
-Ty Murarz z tego bedziesz mial kapitalna okazje zarobic na reklamowaniu produktu Hubetu - przeciez nie tak dawno Hubet oglosil na forum zapotrzebowanie dla modelarzy na male etiudy dioramkowe odnosnie jego wyrobow, wiec wszystko ma sens
-a wspolnie potraktujemy to jako bezwzgledna zawzietą fajna zabawe

Nie zamierzam zarabiać na reklamowaniu produktów Hugwy, choć go lubię i szanuję (ale wślizg) to po pierwsze,pierwsze zdjęcie Twojego muru i ostatnie to przysłowiowy dzień do nocy to po drugie.
Jeśli pragniesz stać się posiadaczem skrzynki, nie musisz ze mną konkurować, wystarczy napisać do mnie.
Powinienem napisać że przyjmuję wyzwanie, ale wielu z Was czeka na realizację swoich projektów przeze mnie, jeśli dołożę sobie jeszcze jeden, to chyba stracą cierpliwość i mnie rozszarpią, ale żeby zamknąć nienawistne usta, końskim targiem postanowimy że postaram się zrobić ścianę jako poligon do Twoich prób tynkowania, możliwie jak najszybciej, odkopiemy wtedy wątek i zobaczymy co z tego wyjdzie.

K

KiersNo

Gość
Jak dla mnie to bomba (y)
Możesz coś więcej napisać o tym murze? Tzn sam robiłeś czy jakiś gotowiec?
Dla mnie wzorem do naśladowania są prace szwajcarskiego modelarza Marcela Ackle. Robi dioramy bajeczne dioramy w 1/35.
Prowadzi też bloga którego lekturę bardzo polecam. http://www.feldbahn-modellbau.ch/2017/06/

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
K
Techniki modelarskie 5
Techniki modelarskie 15