• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Odlewy Odlewy zywiczne

Gała

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Witam wszystkich.
Chciałbym skierowac do wszystkich pytanie odnośnie odlewów żywicznych. Mianowicie chciałbym odlac pare elementów takich jak ramy i scianki do modelów. Prosił bym o sposoby i techniki jakie stosujecie oraz materiały jakie sa potrzebne.

Pozdrwiam

OP
OP
Gała

Gała

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Dzięki wielkie za linki. Może ktos może jeszcze mi poradzić lub podac jakieś ciekawe linki na temat odlewów bo ja nie moge znajeśc

OP
OP
Gała

Gała

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Pokazac nie pokaże ale powiem co mi chodzi po głowie od paru tygodni. Chce zrobic przesuwnicę na swoim module i w związku z tym zastanawiałem sie z jakiego materiału by tu ją wykonac. Widząc odlewy lokomotyw z żywicy zastanawiałem sie czy ten materiał sie nada na taką konstrukcje. Chce odlewac poszczególne płyty podłoza, ścianki i inne elementy. W necie i na forum martela widziałem taki produkt Marklina i postanowiłem takie coś zrobic. Układ elektryczny m.in. sterowania i jezdny już przemyślałem wiec teraz pozostała kwestia materiału z jakiego wykonam konstrukcje. Pewnie wielu pomyśli że nie uda mie sie tego zrobić ale bede to robił metodą prób i dłedów.

OP
OP
Gała

Gała

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
No ja na swoje potrzeby znalazlem odpowiedznie grubosci i wymiary :D teraz tylko trzeba poczekać na kase i zamawiać. Wielkie dzieki za rady :grin:

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
305 10 1
W temacie odlewów: maskownice SM48. Są to pierwsze odlewy które wykonałem, od góry pierwszy, na dole ostatni, wychodzą coraz lepiej. Muszę zrobić lepszą formę, poza tym trzeba pousuwać nadlewki, wyszlifować, dodać detale (cięgna, przewody powietrzne, cylinder hamulcowy jako osobny odlew) i powinno być ok.

Załączniki

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
305 10 1
Maskownica Tamary pomalowana podkładem Tamiya, tak na próbę. Wykonam tylko dobrą formę, której nie będzie nic brakowało i będzie git :)

Załączniki

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
305 10 1
Owszem, ale muszę wykonać jeszcze parę form zanim dojdę to tej właściwej :) Ciężkim tematem jest dostępność tych elementów więc postanowiłem je skopiować.

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.812 32 2
Jeżeli nie masz komory próżniowej jak myślę, to można sobie z tym poradzic usuwając po wlaniu zywicy do formy pęcherzyki wykałączką lub tym p-odobnym narzedziem. Trzeba w tych miejscach gdzie zwykle sie tworzą podłubac i pomóc zywicy dostac sie we wszystkie zakamarki formy. Trzeba zdążyc zanim żywica zacznie wiązac, w przypadku żywic o krótkim czasie życia, do 3 min.

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
305 10 1
Tak właśnie robię, penetruję wykałaczką wszelkie trudno dostępne miejsca i pęcherzyki wychodzą :) Kwestia wprawy, kolejne sztuki powinny być coraz lepsze.

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
305 10 1
Powstały kolejne formy, kolejne odlewy i tak oto metodą prób i błędów udało się wykonać niezłą formę oraz odlewy. Na zdjęciach prezentuję oryginalną maskownicę Roco (u dołu) w porównaniu z odlewem (u góry), który został dokładnie wypucowany i pomalowany podkładem Tamiya. Żadnych ubytków po pęcherzykach powietrza, odlew prezentuje się naprawdę nieźle :)

Jeśli ktoś by potrzebował takowych maskownic do Tamarki to służę pomocą. Mogę również wykonać odlewy maskownic do M62/ST44

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 6
Techniki modelarskie 6
Techniki modelarskie 5
Techniki modelarskie 2
Techniki modelarskie 12