• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Odlewy Odlewanie stopów metali

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.813 32 2
Jako ciekawostkę przedstawiam własne odlewy ze stopu ołowiowo-cynowego. Do wykonania ramy SM03 zmusiło mnie niepowodzenie przy zleceniu tego elementu odlewnikowi biżuterii. Skpończył mi sie zapas ram, które miałem sprzed kilku lat więc dałem do zrobienia odlewni z która teraz współpracuję. Niestety taki masywny odlew okazał się zbyt dużym wyzwaniem dla odlewnika biżuterii, skurcz nieprzewidywalny - na pierwszej fotce nowy odlew i stary, jak widać nowy jest o 4 mm krótszy co oczywiście duskwalifikuje element, prawie 500 zł za usługę poszło w straty.
Zrobiłem więc własną formę z silikonu wysokotemrepaturowego i do dzieła. Na kolejnych zdjęciach forma silikonowa, aby się dobrze trzymała przy odlewaniu została zalana gipsem który zapobiega wyciekaniu stopu przez złączenie dwóch połówek, odpowiednie kanały odpowietrzające - to bardzo ważne i gotowy odlew. Jak widać całkiem udany, minimalnie ustępuje jakością odlewowi mosiężnemu ale i tak jeden i drugi trzeba na czołownicach szlifować aby nadać odpowiednią gładkość powierzchni i ostre krawędzie. Jest o ok 20g cięższy od mosiężnego co wyjdzie na dobre w modelu, gotowa SMka waży ok 120g więc te 20 się przydadzą.
Jeśli ktoś chciałby się bawić w odlewanie ołowiu to koniecznie należy pamiętać o BHP aby przypadkiem nie nabawić się ołowicy!

Załączniki

• 183,4 KB Wyświetleń: 411
  • 170,1 KB Wyświetleń: 408
  • 194,3 KB Wyświetleń: 381
  • 286,3 KB Wyświetleń: 398
  • 135,4 KB Wyświetleń: 405
  • 185,6 KB Wyświetleń: 395
Ostatnio edytowane:

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.227 508 29
Jaki to stop, temperaturę topnienia poproszę.
Ołowicy nie nabawisz się przy kilku odlewach, na to trzeba zapracować.

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.813 32 2
Dałem proporcje 100:5 ołów - cyna, twardość nieco wyższa niż czystego ołowiu, cyna podnosi twardość oraz polepsza gładkość powierzchni. Następne odlewy zrobię 100:10 tak celem eksperymentu. Stop drukarski jest bardzo twardy, nie chciałem aż takiego bo czołownice jak pisałem trzeba szlifować a sa też miejsca wiercenia. Poza tym trudno taki stop zdobyć. Temp. topnienia jest podobna do czystego ołowiu, na palniku z butlą gazową bez problemu sie topi w 5 minut. Z ołowicą może przesadzam ale wolę nie wdychać powietrza bezpośrednio przy tygielku, chociaż odlewam w dobrze wietrzonym garażu. Fotki już się wyświetlają.

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.813 32 2
Kiedyś stosowałem Xiameter z Progmaru, ten teraz to jest niemiecki, trochę lepszy, jak sprawdzę nazwę to podam.
Stopy niskotop. są dosyć drogie, kiedyś kupiłem Wooda ale jeszcze nie miałem okazji go zastosować, leży do dzisiaj.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.698 124 86
Namierzylem dwa sklepy - jeden w Hameryce a drugi w Ingland - jak tu zyc Panie Premierze jak oba poza Uniom ;)
Hobby Time: Model: 6408 Silicone Rubber (Red) for Metals 1000g

To taniej wyjdzie Xiameter RTV 3120 (max 350 st. C) lub Gumosil T (max 300 st.C).

Ostatnio edytowane:
OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.813 32 2
Jak byś kupował to warto nabyć też proszek do form: Talkum Puder tej sasmej firmy, który zwiększa trwałość formy i polepsza powierzchnię odlewu. Na moich fotkach te białem plamy sa właśnie po talku.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.698 124 86
Pracowalem kiedys z grzanymi formami (odlewy szybkek z przezroczystej zywicy). Do grzania form uzywalem specjalnie przerobionego minipiekarnika (opiekacza). Przerobka polegala na dodaniu termoregulacji elektronicznej. Moze tez warto zrobic cos takiego - lepiej bedzie sie wlewal metal do formy.

Wyrwiząb

Aktywny użytkownik
KKMK
Reakcje
340 14 1
Jako ciekawostkę przedstawiam własne odlewy ze stopu ołowiowo-cynowego. Do wykonania ramy SM03 zmusiło mnie niepowodzenie przy zleceniu tego elementu odlewnikowi biżuterii. Skpończył mi sie zapas ram, które miałem sprzed kilku lat więc dałem do zrobienia odlewni z która teraz współpracuję. Niestety taki masywny odlew okazał się zbyt dużym wyzwaniem dla odlewnika biżuterii, skurcz nieprzewidywalny - na pierwszej fotce nowy odlew i stary, jak widać nowy jest o 4 mm krótszy co oczywiście duskwalifikuje element, prawie 500 zł za usługę poszło w straty.
!
Skurcz metalu reguluje się odpowiednim dobraniem stężenie płynu którym rozrabia się masę ogniotrwałą. Trafiłeś na wyjątkowo słabego jubilera.
Ja codziennie mam styczność z odlewanymi elementami ze stali dentystycznych i dla mnie skurcz np na 4cm długości o 1 mm to właściwie dyskwalifikacja, a przedstawiona przez Ciebie sytuacja z 4mm na krótkim kawałku to masakra jakaś. No i cena 500zł... Zostałeś okradziony.
Proponuję udać się po poradę do najbliższego laboratorium protetycznego
Wpis połączony automatycznie:

Jak byś kupował to warto nabyć też proszek do form: Talkum Puder tej sasmej firmy, który zwiększa trwałość formy i polepsza powierzchnię odlewu. Na moich fotkach te białem plamy sa właśnie po talku.
Jak jest dobra masa odlewnicza, forma do powielania z wysokiej jakości silikonu, to w metalu można uzyskać nawet fakturę banknotu. Nierówność druku. Talk tylko wszystko zepsuje
Wpis połączony automatycznie:

Pracowalem kiedys z grzanymi formami (odlewy szybkek z przezroczystej zywicy). Do grzania form uzywalem specjalnie przerobionego minipiekarnika (opiekacza). Przerobka polegala na dodaniu termoregulacji elektronicznej. Moze tez warto zrobic cos takiego - lepiej bedzie sie wlewal metal do formy.
Oczywiście w domowych warunkach to nieosiągalne, ale maszyny do odlewu to wirówki. Metal wpada odśrodkowo i baaarzdo dokłądnie wypełnia miejsca po wytopionym wosku. Potrafię odlewać owady i wychodzą i nawet kończyny. Forma/pierścień odlewniczy wygrzewany jest w temp 960

sTeTefan

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
a możliwe jest odlanie koła ze szprychami o niedużej średnicy? wszystko jednolite razem z piastą i wieńcem, szprychy w jednej płaszczyźnie o średnicy ok 0,8mm
może być mosiądz i może posiadać naddatki na obróbkę na tokarce
ewentualnie czy można odlać na gotowo taki kształt wieńca z obrzeżem, żeby skurcz nie zdeformował kształtu koła i współosiowości piasty i wieńca

Wyrwiząb

Aktywny użytkownik
KKMK
Reakcje
340 14 1
a możliwe jest odlanie koła ze szprychami o niedużej średnicy? wszystko jednolite razem z piastą i wieńcem, szprychy w jednej płaszczyźnie o średnicy ok 0,8mm
może być mosiądz i może posiadać naddatki na obróbkę na tokarce
ewentualnie czy można odlać na gotowo taki kształt wieńca z obrzeżem, żeby skurcz nie zdeformował kształtu koła i współosiowości piasty i wieńca
Bez problemu sam odlew, natomiast stworzenie tego z wosku lub innego materiału który spali się bez reszty może nastręczać problemów.
Zrób mi foto z czymś jako odniesienie. Moneta

sTeTefan

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
chodzi o taki przedmiot jak na rysunku

IMG_20180415_123431.jpg

całość ma mieć średnicę ok 10,3mm, a bieżnia koła 8,3, szerokość nie większa jak 2,4, oczywiście lekki 1:20 skos bieżni mógłby być zachowany, to zaczernione kółko po środku to plastykowa wstawka izolująca z tworzywa, którą sobie sam zrobie, szprychy o przekroju okrągłym lub kwadratowym nie więcej jak 0,7x0,7mm, lub fi 0,7

takie całkowicie metalowe koła oferuje np RB Model, ale chyba tylko ma je w katalogu, bo już od roku prawie próbuje sie o nie dowiadywać i bez skutku, można je oglądać na ich stronie

dostępne są kółka z metalowym wieńcem, do którego jest wbite plastykowe koło bose, to załatwia izolacje, ale wygląda badziewnie, bo jest masywne i widać nadlewki powstałe z podziału formy, najtańsze takie znalazłem po 2,60 ojro, inne niemal 2 razy droższe niczym sie nie różniły

zdjęć nie wstawię, bo mnie ktoś pomówi o kradzież jego własności, ale można je znaleźć po wpisaniu frazy schpraichenradsatz spur TT

dziure na oś w piaście też sam sobie zrobie na tokarce, więc nie musi być obecna

myślę, że jedno takie kółko, jako model do odlewania uda mi sie wyściubić na tokarce i pilniczkiem
a może ładniej by wyszło wydrukowane w 3D?

z tego co pamietam model musi być większy o te 6% na skurcz? przy tych wymiarach to będzie 0,6mm na średnicy

ale czy skurcz we wszystkich sztukach będzie identyczny, tak żeby nie było widocznych różnic na średnicy gotowego kółka?
jak rozrzut średnic będzie większy niż 0,1mm, to lepiej odlać tylko surowe piasty i wieńce, zwracając jedynie uwagę na zachowanie precyzji oddania szprych, a bieżnie kółek i piasty obrobić na maszynie

potrzebuję ok 100 kółek, jak nie znajde innej opcji i się zdecyduje, to zrobie model, a na razie nic nie obiecuję

mam jeszcze inny pomysł z użyciem blaszki fototrawionej, ale to wymaga dużo dłubania i toczenia malutkich detali, a na koniec lutowania

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.751 12 2
@sTeTefan, wystarczy 4% nadmiaru na skurcz odlewniczy, zwlaszcza mosiadzu. Sprawdzilem empirycznie. Co do samego kola, to mozesz je bardziej wypasione zrobic i wydrukowac 3D model matke. Wlasnie beda odlewane kola z takiego wlasnie modelu. Ale mowie o samym kole bosym.

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 8
Techniki modelarskie 26