• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Odbłyśniki, zrób to sam!

zdeniu

Znany użytkownik
Reakcje
432 13 17
oczywiście macie racje Panowie (y)
nic tak nie daje satysfakcji jak zrobić coś samemu od podstaw i to jeszcze praktycznie za darmo (y)
moja informacja nie miała pod żadnym pozorem odebrać Wam tej przyjemności jedynie uświadomić tym co wolą pójść małym skrótem że takim drobiazgiem można równie dobrze zrobić odbłyśnij jak nie lepiej :gwizd:
a koszt, hmm no praktycznie za darmo nie jest bo za 20szt tych odbłyśników zapłaciłem 1,09 zł ( jeden złoty dziewięć groszy) :cool:

to jest tylko alternatywa nic ponad to

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.560 5 0
Ja tam nie będę się chwalić, ale pomysł na samodzielne wytłoczenie odbłyśnika z folii aluminiowej opisałem przy okazji artykułu o budowie Ok1 w Świecie kolei w 2006 lub 2007 roku :) Dla przypomnienia napiszę tylko, że można posłużyć się stalową kulką np. od łożyska o średnicy dobranej pod rozmiar reflektora. Za pomocą kulki wybijamy młotkiem w twardym drewnie zagłębienie. Później zagłębienie i kulka posłuży za tłocznik.

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.560 5 0
Nie każdy ma Świat Kolei z ubiegłej dziesięciolatki ;).

Kulka zdecydowanie ułatwi przetłoczenie blaszki :).
Spoko, domyślam się :)
Zapomniałem jeszcze napisać. Do wycięcia takiego wytłoczonego odbłyśnika z arkusza folii dobrze nadaje się dziurkacz do pasków. Wybieramy odpowiednią średnicę, wypukłość powinna trafić w "rurkę" dziurkacza aby się nie zniszczyła i załatwione.
Co do folii, kombinowałem z różnymi rodzajami. Na pewno musi być grubsza. Mi najlepiej pracowało się z folią pozyskaną z zamknięcia puszki z kakao. To musi być folia o grubości zbliżonej do folii stosowanej jeszcze czasami przez kwiaciarzy do zwijania bukietów.

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Problemem nie jest uzyskanie fragmentu czaszy kulistej. Prawdziwe wyzwanie to wykonanie czaszy paraboidalnej a takie są stosowane w reflektorach i umieszczenie źródła światła w ściśle określonym miejscu , dającym pożądany efekt świetlny.

brian-82

Moderator Grupy KSK Wrocław
Donator forum
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
271 2 0
Problemem nie jest uzyskanie fragmentu czaszy kulistej. Prawdziwe wyzwanie to wykonanie czaszy paraboidalnej a takie są stosowane w reflektorach i umieszczenie źródła światła w ściśle określonym miejscu , dającym pożądany efekt świetlny.
Tylko, że nie bardzo wiadomo po co to robić. W końcu zadaniem nie jest idealne odtworzenie w modelu takiego natężenia światła i oświetlanego pola jak w rzeczywistości. A nawet jakby było to ze względu na dostępne źródła światła trzeba byłoby zupełnie inaczej reflektory zaprojektować co skutkowałoby niezachowaniem realnego wyglądu.
Nie chcę cię kolego dany urazić, ale odniosłem wrażenie, że napisałeś to tylko po to, by się wiedzą popisać.