• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Obrotowy most w Rybinie.

Z
W książce Pana Pokropinskiego "Koleje wąskotorowe Polski Północnej" na 22 stronie są dwa zdjecia mostu w Rybinie które załączam. Czy ktos z Was ma je w lepszej jakosci? Interesują mnie też wszelkie zdjecia lamp oświetlajacych przeprawę i drewnianych konstrukcji osłonowych przyczółka i filaru.
20161022_125646.jpg

OP
OP
Z
Wagonik powstał na próbę z "odpadów laserowych" po wagoniku który robiłem na Zaniemyśl ale tak mi się podoba że nie będe już go zmieniał. Za to izolatorek, dzierżaczki i stopnie dorobię to fajne detale bo sprzęg już jest :) Skrzynia przy słupach tez fajny klimat! Super fotki, dziękuję.

OP
OP
A
W książce Pana Pokropinskiego "Koleje wąskotorowe Polski Północnej" na 22 stronie są dwa zdjecia mostu w Rybinie które załączam. Czy ktos z Was ma je w lepszej jakosci?
Pytanie jest z gatunku "trudnych". To pierwsze zdjęcie w lepszej jakości posiada pewnie tylko autor, natomiast drugie znajduje się u Bufego i pewnie u Richtera - pytanie tylko co ono ma wnieść do sprawy? Nie wiem czy zwróciłeś uwagę, ale przedstawia ono most w stanie sprzed 1945 roku z innym (dużo "delikatniejszym") przęsłem obrotowym.
W sumie chciałem się też dopytać, bo chyba nigdzie ta kwestia nie padła - w realiach której epoki osadzasz swój moduł? Stalowe odboje i słupy pojawiły się najprawdopodobniej pod koniec lat osiemdziesiątych, od początku lat dziewięćdziesiątych już były. Budka wykonana z części pudła pługa odśnieżnego pojawiła się z kolei dopiero w pierwszej połowie lat dziewięćdziesiątych (chyba 92/3). Jak mają być drewniane odboje - to raczej bez budki (schroniska).
Na koniec, chociaż Jarząbek pokazał już wszystko, trzy widoki z pierwszej połowy lat dziewięćdziesiątych - może się przydadzą, chociaż lamp nie widać i dużo wcześniejsze nie są.

Untitled-1382.jpg Untitled-451.jpg Untitled-972.jpg

OP
OP
Z
@Andrzej Jaroszewicz piękne info! Na podstawie zdjęć chciałem ustalić kiedy pojawiały się i znikały rożne elementy wokół mostu. Most zatem będzie w latach '90. Czyli z metalowymi odbojnicami i z budką, nie wiedziałem tylko do kiedy były drewniane odbojnice - przyznam bardziej klimatycznie by wyglądały. Chciałem jeszcze zobaczyć na zdjęciach gdzie, jakie i mniej więcej do kiedy było oświetlenie przeprawy. Dziękuję za opis i foty.

OP
OP
Z
Oznakowaniem mam już zrobione, naprężacza nie widziałem! Bomba! ale co to jest tuz przed nim lub za nim, na foto pomiędzy naprężaczem a pudłem wagonu?

OP
OP
Z
I ja tak myślałem jak robiłem tam foty ale nie bardzo mi to pasowało. Znalazłem w trawie podstawę obok znaku. Teraz po fotce z naprężaczem wszystko jasne.

DSC_1939.JPG

DSC_1897.JPG

OP
OP
Z
Super! Dokładnie widać słupy. Dzięki. Z tym ostatnim zdjęciem coś jest nie tak.. jeszcze nie wiem co. Tam poprostu nie ma tak blisko takich zabudowań, słup nie z tej strony.. coś mi tu mocno nie gra. Zgadzają się tylko barierki...

Ostatnio modyfikowane przez moderatora: