• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Obrotnice w H0.

OP
OP
Ice42

Ice42

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam Wszystkich. :)
No urządzonko fajne, tyle że ja już mam zakupiony ten powyższy. Czyli moduł pętli zwrotnej.
Ale ten cyfrowy też jest ok. :)
Ile on kosztuje ? Widać że nawet przewody tam nie można pomylić wszystko kolorami na wpięciach opisane doskonale. ;)

OP
OP
Ice42

Ice42

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Marek podaj mi proszę dokładnie jak podłączyłeś te przewody.
Rozumiem, że te dwa żółte przewody, lecz osobno po jednej żyle dajemy : jeden żółty na czarny i drugi żółty na biały, te trzy do sterowania idą na tamte trzy, Ok, i dalej, te spięte równolegle dwa przewody czarny i biały są spięte z tymi żółtymi z osobna, czy odwrotność podpięć jest ważna ?
Rozumiem że tak spięte przewody podłączam pod osobny zasilacz, i powinno w końcu grać, i te "stuki" w momencie obrotu w lewo lub prawo winny zniknąć- a pojawić się obrót.
Rozmyślam nad zakupem tego :
http://allegro.pl/uniwersalny-zasialcz-16v-900ma-speedport-niestabil-i2779190325.html
No i kupiłem go, tylko teraz muszę te przewody zciąć z wtyczki, lub zakupić do niego końcówkę . :)
http://allegro.pl/show_item.php?item=2779190325
Witam.
Marek mam już tą pętlę w domu dzięki mojemu koledze ze Szczecina. :)
Ale dalej, jeśli możesz to zrób mi fotkę jak to podłączyłeś ?
Są tu po dwa wloty z lewej IN i z prawej Out.
Teraz JK -co to oznacza i jak to podłączyć tymi przewodami żółtymi z obrotnicy ?
Przewód biały i czarny idzie z silnika i podłącza się je pod zasilacz 16 CV pr. zmiennego.
Pozdrawiam.
Leszek.
Sprawdzałem obrotnicę z kolegą, działa poprawnie, trochę zużyte są styki na kółku ale obraca w obie strony, i obraca ciągle również.
Czy to pokrętło też można nowe zakupić ?

OP
OP
Ice42

Ice42

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ok Panowie trochę fotek. :)
Pętla.

Moja pierwsza obrotnica. :)

Sprawdzałem ją przed chwilą, ale na razie jeszcze tej pętli i mostkowania nie robiłem szyn, dopiero jak ją założę na kołkach, ciekaw jestem, czy mi wysokość starczy i z lokami nie będzie kolidować, kołki są na 10cm. :)

OP
OP
Ice42

Ice42

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dokładnie o to. Dzięki Marek. :) kupiłem przewód dwuzylowy do tych żółtych kabli, by sterować nia z końca pokoju. :) Teraz tylko połączyć wszystko i zacząć zazieleniać, ale muszę jeszcze zakupić lokomotywownie Fallera. Pozdrawiam. Leszek

Reakcje
0 0 0
Przepraszam,ze sie wtracam w dyskusje uczonych kolegow. Jestem na etapie planowania zakupow obrotnicy i "przyleglosci".
Wyczytalem w szczegolowym opisie obrotnicy Fleischmsnn'a 9152C (skala N),ze ten omawiany przelacznik wchodzi w sklad dostawy obrotnicy.....Natomiast modul petli jest potrzebny,bo torach pomostu obrotnicy zmienia sie biegunowosc i trzeba temu zapobiec przez wlasnie przez zmiane biegunowosci.Inaczej lokomotywa w trakcie wyjazdu z pomostu pojedzie w przeciwna strone...
Przy okazji mam pytanie jak radzicie sobie z rozbudowa parowozowni wachlarzowej Faller'a.Czy kupujecie kilka parowozowni czy tez macie gdzies zrodlo zakupu elementow do rozbudowy.....a takze jak u Was z dzwiekiem...co w tym kierunku robicie ?

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.776 62 3
Z tego co kojażę, to producent w opakowaniu zamieszcza elementy do kompletnej zabudowy, oraz ściany, a właściwie łączniki do połączenia z kolejnym zestawem. Z pół roku temu miałem do sprzedania 3 zestawy fallera parowozowni, w sumie 8 stanowisk, i tak właśnie było.

OP
OP
Ice42

Ice42

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam Wszystkich ponownie. :) U mnie robota na wysokich obrotach. Obrotnica smiga już na nowym przełączniku. Podprowadzilem rowniez, tory z obrotnicy-rozgałęzień do lokomotywowni dwustanowiskowej prostej fallera, oraz do lokomotywowni elektrowozow również. Wkrótce zamieszczę zdjęcia. Pozdrawiam. Leszek

OP
OP
Ice42

Ice42

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam. Panowie przepraszam, że do tej pory nie wstawilem zdjęć, dlatego gdyż do tej pory oczekuję na laptop z naprawy. Więc, jak tylko go odbiorę to je zamieszczę. Zauważyłem tez ciekawostkę, jak lok zjeżdża z obrotnicy, zapala się z żółtej diody w zieloną obok. Ciekawy efekt stanu prawidłowego połączenia torów wzgledem szyny obrotnicy. Aktualnie powoli konczę noj projekt podłogowy. To by bylo na tyle. Posiadam też 40 minutowy film i zdjecia. :) Pozdrawiam.

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
zdjęcia z Leszka makiety

Załączniki