• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Obliczanie promienia łuku.

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Takich miejsc to raczej nie ma za wiele. Nawet kowarskie i lewińskie agrafki mają 200 m. To naprawdę wściekle mały promień.

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.745 15 0
Ale !@#$%^&*...
Nawet średnio inteligentna @ mająca internet, powinna poradzić sobie z wpisaniem w guglach np: obliczanie promienia łuku :mad:
-> https://www.google.pl/webhp?sourcei...1&espv=2&ie=UTF-8#q=obliczanie+promienia+łuku
Teraz tylko wystarczy przeczytać... najlepiej ze zrozumieniem...

Ktoś chyba napisał już, że to temat ze szkoły podstawowej? To co tam teraz jest w tych podręcznikach???

Przepraszam, ale nie wytrzymałem :D

OP
OP
mair81

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Bardziej chodziło mi o wierne przeniesienie wycinka rzeczywistości na makietę razem z krzywymi przejściowymi. bo jak wspomniał kolega wyżej w przypadku kolei to nie jest po prostu wycinek koła. Wówczas nie było by żadnego problemu.

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Mam dany łuk, który występuje w rzeczywistości. Chcąc wiernie odwzorować go na makiecie chciałbym obliczyć (...)
A gdyby posłużyć się przeskalowanymi zdjęciami z geoportalu? Miłaby to sens? Mi się wydaje że można byłoby zaryzykować i że wyglądało by w miarę realnie.... Te wyliczanki (+ krzywe przejściowe) to chyba więcej roboty niż ta propozycja z geoportalem. A i tak nikt - tak mi się wydaje - nie zauważy różnicy przy schludnym skopiowaniu wspomnianych zdjęć na makietę :D No a skoro nie zauważy to po co to liczyć.... ale jak chcesz zgodnie ze sztuką to pozostaje tylko liczyć liczyć..... http://pzmk.org.pl/node/59

Ostatnio edytowane:

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.745 15 0
Bardziej chodziło mi o wierne przeniesienie wycinka rzeczywistości na makietę razem z krzywymi przejściowymi...
Wybierasz interesujący Cię fragment mapy, następnie posługując się skalą w 1:iluśtam lub w postaci kreski +długość w [km] lub [m] obliczasz w realu jaką długość mają poszczególne detale czy fragmenty układu. Potem wystarczy przeskalować potrzebne wymiary do H0 (lub innej wielkości) i już wiesz, jaką to by miało mieć długość w modelu. Wystarczy teraz zamienić na mapie długości z reala na te wyliczone w skali. No i kombinować z deskami :D
Dla przypomnienia, np. w skali 1:1000 jedna jednostka długości na mapie ma 1000 tych samych jednostek w realu, tzn. że zmierzony 1mm na mapie to 1000mm w realu, 1cm to 1000cm, 1m to 1000m itd. Jak jest podana skala w [km] lub [m] to nie ma problemu.
:D
Na tej bele jakiej mapce, u dołu masz kreskę dl. 20m.
mapa.jpg

Po podzieleniu 20m=20000mm przez 87 masz 229,9mm, więc na tym wycinku odcinek o długości kreski 20m będzie miał 229,9mm w H0 :)

Ostatnio edytowane:

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Czy przypadkiem nie tworzysz sobie problemów?
Promien koła odczytujesz z mapy googla a krzywa przejściowa to kawalek paraboli stycznej do okręgu. Jak nie chcesz liczyć to przykladasz stycznie do okręgu długą dość elastyczną listwę i otrzymujesz krzywą przejściową, odpowiednio ją doginając. Matematyka tylko opisuje to co występuje naturalnie

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Śląsk Wrocław... może ;) W wikimapii można mierzyć, jeśli to pomoże... a nawet wtedy gdy to Pomorze

OP
OP
mair81

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Jakich sytuacji dotyczy ten wpis?

6) w torach bocznicy, po których przetaczanie wagonów sprzęgniętych odbywa się ciągnikiem właściciela, zarządcy lub użytkownika bocznicy, przeciągarkami lub ręcznie, możliwe jest stosowanie łuków o promieniu większym lub równym 150 m,

OP
OP
mair81

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Tak, ale w poprzednim punkcie jest o lokomotywie a w tym o ciągniku dlatego pytam. I jaka jest zatem różnica pomiędzy sytuacją opisaną w tych dwóch punktach :

5) w torach bocznicowych położonych między torami stacji lub punktów zdawczo-odbiorczych a punktami ładunkowymi bocznicy, po których odbywa się przejazd lokomotyw, możliwe jest stosowanie łuków o promieniu nie mniejszym niż 180 m,

6) w torach bocznicy, po których przetaczanie wagonów sprzęgniętych odbywa się ciągnikiem właściciela, zarządcy lub użytkownika bocznicy, przeciągarkami lub ręcznie, możliwe jest stosowanie łuków o promieniu większym lub równym 150 m,

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.617 559 30
Taka, że tam, gdzie mają przejeżdżać lokomotywy najmniejszy promień to 180 m, a tam, gdzie do przetaczanie odbywa się ciągnikiem, przeciągarkami lub ręcznie, promień może być jeszcze mniejszy, czyli minimalnie 150 m. Ciągnik to nie lokomotywa i używanie tych określeń zamiennie jest błędem.

peter47

Użytkownik
Reakcje
18 0 0
Z tym,że nie do końca to jest prawdą,ponieważ na znanej mi bocznicy minimalny promień jest 150 m i jeżdżą potym torze jak najbardziej lokomotywy PKP Cargo,konkretnie SM42.