Prawdę mówiąc, nie bardzo rozumiem problem. Czy kolega mair81 chce wyliczyć promień łuku rzeczywistego toru? Przede wszystkim, ciekaw jestem w jakim celu? Zastosowanie tego promienia w skali na makiecie będzie w znakomitej większości wypadków praktycznie niemożliwe. Pomijając jednak to pytanie, wydaje mi się, że da się to zrobić bez CAD i temu podobnych wynalazków, do których chyba mało kto ma dostęp (i umiejętność używania). Ja wykorzystałbym zdjęcie satelitarne, np. właśnie z geoportalu lub po prostu z map google. Wydrukowałbym sobie taki obrazek, a potem skorzystał z prostej metoda geometrycznej (kłania się matematyka na poziomie dawnej szkoły podstawowej), pozwalającej wykreślnie wyznaczyć środek koła, którego mamy wycinek. Jak już to zrobimy, to należy zmierzyć promień i porównać go ze skalą, jaka jest zwykle podana na takiej mapie (przynajmniej tak jest w google). Oczywiście taka metoda nie jest zbyt dokładna, ale czy to ma aż takie znaczenie? No i, ja wspomnieli koledzy, trzeba pamiętać o krzywych przejściowych.