• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Obliczanie promienia łuku.

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Bardzo proszę o pomoc lub radę w następującej sprawie. Mam dany łuk, który występuje w rzeczywistości. Chcąc wiernie odwzorować go na makiecie chciałbym obliczyć jaki taki łuk ma promień. Macie jakieś sprawdzone sposoby na to?

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
363 17 0
Tylko pamiętaj że łuk torów to w rzeczywistości nie wycinek koła. Składa się w planie również z krzywych przejściowych. W profilu trzeba uwzględnić istnienie ramp przechylowych i przechylki.

OP
OP
mair81

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Otóż to, już mam tą świadomość. Dlatego pytam o sposoby wiernego przeniesienia rzeczywistości na makietę.

Rosynant

Użytkownik
Reakcje
57 0 1
Też staram się przenieść kawałek rzeczywistości na moduł i etap odwzorowania łukow mam już za sobą, a zrobiłem to w następujący sposób. Na geoportalu znalazłem zdjęcia lotnicze interesującego mnie terenu, skopiowałem na dysk i wrzyciłem do programu typu CAD. Korzystając z polecenia skala, zeskalowałem zdjęcie do interesującej mnie skali (1:87) , a potem za pomocą krzywych wyzanczyłem łuk. Nie jest to dokładny sposób, bo wychodzą łuki o promieniu np. 302,37 m dlatego należy pamiętać, że projektując trasy przyjmowano okrągłe wartości co 10 lub ewentualnie co 5m. Mając już promień, znając prędkość szlakową, wyliczyłem przechyłkę i krzywą przejściową.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.362 544 30
Prawdę mówiąc, nie bardzo rozumiem problem. Czy kolega mair81 chce wyliczyć promień łuku rzeczywistego toru? Przede wszystkim, ciekaw jestem w jakim celu? Zastosowanie tego promienia w skali na makiecie będzie w znakomitej większości wypadków praktycznie niemożliwe. Pomijając jednak to pytanie, wydaje mi się, że da się to zrobić bez CAD i temu podobnych wynalazków, do których chyba mało kto ma dostęp (i umiejętność używania). Ja wykorzystałbym zdjęcie satelitarne, np. właśnie z geoportalu lub po prostu z map google. Wydrukowałbym sobie taki obrazek, a potem skorzystał z prostej metoda geometrycznej (kłania się matematyka na poziomie dawnej szkoły podstawowej), pozwalającej wykreślnie wyznaczyć środek koła, którego mamy wycinek. Jak już to zrobimy, to należy zmierzyć promień i porównać go ze skalą, jaka jest zwykle podana na takiej mapie (przynajmniej tak jest w google). Oczywiście taka metoda nie jest zbyt dokładna, ale czy to ma aż takie znaczenie? No i, ja wspomnieli koledzy, trzeba pamiętać o krzywych przejściowych.

OP
OP
mair81

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Nie, nie jest istotne idealne odwzorowanie, ale na ile jest to możliwe. Chodzi mi przede wszystkim o metodę. A tak sobie jeszcze pomyślałem, że może udało by się to wykonać na podstawie danych geodezyjnych. Na takiej wikimapii jak się "najedzie" na punkt to wyskakują jego współrzedne. Czy można to jakoś spożytkować? A czy mógły Pan wyjaśnić dlaczego nie jest to możliwe do odtworzenia takiego promienia na makiecie?

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.362 544 30
Teoretycznie oczywiście jest to możliwe. Ale najciaśniejsze łuki na liniach kolejowych w rzeczywistości mają promień rzędu co najmniej ok. 300 m (nie mówię tu o torach bocznicowych, czy w lokomotywowniach). Znajdą się z pewnością sytuacje, gdzie promień łuku na szlaku jest mniejszy, ale to rzadkość. 300 metrów w skali 1:87 to prawie 3,5 metra. Mówimy tu o bardzo ciasnym łuku w rzeczywistości. A jak będą wtedy wyglądały łuki o znacznie większych promieniach? Ja osobiście nie widzę większego sensu odwzorowywania tego ściśle w skali, ale to tylko moje zdanie.

OP
OP
mair81

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Z tego co ustaliłem przepisy dotyczące budowy linii kolejowych dopuszczają, co prawda w terenie górskim, łuki o promieniu 200m / i takie na oko się zdarzają w rejonach górskich /. Taki łuk byłbym w stanie odwzorować. Nie poruszał bym tego tematu gdyby dyskusja miała by być czysto teoretyczna. Dlatego prosiłem o podanie metod jakimi się posługują modelarze do obliczania i przenoszenia łuków na makietę. Stąd też chciałbym sprawdzić który układ torowy by mi "wszedł" a który ewentualnie było by trzeba modyfikować "skracać" itp. Zasadniczo na makiecie / niezbyt bliska przyszłość, ale kto wie / to co będzie widoczne chciałbym aby nie był fikcyjne z powodu np zastosowania łuku o promieniu 100m w rzeczywistości.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.362 544 30
Życzę powodzenia (to nie kpiny). Wyżej podaliśmy kilka wskazówek, co do metody, bardziej zaawansowanej jak kolegi Rosynanta, jak i prostszej (żeby nie powiedzieć prymitywnej) podanej przeze mnie.

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
182 27 0
W skali 1:87 mało kto dysponuje warunkami do odwzorowania łuków o rzeczywistych wartościach... U mnie w domu minimalny promień to R9 Roco. Niby jeden z większych produkowanych seryjnie a i tak poniżej wszelkich norm stosowanych w "realu"....

OP
OP
mair81

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Zgadza się, że nie łatwo. Ale wygląda na to, że ten minimalny będę w stanie zrobić, a zależy mi na tym bo w ten sposób wydłużę odcinek szlaku do w sumie 1,1km w realu.

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
386 26 4
Za moich czasów obliczało się promień z wycinka okręgu w podstawówce, co daje mniej więcej pojęcie o skali trudności. I kilku innych aspektach edukacji.

OP
OP
mair81

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
No to skoro opanowałeś wiedze z podstawówki w takim stopniu że musiałeś to na forum obwieścić to podziel się wiedzą.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.362 544 30
Pisałem o tym wcześniej:
Ja wykorzystałbym zdjęcie satelitarne, np. właśnie z geoportalu lub po prostu z map google. Wydrukowałbym sobie taki obrazek, a potem skorzystał z prostej metody geometrycznej (kłania się matematyka na poziomie dawnej szkoły podstawowej), pozwalającej wykreślnie wyznaczyć środek koła, którego mamy wycinek. Jak już to zrobimy, to należy zmierzyć promień i porównać go ze skalą, jaka jest zwykle podana na takiej mapie (przynajmniej tak jest w google). Oczywiście taka metoda nie jest zbyt dokładna, ale czy to ma aż takie znaczenie.
Nie będę podawał szczegółów, jestem pewien, że kolega mair81 sobie poradzi. Dla ułatwienia powiem tylko, że jest to metoda wykreślna, tzn. niczego się nie wylicza, a do wykonania zadania potrzebna jest linijka i cyrkiel.

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
386 26 4
Faktycznie, napisałeś.
Nie wiem tylko czy cały ten temat ma jakikolwiek sens oprócz czysto poznawczego, bo skoro chłopak napisał że może sobie pozwolić na odwzorowanie minimalnego górskiego promienia i wiadomo że ten zmierzony będzie niemal na pewno większy to po co mierzyć?

OP
OP
mair81

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
No tak. Ale może się okazać, że łuk ma w rzeczywistości promień mniejszy niż te 200 metrów. Wtedy warto to wiedzieć bo oszczędzi się trochę miejsca, a i będzie zgodnie z rzeczywistością.