• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Oświetlenie Ryflaka Robo

Reakcje
27 0 0
Witam Państwa.
Znów muszę uprzejmie poprosić o pomoc, bo wyczerpałem swoje skromne możliwości. Na forum były już podobne wątki. Przeczytałem je uważnie, ale nie pomogły mi.

Kupiłem kiedyś Ryflaka Robo z oświetleniem. Kilka razy robiłem już podejście, by je uruchomić, a dziś spędziłem nad nim cały dzień (grypa).

Zacznę od pytania:
czy to jest oświetlenie dcc?
Potem opiszę co robię - bezskutecznie, aby włączyć światła.

f1.jpg

f2.jpg

zgodny

Znany użytkownik
Reakcje
487 26 0
Wygląda, że płytka oświetlenia jest z dekoderem i chyba kondensatorem ? A więc ma swój adres i przyciskami funkcyjnymi zapalasz sekcje oświetlenia.

OP
OP
Krzysztof1964
Reakcje
27 0 0
Tak właśnie myślałem.
Wpisuję wagon do biblioteki lokomotyw w Multimouse.
Wybieram np L = 3, zatwierdzam, SJ = 128, zatwierdzam.
Następnie przechodzę do edycji CV1: wciskam MENU + 1, światła mrugają pół sekundy i na MM pojawia się ERR 2. Oświetlenie nie działa.
Czy na tym etapie popełniam jakiś błąd? Czy robię coś bez sensu?

Adam Kobyliński

Znany użytkownik
Donator forum
MGKP
GGM
Reakcje
1.269 69 6
Ta nie ma toru do programowania więc powinno działać, Cyknij fotkę z drugiej strony wagonu i bardziej z boku. Są tam kondensatory?

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.139 657 30
Proponuję nie wpisywać do żadnej biblioteki, a tylko wejść w tryb programowania MM i zmienić CV1, czyli adres, na jakąś dowolną wartość. Następnie w normalnym trybie sterowania (jazdy) wybrać ten adres i spróbować po kolei wszystkich przycisków funkcyjnych, od F0 (światła) zaczynając, a potem kolejno F1, F2 itd. obserwując efekty. Liczba kroków i inne parametry jazdy nie mają tu żadnego znaczenia. Można to zrobić na każdym torze, nie jest konieczne specjalne wyjście do toru do programowania. Trzeba oczywiście pamiętać, że na torze, na którym robi się te operacje, nie może być żadnych lokomotyw ani innych pojazdów z dekoderem, bo wszystkie dostaną ten sam adres.

Adam Kobyliński

Znany użytkownik
Donator forum
MGKP
GGM
Reakcje
1.269 69 6
Miałem kiedyś podobny problem z programowaniem listwy ESU, Elvis mi doradził żeby na czas programownia spróbować podłączyć szeregowo z torem rezystor 47 omów. Będziesz miał takie coś na próbę?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.139 657 30
Dekoder resetuje się przez wpisanie w CV8 wartości 8. Ale jeżeli zmiana wartości CV nie działa (ERR 2), to może być problem.