• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Oświetlenie Ryflaka Robo

Reakcje
27 0 0
Witam Państwa.
Znów muszę uprzejmie poprosić o pomoc, bo wyczerpałem swoje skromne możliwości. Na forum były już podobne wątki. Przeczytałem je uważnie, ale nie pomogły mi.

Kupiłem kiedyś Ryflaka Robo z oświetleniem. Kilka razy robiłem już podejście, by je uruchomić, a dziś spędziłem nad nim cały dzień (grypa).

Zacznę od pytania:
czy to jest oświetlenie dcc?
Potem opiszę co robię - bezskutecznie, aby włączyć światła.

f1.jpg

f2.jpg

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
482 2 1
Ja też, mimo że programowałem dziesiątki dekoderów, miałem kilka razy identyczny problem, z21 + multimaus i nic się nie dało zrobić z dekoderem, ale mam na szczęście poczciwy minibox, na którym bez problemu dało się programować dekoder. Czyli tak jak koledzy sugerowali najprawdopodobniej jedynym rozwiązaniem jest inna centralka.

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
482 2 1
U mnie z21 nie było w stanie nic zrobić z dekoderem łącznie z resetem, niestety. Ja nie bawiłem się w żadne rezystory, bo minibox załatwił sprawę.

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.802 62 3
A sprawdź jeszcze w jakim trybie programowania jest MM. Jeśli to POM, to to jest powód. Ponieważ w tym trybie nie można zmieniać adresu. Jeśli tak jest, to zmień na tryb CV. No i ten rezystor, przydałby się.

OP
OP
Krzysztof1964
Reakcje
27 0 0
Żeby jeszcze bardziej zagmatwać dodam, że właśnie postawiłem na torze inny wagon z oświetleniem dcc, który kiedyś już świecił u mnie pięknie i... tak samo: próba zmiany CV1 - err2, zmiany CV2 - err2, CV3 - err2 itd. Tego już za wiele jak na moją łysą głowę.

OP
OP
Krzysztof1964
Reakcje
27 0 0
Sukces! Udało mi się rozświetlić wagony!

Niestety nie umiem podać merytorycznego wyjaśnienia. Przez wiele godzin uprawiałem mozolną "klawiszologię" i było tak:
po próbie zmiany któregokolwiek CV (np CV1: "menu" + "1") mysz się zawieszała, wszystkie klawisze były "martwe" przez dłuższy czas i dopiero po ok. 1/2 minuty pojawiał się komunikat Err2, który można było skasować. O żadnej zmianie CV nie mogło być mowy

W końcu, zamiast czekać na pojawienie się komunikatu o Err2, szybko 2x wcisnąłem klawisz STOP na centralce, komunikat pojawił się od razu, ale (po skasowaniu go klawiszem "stop" na myszy) dało się wpisać nową wartość CV1. Wpisałem, potem ponownie 2x klawisz STOP na centralce, ponownie pojawił się Err2, ale nowa wartość CV1 została zapamiętana. A przecież o to chodziło!

Do wytrwałych klawiszo-gmeraczy świat należy ;)

Dziękuję wszystkim Kolegom, którzy zechcieli poświęcić mi swój czas, wiedzę i służyli radami.