• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

oświetlenie manewrowe

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Szkoda, bo bardzo byłem ciekaw jak to można w jakiś "prosty" sposób rozwiązać...
W sumie pełna informacja jest: kierunek ruchu wynika z zasilania jednego z dwóch wyjść, tylko jak to łatwo połaczyć z trzecim wyjściem wskazującym potrzebe świateł manewrowych... :neutral: Kluczowe w tym zagadnieniu jest słowo "łatwo"... :roll: 4 diodami raczej tego się chyba nie da zrobić...

Paweł

Aktywny użytkownik
KKMK
Reakcje
34 0 0
Jestem na etapie robienia świateł manewrowych i tylnych do SM42. To co zaproponowało efc nie satysfakcjonuje mnie. Dziś patrzyłem do środka ST44 od Draculi i stwierdzam, że łatwo nie będzie ;) Dużo tranzystorów, diod, dodatkowo widziałem stabilizator 7805 - nie wiem czy służy do zasilania silnika wentylatora czy może do stabilizacji jasności świateł niezależnie od napięcia w torach. Jak uda mi się przejść mozolną pracę z miernikiem i zrobię próbny układ to wrzucę schemat.
Docelowo układ będzie jak najmniejszy z uwagi na ilość miejsca w SM42.

P.S. Może ktoś od maja 2008 rozwiązał już ten problem :?: ;)

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Jestem na etapie robienia świateł manewrowych i tylnych do SM42.
Co zaproponował ?

F0 - światła białe kierunkowe
F1 - światła białe z prawej strony lokomotywy (tylko z jednej strony bez względu na kierunek)
F0 + F2 światła białe kierunkowe + światła czerwone kierunkowe

Czy to ?

Paweł

Aktywny użytkownik
KKMK
Reakcje
34 0 0
martinezo napisał(a):
Cytat:
Jestem na etapie robienia świateł manewrowych i tylnych do SM42.

Co zaproponował ?

F1 - światła białe z prawej strony lokomotywy (tylko z jednej strony bez względu na kierunek)
F0 - światła białe kierunkowe + czerwone tylne
F1 (gdy F0 on) - światła manewrowe w zależności od kierunku jazdy
takie rozwiązanie mam w moim gagarinie

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
ołkej - teraz możesz mieć od EFC też to:

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Paweł napisał(a):
Jestem na etapie robienia świateł manewrowych i tylnych do SM42
Co Ty znów kombinujesz?Przecież masz manewrowe.Po co Ci w SM42 zmienne?Mechanik zawsze po prawej bo to jedno kabinowa lokomotywa.A jak chcesz zmienne to do gagara można zapodać.Nie trzeba żadnych cudów robić tylko ESU mieć.

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
tomek 05 napisał(a):
... Nie trzeba żadnych cudów robić tylko ESU mieć.
Dowolny dekoder z wyjściem "zielonym" i "fioletowym":
martinezo napisał(a):

Paweł

Aktywny użytkownik
KKMK
Reakcje
34 0 0
tomek 05 napisał(a):
Paweł napisał/a:
Jestem na etapie robienia świateł manewrowych i tylnych do SM42

Co Ty znów kombinujesz?Przecież masz manewrowe.Po co Ci w SM42 zmienne?Mechanik zawsze po prawej bo to jedno kabinowa lokomotywa.A jak chcesz zmienne to do gagara można zapodać.Nie trzeba żadnych cudów robić tylko ESU mieć.
To zmienia postać rzeczy, skoro mechanik siedzi po jednej stronie to wystarczy dołożyć światła tylne i koniec.
P.S. w gagarinie światła są już zrobione tak jak napisałem

martinezo napisał(a):
martinezo napisał/a:
czy nie lepiej, aby f0 i f2 były pod jedną funkcją :?:

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 71
DCC 11
DCC 6
DCC 39
DCC 45