• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Oświetlenie makiety kolejowej H0

Reakcje
5 0 0
Witam mam pewien problem. Kupiłem latarnie H0 6V zarowka i modul ktyra ma niby zrbic by swiecila dane modulu :
input:200-240V 50/60Hz 0.4A MAX
output:+12V 1.5A 18W MAX

latarnie do modulu laczy sie za pomoca konektorow wszystko podlaczam no i latarnia nie swieci ( mam 10 sztuk latarni)
nie wiem co mam zrobic aby to swiecilo ogolnie latarnie dzialaja bo sprawdzalem na zasilaczu regulujac napiecie sam modul raczej tez dziala bo gdy go sie wlaczy to oddaje cieplo czyli pracuje . Moge dodac zdjecia jesli beda potrzebne Prosze o pomoc !!

OP
OP
Fankolejki
Reakcje
5 0 0
mam latarnie uliczne ktore maja w sobie zarowki 6V mam ich 10sztuk. Do tego kupilem modul od tego samego sprzedawcy. Latarnie trzeba wpiac do modulu za pomoca konektorow. Gdy podłączam latarnie nie świecą. Mam zasilacz Marklin i gdy latarnie podpne do zasilacza i dam male napiecie no to swieci wiec latarnie sa sprawne a modul tez dziala bo czuc cieplo gdy sie go dotknie

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
483 8 0
To, że czuć ciepło nie oznacza, że działa.
Jak będzie uszkodzony też może być ciepły. ;)
Nie podając co to za moduł, kto i jak ma Ci pomóc.
Informacja, że to od samego sprzedawcy co sprzedał latarnie ma nam coś powiedzieć?

zbych

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
mam latarnie uliczne ktore maja w sobie zarowki 6V mam ich 10sztuk. Do tego kupilem modul od tego samego sprzedawcy. Latarnie trzeba wpiac do modulu za pomoca konektorow. Gdy podłączam latarnie nie świecą. Mam zasilacz Marklin i gdy latarnie podpne do zasilacza i dam male napiecie no to swieci wiec latarnie sa sprawne a modul tez dziala bo czuc cieplo gdy sie go dotknie
A nie lepiej było kupić latarnie polskich producentów? Zamiast się pchać w Chińskie gówno które aż się wylewa przez Allegro, trzeba było zainwestować w sprawdzone OMKIA lub KLUBA. Lub wybrać produkty znanych firm niemieckich jeśli nie odpowiadają ci polskie wzory. Tańsze nie znaczy że dobre. ;)

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
Nie sadze, myśle ze mniejszy problem z chińskim badziewiem za 2 złote niż z renomowanymi po 40.
[DOUBLEPOST=1453749349][/DOUBLEPOST]Przynajmniej finansowy i w przypadku zepsucia. Na początek świetne do tego żeby sie nauczyć.
[DOUBLEPOST=1453749384][/DOUBLEPOST]A ten modół to nie jest przypadkiem do lamp led?

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
483 8 0
Jeżeli ten "moduł" to zasilacz o podanych parametrach 12V, 1.5A, to żarówki na 6V albo by się przepaliły albo "zaje..." świeciły.

waldek

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nie sadze, myśle ze mniejszy problem z chińskim badziewiem za 2 złote niż z renomowanymi po 40. Przynajmniej finansowy i w przypadku zepsucia. Na początek świetne do tego żeby sie nauczyć.
Podejrzewam, że koledze Zbych chodziło raczej o estetykę wykonania. Na początku też nie zwracałem na to uwagi.
Liczyła się cena i żeby sobie coś świeciło. Potem przyszła refleksja. Lampy po 3,50 i 6zł. Wylądowały w koszu.
Ale zgadzam się z kolegą Zaqu, do nauki i początków jak najbardziej polecane. Nie ma potem żalu kiedy trafiają we
właściwe dla siebie miejsce. ;)

OP
OP
Fankolejki
Reakcje
5 0 0
Tak wiem ze polskie firmy sa lepsze ale jestem poczatkujacym w tworzeniu makiet kolejowych i dopiero sie ucze:) a jesli chodzi o latarnie to okazalo sie ze modul (przetwornica ) okazala sie zepsuta. Towar odeslany do sprzedawcy teraz czekam na nowy :) moja 1 makieta bedzie testowa by sprawdzic czy w ogole mam do tego reke:)