• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Nowy Tort Kukowo

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
@Andrzej Harassek zgodnie z sugestią wykonałem zmiany w projekcie, ale:
1736457617212.png

1. Tor wyciągowy uległ znacznemu skróceniu do tylko 92 cm, a chyba powinien być dłuższy?
2. Tor dodatkowy 2 pomiędzy rozjazdami ma długość zaledwie 73 cm dosyć mało, a za rozjazdem 83 cm. Trochę mało, żeby móc przyjąć jakiś skład i na pozostałej części żeby na nim odstawić skład.
Wykonałem też modyfikację wersji z 1 torem dodatkowym i rezygnację z tory wyciągowego i wyszło mi coś takiego, ale w tym wariancie robi mi się jeszcze większa dziura w prawym narożniku i jakoś nie ma na to pomysłu jak ją zapchać torami.

1736458089014.png

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.674 520 30
Ja bym zrobił tak:

1736458089014.png

Przy czym ten czwarty od dołu tor stacyjny może być tzw. torem komunikacyjnym, niekoniecznie głównym dodatkowym (bez semaforów). To wyciągowy powinien być przedłużeniem pierwszego toru głównego dodatkowego, żeby po przy jęciu na ten tor pociągu, można było wagony przestawić na inne tory bez wyjeżdżania na szlak.

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
W takim razie mam pewien pomysł, tylko jedno pytanie zanim wezmę się za rysowanie. Jaka powinna być rozsądna długość toru wyciągowego w stosunku do tory komunikacyjnego lub bocznicowego?

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.513 28 1
Moim zdaniem tor wyciągowy nie może być krótszy niż najdłuższa bocznica.
W skrajni musi się zmieścić cały wyciągany skład wraz z lokomotywą.
Inaczej tor wyciągowy traci sens.
To jest teraz największy problem, bo reszta wydaje się być w miarę ogarnięta.
Trzeba zadbać o manewrowość, bo to jedyna rzecz na takim układzie, gdzie można sobie pojeździć według scenariusza.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 5
Planuję 10
Planuję 75
Planuję 18
Planuję 105