• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowy nabytek na mikolajki Brawa E77

Szymon

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zakupilem sobie cos na optymalizacje nastroju dzisiaj. Jest to elektrowoz Brawa E77 kolei DRG chyba II epoka, ale strasznie mi sie podobal, ma cholernie duzo detali, duzo ruchomych czesci, od razu wlozylem dekoder Lenz - idealnie wykonany model i jezdzi tez swietnie.

http://www.brawa.de/en/Products/H0/Locomotives/E-Locomotives/43032-e-77-drg.html

Jeszcze dopisze dla zainteresowanych bo dopiero ogladam sprzet ale - lokomotywa jest dwuprzegubowa, wazy 437g a wiec ok jak na tak krotki lok, obudowa plastikowa ale detale i malowanie daje 9/10, ruchome pomosty wejsciowe drabinki az strach brac do reki, poza tym full opcja w pudelku do samodzielnego montazu - ja oczywiscie zostawiam to do czasow makiety

ciekawie sie rozbiera - srodkowy czlon po prostu do gory i schodzi, silnik zabudowany centralnie 5 biegunowy bardzo cichy, naped kardanami na 4 osie w kabinie H i V, zeby zamontowac dek trzeba zdjac obudowe srodkowego przedzialu, oraz przedzialu H gdzie jest miejsce na dek a w przedziale srodkowym gniazdo, trzeba delikatnie wyjac przegub i przeprowadzci pod nim kable od deka, poza ty w srodku jest full elektroniki, nie jedna plyta jak w roco, nie wiem po co i do czego, rusza idealnie i od bardzo malej predkosci Vmin, aha w przedziale H zdejmuje sie sam dach podwazajac go i do gory niezly patent, ogolnie super detal i filigranowa dopracowana konstrukcja az strach co bedzie jak sie cos popsuje jak przejzalem instrukcje ile jest czesci w ukladzie napedowym to chyba domowa naprawa lub czyszczenie odpada

Załączniki

OP
OP
S

Szymon

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
na szczescie nie zona (jeszcze) ale i tak zazyczyla sobie "za kare" zloty lancuszek jakiejs tam firmy seweryn czy cus, bede probowal kupic na bazarze z tombaku moze nie pozna ;)

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
Lucjanek, to hobby jest na pierwszym miejscu. Miłość do kolei jest bezgraniczna. ;)
A kobieta jest zaraz za tym. :grin:

OP
OP
S

Szymon

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Cocu, nie :) najierw jest auto, potem ogrodek przydomowy, potem kolej, potem koledzy, potem ballentains, a potem kobieta :) - i zeby nie bylo z ich strony mezczyzna tez jest na n-tym miejscu wiec bez wyrzutow sumienia chlopaki ;)

OP
OP
S

Szymon

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Hej Adam, Cocu i reszta expertow - pytanie: a czy trzeba dawac kropelke oliwki do moeli na sworznie tych (nie wiem jak to sie zwie) walow napedowych obok kol? Bo mam tez crocodile Roco i tam tak radza a brawa o tym nie pisze.

Chodzi o te miejsca:

Załączniki

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
To się nazywa wiązary i spełniąją one tę samą funkcję, co w lokomotywach parowych, czyli przeniesienie napędu na koła.

Zapewne nie zaszkodzi troszeczkę to posmarować, ale z całą pewnością ilość oleju powinna być minimalna, tak by nic się nie miało prawa wylewać i zaciekać, bo wtedy pociaprasz piękny model. Może spróbuj nanosić to szpileczką - takie maciupeńkie kropelki.

To takie moje rady. Warto, by się wypowiedział jeszcze jakiś ekspert w tych sprawach.

OP
OP
S

Szymon

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
kurcze ale mi sie w tej brawie podoba ze naped jest fajnie zeskalowany, tzn na Vmax lok jedzie bardzo wolny, dzieki temu jest realistyczny nie jak niektore loki roco ze jak MM przekrece na max to leca jak 300km/h, no i dzieki temu lok pewnie ma duza moc bo silnik sie obraca szybko a przekladnia wolno :)

Spotkanie kolegow SBB i DRG rok 1926 :) tylko Man TGA przeniosl sie w czasie. Coraz bardziej podoba mi sie ta epoka. W V epoche wssystkie nowe loki wychodza wg. Lok 2000 design i wygladaja ientycznie, a tutaj eloki maja 100 tysiecy roznych detali :)

Croc jest Roco na deku Roco i troszke slabiej jezdzi ale wymienie na Lenza przy najblizszej okazji.

Załączniki

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Szymon napisał(a):
kurcze ale mi sie w tej brawie podoba ze naped jest fajnie zeskalowany, tzn na Vmax lok jedzie bardzo wolny, dzieki temu jest realistyczny nie jak niektore loki roco ze jak MM przekrece na max to leca jak 300km/h, no i dzieki temu lok pewnie ma duza moc bo silnik sie obraca szybko a przekladnia wolno :)

Spotkanie kolegow SBB i DRG rok 1926 :) tylko Man TGA przeniosl sie w czasie. Coraz bardziej podoba mi sie ta epoka. W V epoche wssystkie nowe loki wychodza wg. Lok 2000 design i wygladaja ientycznie, a tutaj eloki maja 100 tysiecy roznych detali :)

Croc jest Roco na deku Roco i troszke slabiej jezdzi ale wymienie na Lenza przy najblizszej okazji.
Ten kubek tez nie wygląda na pochodzący z 1926 :D
Tak poza tym to świetna kolekcja - cała nie tylko te dwa modele, pogratulować :smile: Kiedy bierzesz sie za budowę makiety ?

OP
OP
S

Szymon

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
dopiero jak dom gotowy bedzie i 3 garaz pojdzie na pomieszczenie dla makiety - bedzie mial 35m2 -wiec makieta bedzie spora, planuje zrobic ja w ukladzie C -czyli 2 m szerokosci po jednej scianie, 1 m szerokosci po krotszej scianie na luk oraz 6 metrow dlugosci, 2 metry swzerokosci po drugiej scianie na dlugosc w sumie do stacji do stacji pi razy drzwi 7 metrow + luk 4 metry + 5 metrow = 16 metrow w jedna strone, planuje odwzrowoac linie szwajcarskie lub austriackiew stylu Gotthard :)

ale to jeszcze z rok zanim bedzie gtowe pomieszczenie :)

musze tak wyczaic uklad torow (najlepiej z MIBA) zeby na raz bezkolizyjnie jezdzilo min. 6 skladow automatycznie + 1-2 przeze mnie sterowane recznie