• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2026 - dyskusja

Intruz

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
743 6 1
Ten orzeł pasuje jak pięść do nosa, ale przyznać trzeba że detalem te wagony nie odstają od Brawy, L.S. czy REE-Modeles. Ja tam się skuszę, orła zawsze można zamalować, a te przestrzenne „duperele” zostaną…

JakubR

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.423 11 0
Przecież wagony towarowe zaczęto oznaczać z normami UIC od 1968-go roku bodajże, to w czym macie problem? To nie wagon osobowy, aby trzymać sie sztywno "z orłem lub bez".

Edit:
Będę w tu przenosił merytoryczne wypowiedzi

Krzysztof Koj o GODLE PAŃSTWOWYM NA WAGONACH .

Na wagonach towarowych PKP, pojawiła się nowa cecha PKP - czyli już bez godła państwowego - od początku 1958 roku.
Nie przetrwała ona jednak długo, bo od marca 1958 roku zmieniono nieco krój liter PKP i ta cecha PKP przetrwała do ok. 1960 roku.
Później stosowano cechę PKP w nowym kroju pisma, o nieco innych wymiarach i przetrwała ona aż do wprowadzenia zupełnie nowych oznaczeń na wagonach towarowych PKP (czyli numery wg UIC), w roku 1968.

P.S. Stosowanie godła państwowego (czyli orła) nigdy nie zostało na PKP "zakazane", po prostu wprowadzono nowe zasady znakowania wagonów towarowych, wzorem innych zarządów kolejowych, uczestniczących w umowie RIV.
Polskie Koleje Państwowe były jednym z zarządów kolejowych, które najdłużej stosowały na swoich wagonach godło państwowe.

Analizując ten tekst jest w teorii szansa, że taki "rodzynek" sie uchował... Naciągane, wiem.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.333 668 30
Przecież wagony towarowe zaczęto oznaczać z normami UIC od 1968-go roku bodajże, to w czym macie problem? To nie wagon osobowy, aby trzymać sie sztywno "z orłem lub bez".
Orły zaczęły znikać w połowie lat 50. XX wieku (bodajże od 1956 roku), więc w połowie lat 60. wagonów z orłem w normalnej eksploatacji raczej już nie było, także wagonów towarowych. Wprowadzenie 12-cyfrowej numeracji UIC nie ma z tym nic wspólnego.

JakubR

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.423 11 0
Przy obu wagonach na ostoi widnieje - ast rev z rokiem 1961 bodajże. Nie widzę kompletnie przeciwskazań do "negacji" orzełka skoro wagon przedstawia stan na drugą połowę lat 50-ych.

Edit: Ale zostaję przy swoim, żeby sobie orzełek był;)

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.333 668 30
Nie widzę kompletnie przeciwskazań do "negacji" orzełka skoro wagon przedstawia stan na drugą połowę lat 50-ych.
Ja też nie widzę przeciwskazań do negacji orzełka i dlatego go zanegowałem. ;) A opierałem się o stwierdzenie
Połowa lat 60-tych z orzełkiem. Coś tu nie pasuje...
z którym w pełni się zgadzam - zdjęć pod lupą nie oglądałem. Jeżeli mówimy o drugiej połowie lat 50. a nie 60. to zupełnie inna sprawa, orzełek mógł się jeszcze trafić.

Intruz

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
743 6 1
Problem wynika z czegoś innego. Jeśli założymy datę rewizji z drugiej połowy lat 1950- to wagon owszem, może mieć orła i numer bez „0”. Nie powinien natomiast mieć naniesionego napisu „PKP” czcionką wyciągniętą/manieryczną/charakterystyczną/typową dla lat 1960-./nazywajmy-ją-jak-chcemy. Powinien mieć proste, zawierające między sobą kropki litery P.K.P. (vide Königsbergi od Parowozika).
przyznam że sam zasugerowałem się napisem, a w zasadzie krojem liter, zanim tak naprawdę sprawdziłem datę rewizji.

kaktus

Użytkownik
Reakcje
103 12 0
Z tym, że w Kozach bardzo sympatyczny przedstawiciel PIKO mówił, że maj 2026, a w ogólniej II kwartał.

Pozdrawiam,
Ups to się im przesunęło, ale co się dziwić jak jeszcze zdjęć T445 nie zaprezentowali. Szkoda bo wychodzi na to, że przez I kwartał będziemy praktycznie bez większych nowości*...

*Większe nowości w mojej opinii.

404W Eaos

Aktywny użytkownik
Reakcje
208 10 0
Przy obu wagonach na ostoi widnieje - ast rev z rokiem 1961 bodajże. Nie widzę kompletnie przeciwskazań do "negacji" orzełka skoro wagon przedstawia stan na drugą połowę lat 50-ych.

Edit: Ale zostaję przy swoim, żeby sobie orzełek był;)
Zapewne nie czytałeś moich poprzednich postów na ten temat. Więc coś powtórzę, coś rozwinę.

PMR przygotowało oznaczenia na 4 pierwsze Kalgenfurty i Oppelny i teraz na Bremeny. Niestety reszta to twórczość kogoś innego. Mniej lub bardziej poprawna.

Jak widzisz aktualne rewizje obu wagonów to 1959 rok. I ich oznakowanie wygląda na poprawne wg wzorów 1958-60 - prócz orła. Orły był jeszcze w oznakowaniu wz. 1956-58, ale ktoś musiałby się naprawdę uprzeć by dalej malować orła, po 1958 wbrew przepisom. Natomiast owszem znakowanie wz 1956-58, utrzymywało się do kolejnych rewizji.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 50
Tabor 172
Tabor 40
Tabor 208
Tabor 24