• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2025

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.180 46 1
Pisałem gdzie indziej, że po rozmowie z Robertem spodziewany termin wypustu ocenił nie na Gwiazdkę,
tylko raczej na koniec tego roku - Sylwestra.
Oczywiście to nieoficjalne.
Też czekam na jakąś zajawkę...

Grimlock

Użytkownik
Reakcje
117 0 0
PIKO 58420 - PKP 541996 Xs [ |REV|760|22.06.07]
Zobacz załącznik 1132636
Model ma się ukazać pod koniec sierpnia 2025 r.

Ps. Więcej plus ewentualne komentarze: PIKO - modele wagonów typu 401Z
Ładnie wygląda w tym kolorze i chyba będzie dobrze komponować się z dźwigiem kolejowym wydanym przez Roco.

Osobiście wolałbym wersję sześcioosiową w kolorze turkusowym z epoki VI - mam na myśli platformy podczołgowe PKP Cargo do transportu sprzętu wojskowego.

PS. Wiem, że Artitec wypuścił platformy sześcioosiowe, ale one nie są tymi, które aktualnie eksploatuje PKP Cargo na rzecz Wojska Polskiego.

Reakcje
48 20 0
Czy ma ktoś informacje jak wygląda sprawa TKt48 od Robo.? Piko wstępnie poinformowało o postępach a u Robo cisza.
Nie ma dla mnie znaczenia co wyjdzie pierwsze (jeżeli wyjdzie) ale na dwa modele od różnych producentów nie mogę sobie pozwolić. Chyba że Robo się wycofał ale tego nie ogłosił.
Nic nie wiadomo . Wiadomo tylko to że jeżeli Chińczycy nie nawalą to będzie w grudniu w tym roku oraz wiadomo to że będzie z dekoderem ZIMO . O ile będzie bo ROBO mówiło że reszta informacji jest tajna czy coś takiego . No i wiadomo też prawdopodobnie to że to będzie model bardziej na 2026 rok.

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
3.091 58 5
Kiedyś już był temat ,o wykorzystaniu tego modelu ,trzeba dokonać kilku przeróbek ,nie mam wiedzy. Szkoda ,że nie ma na forum kogoś co był w wojskach pancernych ,być może jakieś pojedyncze egzemplarze były w LWP. O ile były ,jako nietypowe ,mogłyby znaleźć się w posiadaniu PKP. Jest /był dostępny WZT-2 z kartonu ,chyba GPM-u.

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
350 37 8
Czy taki model VT-55A wyprodukowany z polistyrenu przez firmę SDV, może być bazą dla WZT-2? Zobacz załącznik 1132776
Mój Ojciec służył w 16 Kaszubskiej DP. Tak mieli takie wozy. Nie pytaj mnie o szczegóły bo Ojciec już ŚP, ale jak żył pytałem go o ten model i mówił iż w większości miały podwozie T34 ale nowsze te T55 pod koniec lat 80tych dopiero a wtedy to już on był cywil. Jak był w rezrerwie to też mieli T34 ale to już w innej jednostce. Istnieje duże prawdopodobieństwo iż w Wesołej mieli takie wozy.

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.860 179 15
Czy taki model VT-55A wyprodukowany z polistyrenu przez firmę SDV, może być bazą dla WZT-2? Zobacz załącznik 1132776
To nie jest polski zestaw WZT, to jest czechosłowacka modyfikacja. My mieliśmy swoją wersję WZT opracowaną przez BUMAR Łabędy oraz OBRUM.
Można śmiało kupić zestaw z GPM, jest w miarę dobrze opracowany i co ważne jest to polska wersja.

Mam nawet opracowane kalki do tej "wuzetki", o ile pamiętam robiłem komuś z forum wydruki.

Zrzut ekranu-166.jpg

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 154
Tabor 10
Tabor 129
Tabor 18
Tabor 28